Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кругової Яни 3-Б ст 87-94.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

0. Молдовська килимарство вінниччини

На Вінниччині килимарство Існувало здавна майже в Коіжному селі. Великі килимарські осередки стали основою для побудоЬи фабрик у Тульчині Немирові та Ямполі , де виготовлялися близькі до народних узо­ристі квіткові килими.

Південні райони Вінниччини входять у спільну для всього По­ділля придністровську, смугу. Килими, виготовлені у цій місцевості становлять одну з найбільш цілісних у художньо-птилістичному відношенні, груп.Форми побутування килимового ткацтва тут .як 1 у кожному районі Із значним розпитком культури даної техніки,дуже широкі .Окрім цілого ряду килимових верет,налавникІв.залавників-палатарів вузьких килимових пілок та настінних килимів,техніка "овиваного ткання «вовняним пітканням та типова килимова орнаментація зустрічаються у скатортях-нзстільниках та Інших тканинах побутового призначення.

Ооновні принципи компонування килимів сформувалися у ХVIII ст. Однак вони ніколи не залишались усталеними. Килимаротво з рук розвива­лося.У цьому процесі важливого значення набував висвітлення його регіо­нальних особливостей що творять неповторний місцевий образ.

Найпростіший смугастиі тип килима,принцип побудови композиції мого продиктований самою технікою ткацтва спільний Для усієї України.

Для Вінниччини ,де виробництву дуже видовжених по лінії основи килимів стало традицією,цей тип набуває оригінального звучанНя. Найширшы його смуги заповнюються великими ромбами Із вписаними в них восьми - або дванадцятипелюстковими розетами,так званими подільськими роками”. Така композиція принципово відрізняється від типової для західного Поділля з 3 – частинним поділом /непарним/,де центральна частина несе-основне змістове навантаження. Медальйонний тип вінницького килима складається із значних орнаментальних площин кількість яких Не відіграє суттєво­го значення; їх може бути чотири,пять і більше,залежно від довгини ки­лима.

Другий тип килима з геометричним орнаментом,розповсюджений

на Вінниччині побудований за принципом прймої або косої сітки. Згеомет- ризовані розети прилягають у ньому так щільно одна до одної,що неве­личкі ділянки фону теж Відіграють роль орнаменту,вливаючись у суцільно­му мерехтливому ритмі.

Килими 8 рослинним орнаментом представлені на Вінниччині двома великими групами,в яких укрупнені рослинні .фірми у вигляді букетів і гі­лець розкидані у шаховому порядку по Темному фону. Вони бувають не лише горизонтального, але і вертикального напрямків.

На Вінниччині,зокрема, у Ольгопільському та Ямпільському пові­тах композиція горизонтально спрймованого килима-завалавника із трьома, пятома й сімома деревцями у вазонах набула класичного вигляду.Казкові рослини з великими барвистими оуцвіттями,тонким мереживом листочків різняться між собою розташуванням квіті в, кольором. У килимі нема двох однакових форм симетрії.Та водночас уое підпорядковане чіткому піднесен­ню ритму. Фон навколо великих вазонів заповнюється невеличкими деревцями, зооморфними та антропоморфними зображеними. На особливу увагу заслуговують сюжетні зображення,що зустрічаються на таких килимах.

Більшість килимів Вінниччини мають широку кайму ,що різко від­межовується від центрального поля протилежним кольором фону.Вона овивае їх вюнким вінком або оточує центральне поле різноколірними квадратами із вписаними у них згеометризованими мотивами.

Л.П.3інченко