Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_zan_4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

2.2. Облік та збереження таємних документів.

Таємні документи зберігаються у секретному відділенні військової частини, яке розмішується в ізольованих приміщеннях, за можливістю крім першого поверху, які мають металеві двері та обладнуються металевими ґратами та сітка­ми на вікнах. У неробочий час приміщення секретного відділення повинно зна­ходитися під охороною чергового (варти).

Облік таємних документів здійснюється у книгах та журналах обліку. Таємні документи зберігаються у металевих шафах, сейфах та скринях, які повинні мати надійний замок, замковий проріз повинен зачинятися планкою, яка опечату­ється мастичною печаткою. Таємні документи, які мають різний гриф секретнос­ті, зберігаються окремо.

Робота з таємними документами дозволяється тільки виконавцям, які мають допуск відповідної форми. Таємні документи видаються виконавцям під особис­тий підпис у книзі видачі таємних документів, облік їх здійснюється виконавцем за реєстром (Форма № 7)

При закінченні роботи таємні документи перевіряються за реєстром та зда­ється в секретне відділення. Для перенесення та зберігання таємних документів використовують робочу папку, яка повинна мати пристрій для опечатування. Ко­ристування та робота з таємними документами дозволяється, як правило, в служ­бових приміщеннях. Робота з таємними документами не дозволяється у неробо­чий час та вихідні дні. Передача таємних документів здійснюється тільки через секретне відділення.

Виконавці, що працюють з таємними документами, повинні мати на робо­чому столі лише ті документи, з якими він працює безпосередньо, решта докуме­нтів повинна зберігатися у робочій папці або у сейфі. Знаходження сторонніх до­кументів, книг та зошитів на столі не допускається.

Для ведення таємних записів виконавці повинні мати особистий робочий зошит, який нумерується, прошивається та скріплюється печатною секретного відділення „Для пакетів" та має гриф секретності, прізвище виконавця та номер за книгою обліку.

При роботі з таємними документами треба виключити можливість огляду та несанкціонованого ознайомлення зі змістом документа сторонніх осіб.

2.3. Відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю.

Громадяни, які винні у: розголошенні державної таємниці, втраті документів та інших матеріальних носіїв секретної інформації, порушенні встановленого законодавством режиму секретності та невиконанні обов’язків щодо збереження державної таємниці, невжитті заходів щодо забезпечення збереження державної таємниці та незабезпечення контролю за охороною та збереження державної таємниці, невиконанні норм і вимог технічного захисту секретної інформації, внаслідок чого виникає реальна загроза порушення цілісності інформації або просочення її технічними каналами, несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Стаття 422.Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості:

1. Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, за відсутності ознак державної зради – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

2. Втрата документів або матеріалів, що містять відомості військового характеру, що становлять державну таємницю, предметів, відомості про які становлять державну таємницю, особою, якій вони були довірені , якщо втрата стала результатом порушення правил поводження із зазначеними документами, матеріалами або предметами – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

3. Діяння, передбачені частинами першою та другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки

кандидат воєнних наук, доцент

працівник ЗСУ Л.І.БОЛСУНОВСЬКИЙ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]