Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalny_posibnik_redaguvannya.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
621.06 Кб
Скачать

Механізм держави

В різні періоди розвитку цивілізованого суспільства механізм держави мав неоднакову структуру та функції, мав свої особливості. Це було обумовлено цілим рядом економічних, соціальних причин, національним складом населення держави , розмірами її території, географічним становищем та цілим рядом інших факторів. Рухаючись шляхом прогресивного розвитку людство створювало такі державні органи, які в цілому забезпечували його нормальне функціонування.

§1. Механізм держави: поняття, ознаки, структура

Механізм держави – це цілісна, ієрархічна система державних органів, підприємств, установ, організацій, діяльність яких спрямована на досягнення мети та вирішення завдань що стоять перед державою.

Ознаки механізму держави:

1) складається з елементів, які тісно пов’язані між собою (включає апарат держави, державні підприємства, державні установи та інші державні організації);

2) представлений як цілісна система, яка функціонує на єдиних принципах, має єдині завдання та цілі діяльності;

3)має динамічний характер, тобто всі складові елементи механізму держави перебувають в постійному русі;

4) це ієрархічна система, що проявляється в розподілі механізму держави на різні державні органи, блоки, підсистеми (так, одну із підсистем утворюють вищі органи держави, другу - центральні органи виконавчої влади і т.д.);

5) має організаційно-економічну, організаційно-політичну, організаційно-соціальну та організаційно-культурну основу;

6) характеризується легітимністю та легальністю (визнання народом та функціонування в межах права);

7) його основним елементом є державні органи, які наділені владними повноваженнями;

8) ефективність функціонування механізму держави визначається людським фактором (рівнем професіоналізму державних службовців, їх спеціальним статусом).

В юридичній літературі трапляється ототожнення механізму та апарату держави. Однак поняття «механізм держави» є поняттям ширшим ніж поняття «державний апарат». За своєю структурою механізм держави включає як державний апарат (систему органів держави та їх підрозділів), так і державні підприємства, установи та організації, які не мають державно-владних повноважень. До структурних складових механізму держави відносяться також державні службовці та організаційні, фінансові й інші ресурси.

Державний апарат – це спеціально створена та юридично оформлена система органів держави та їх підрозділів за допомогою яких здійснюється державна влада.

Структура державного апарату включає: апарат управління (систему органів держави ) та апарат примусу( міліція, розвідка, в’язниці, виправні колонії та ін.).

В основу організації та діяльності державного апарату покладено такі принципи: демократизму (широке залучення громадян до активної участі у формуванні та організації діяльності органів державного апарату); законності ( діяльність державних органів має відбуватися у відповідності з діючим законодавством); професіоналізму (залучення високопрофесійних кадрів); розподілу влади ( поділ державної влади на законодавчу, виконавчу, судову); переваги прав і свобод людини ( визнання людини найвищою цінністю суспільства); гласності (відкритість діяльності державних органів); поєднання виборності вищих органів державної влади (парламенту, глави держави) і призначення ( призначення голови обласної або районної державної адміністрації); врахування суспільної думки; науковість; рівний доступ до державної служби; підконтрольність і відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]