Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерц.познач. Т1-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать

7. Державні інспектори з питань інтелектуальної власності

У розвиток Указу Президента України “Про заходи щодо охоро­ни інтелектуальної власності в Україні” від 27 квітня 2001 р. Кабі­нет Міністрів України затвердив Положення про державного ін­спектора з питань інтелектуальної власності від 17 травня 2002 р.

Це Положення регламентує діяльність державних інспекторів з питань інтелектуальної власності, їх права та обов’язки під час ви­конання функцій державного контролю до покладених завдань. Ос­новним завданням державного інспектора є здійснення державно­го контролю за дотриманням суб’єктами господарювання незалеж­но від форм власності вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності, а також у сфері виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування. Державні інспектори є посадови­ми особами Державного департаменту інтелектуальної власності і ним призначаються та звільняються.

Державний інспектор здійснює систематичний державний конт­роль за виконанням вимог чинного законодавства у сфері інтелек­туальної власності. З метою недопущення порушення прав інтелек­туальної власності здійснює постійний контроль (функції постій­них контрольних постів) на підприємствах суб’єктів господарюван­ня, що виробляють диски, де за рішенням Департаменту створено постійний контрольний пост, а також контроль за укладенням угод на виробництво дисків з дотриманням прав інтелектуальної влас­ності.

Таким чином державні інспектори водночас здійснюють захист прав інтелектуальної власності. Згадане Положення чітко визначає права й обов’язки державних інспекторів. Вони наділені досить ши­роким колом прав: перевіряти у суб’єктів господарювання дозволу на використання об’єктів права інтелектуальної власності та інших документів щодо їх підприємницької діяльності у сфері інтелекту­альної власності. Державні інспектори мають право перевіряти не тільки всю документацію, пов’язану з діяльністю суб’єктів господа­рювання у сфері інтелектуальної власності, а й всю підприємниць­ку діяльність, пов’язану з випуском, виробництвом, експортом, ім­портом дисків для лазерного зчитування.

Державний інспектор здійснює контроль за укладенням відпо­відних угод на виробництво дисків з дотриманням прав інтелекту­альної власності, з нанесенням спеціального ідентифікаційного ко­ду на всі диски, що випускаються, перевірку та реєстрацію обсягів виробництва у спеціальному журналі тощо.

Одним з основних завдань державного інспектора є перевірка дотримання виробниками, експортерами та імпортерами дисків ав­торського права і суміжних прав, застосування спеціального іден­тифікаційного коду, інших вимог законодавства.

При встановленні певних порушень державний інспектор подає суб’єкту господарювання своє рішення про усунення виявлених по­рушень, що є обов’язковими для суб’єктів господарювання. Він має право застосовувати спеціальні заходи (у межах наданих повнова­жень) щодо суб’єктів господарювання у разі порушення ними зако­нодавства про виробництво дисків.

З метою виконання покладених завдань державний інспектор має право: 1) перевіряти у суб’єктів господарювання наявність дозволу на використання об’єктів права інтелектуальної власності на будь-якій стадії їх виробництва, розповсюдження чи використання;

2) вимагати від суб’єктів господарювання надання будь-якого реєстраційного документа про створення підприємства або ліцензії щодо експлуатації ліцензованих приміщень;

3) вимагати від суб’єктів господарювання пред’явлення будь-якого диску, матриці або документів звітності (у тому числі всієї звітності), зберігання і ведення яких передбачається законодав­ством, у будь-якому форматі або іншій формі, у тому числі будь-якої ліцензії або іншого документа, що підтверджує право суб’єкта господарювання на відтворення на диску або матриці будь-якого матеріалу, захищеного правами інтелектуальної власності;

4) оглядати та вилучати з метою вивчення на необхідний термін, а також досліджувати і копіювати будь-які ліцензії, диски, матриці, книги, документи звітності та інші необхідні документи;

5) вилучати і затримувати на необхідний термін будь-які диски або матриці, знайдені в ліцензійних приміщеннях, які, на думку державного інспектора, могли бути вироблені або відтворені з по­рушенням вимог законодавства, якщо державний інспектор має обґрунтовані підстави підозрювати вчинення правопорушення, по­в’язаного з порушенням прав на торговельну марку, авторського права або суміжних прав;

6) перевіряти носії об’єктів інтелектуальної власності, техноло­гічні процеси, господарські операції, пов’язані з їх виготовленням та використанням.

Державні інспектори наділені низкою інших прав для здійснен­ня належного контролю підприємницької діяльності суб’єктів гос­подарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерного зчитування.

Рішення державного інспектора про усунення виявлених пору­шень права інтелектуальної власності можуть бути оскаржені до Державного департаменту або до суду в порядку, визначеному за­конодавством.

Отже, однією з основних функцій державних інспекторів є захист права інтелектуальної власності в процесі виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерного зчитування.

Література: Нормативно-правові акти: 1-3, 7-16, 35-42, . Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24, 29. Додаткова: 1, 3, 6, 11, 18, 19,. Інтернет ресурси: 1-7.