Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
k3(cifr_komutac).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

§4. Комутаційне поле.

В комутаційних полях цифрових АТС можуть використовуватись:

  • тільки просторова комутація,

  • тільки часова комутація,

  • комутація виду „простір-час”

  • комутація виду „час-простір”

  • комутація виду „простір-час-простір”

  • комутація виду „час-простір-час”

  • більш складні комбінації просторової і часової комутації

4.1 Просторова комутація.

Пристрої просторової комутації використовувалися ще в декадно-крокових і координатних АТС. Просторова комутація була основою побудови комутаційних полів квазіелектронних і електронних АТС першого покоління.

Просторові - комутатори (від слова space – простір) створюють в комутаційному полі електричний з’єднувальний шлях, який підтримується на протязі всього часу існування з’єднання. При цьому забезпечується фізичне з’єднання входу комутаційного поля з його виходом.

Цифрова просторова комутація дає можливість з’єднати входи з виходами тільки в тих випадках, коли номер часового інтервалу, який відведений входу, співпадає з номером часового інтервалу відведеного виходу. В зв’язку з цим комутаційні поля, побудовані лише з просторових комутаторів, в цифрових АТС практично не застосовуються.

4.2 Часова комутація.

Часові - комутатори (від слова time – час) підтримують віртуальне з’єднання, яке існує тільки на протязі певних часових інтервалів. Концептуально часова комутація може розглядатись як система пам’яті, яка призначає для різних часових інтервалів різні комірки пам’яті, в зв’язку з чим така система називається пам’яттю міжінтервального обміну. Концепція програмного призначення часових інтервалів дозволяє використовувати одні і ті самі просторові точки комутації в різні інтервали для різних з’єднань.

4.3 Комутація простір-час-простір (пчп).

Починаючи з деякої ємності поля використання єдиної ступіні комутації стає економічно неефективним, тому комутаційне поле починаючи з деякої ємності необхідно робити багато каскадним. При побудові багато каскадного цифрового комутаційного поля використовують різні комбінації каскадів просторової і часової комутації. Наприклад, перший каскад поля може будуватись з просторових комутаторів П, другий каскад – з часових комутаторів Ч, а третій, останній каскад – знову з комутаторів П. Таке комутаційне поле, називають ПЧП (простір-час-простір), показане на рисунку 3.4. Воно містить по N комутаторів П в першому і в третьому каскадах і М комутаторів Ч в другому каскаді.

Рис.3.4 Комутація простір-час-простір.

4.4 Комутація час-простір-час (чпч).

Одна з найбільш поширених схем комутаційного поля є схема ЧПЧ (час-простір-час), показана на рис.3.5. Основна превага схеми ЧПЧ перед схемою ПЧП полягає в тому, що вона більш економічна оскільки часові комутатори дешевше просторових і при високому навантажені забезпечують більш ефективне використання часових інтервалів з меншою імовірністю блокувань.

В вузлах комутації великої ємності можливі інші схеми комутаційного поля: ЧППЧ, ЧПЧПЧ и т.і.

Крім того, сучасна комутаційна техніка рухається в напрямку конвергенції, коли трафік відео послуг, аудіо послуг, послуг передавання даних і мови поєднується і комутується через єдині цифрові вузли комутації, причому майбутня телефонна комутація, імовірніше за всього, буде мати оптичну основу.

Рис.3.5 Комутація час-простір-час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]