Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
k2(dekad_koordint).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

§5. Координатні атс.

Декадно крокові АТС мають ряд недоліків. Один з них пов’язаний з механічними властивостями шукачів: для встановлення з’єднання з потрібною швидкістю треба, щоб щітки рухались зі значною швидкістю, що в свою чергу приводить до несправностей і порушення їх регулювання. Інший недолік це низька якість ковзаю чого контакту щітка-лямель. В координатних АТС основними комутаційним приладом є багатократний координатний з’єднувач, який немає цих недоліків.

В електромеханічних АТС можуть використовуватись два різних принципи встановлення з’єднань – прямий і обхідний.

Прямий принцип характеризується тим, що прилади, які вибирають потрібний напрямок зв’язку і вільну лінію, самі приймають цифри номеру.

Обхідний принцип характеризується тим, що вибір напрямку зв’язку і пошуку вільної лінії відділений у часі від процесу з’єднання входу комутаційного приладу з виходом. Сам комутаційний прилад не приймає участь в виборі напрямку і в пошуку вільної лінії. Ці процедури виконує в координатних АТС маркер. Він приймає цифри номеру, обробляє їх і у відповідності з результатом обробки, керує комутаційним приладом, діючи на його елементи таким чином, щоб викликаючий вхід був з’єднаний з потрібним виходом. Схематично це показано на рис. 2.5.

Рис2.5 Схематичне зображення координатної АТС.

При встановленні кожного з’єднання маркер займається на невеликий час і тому може обслуговувати декілька комутаційних приладів з великою кількістю входів і виходів. Блок схема маркера показана на рис.2.5. Він місить визначник викликаю чого входу, визначник потрібного напрямку зв’язку, пристрій який відмічає вільні проміжні лінії, пробний пристрій для пошуку вільного виходу в потрібному напрямку, пристрій вмикання електромагнітів.

Координатні АТС поділяються на АТС з керуванням по ступіням шукання і на АТС з централізованим керуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]