Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
омельчук.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Революційні діячі про деякі історичні події на Віничині

\

Повернення в науковий обіг деяких історичних джерел в роки перебудови дозволяє розширити коло документальних матеріалів з історичного краєзнавства.

Такі дані знаходяться зокрема, в автобіографіях революціонерів народників В. К. Дебогорія-Мокревича та Г Ф Черняхівської- Бохановської написаних у 20 роках і вміщених у енциклопедичному словнику»Деятели СССР революциооного движения Росии» М.1989.

[…]

Мемуаристика , яка знаходилася в цей час у місті розповідає про ситуацію в Вінничині , розстановку класових сил у жовтневі дні1917 року створення ревкому більшовиками-членами армійського партійного комітету та членами фракції виконкому Ради депутатів , підтримку позиції більшовиків на засіданні Ради депутатів , підтримку позиції більшовиків на засіданнях Ради депутатів , збройну боротьбу ппроти сил Тимчасового уряду , за встановлення Радянської влади.

Вона розповідає про невдалі спроби меншовиків та ессерів зупинити розвиток революційних подій. […]

Наведені факти , які розширюють відомості про перебіг історичних подій на Вінничині , можуть бутти використані вчителем на уроках краєзнавства , в лекційній пропаганді тощо.

А.Б. Пономаренко

98

Наданя допомоги безпритульним дітям під час голоду 1921 р. /на матеріалах Вінничини/

Допомога дітям у перші роки Радянської влади була важливим напрямком діяльності держави в соціальній сфері. Гострота цієї проблеми зумовлена тим, що на Україні нараховувалося близько 500 тис. напівсиріт і не менше 250 тис. круглих сиріт , що потребували допомоги.

Важливою причиною було те , що безпосередньо вплинула на ріст безпритульності , був голод 1921 , який охопив Поволжя та пд. рн. України. В січні 1922 р. на Україні голодувало 1. 9 млн чол. , а вже в липні того року в республіці нараховувалося 3, 8 млн голодуючих[…]

Уряд України зобовязався надати притулок 25 тис. дітей з Поволжя. Це зобовязанння було набагато перевершено. Лише організованим шляхом на Україну прибуло 35,8 тис. дітей. Крім того десятки тисяч дітей рятуючись від голоду , самотужки вирушали в райони , що були вкращому становищі , в тому числі й на Поділля.

Для обєднання зсиль і координації діяльності різних організаці для надання допомоги голодуючим дітям в січні 1921 були створені спеціальні комісій […]

Важливу роль у наданні допомоги дітям відіграла радянська громад кість. Робітники незважаючи на важке матеріальне становище становили регулярні відрахування від своїх заробітків в середньому 4% від усіх видів отриманої плати. І село не залишилось осторонь цієї проблеми. На Поділлі проходив «Тиждень захисту дітей». Протягом тижня лише у Вінниці відкрито 5 дитячих буднків У клубах влаштовано платні концерти й виставки , кошти з яких направилися на допомогу дітям.

Коли становище в потерпілих районах поліпшилося , виникло питання про реакцію дітей з голодуючих губерній на батьківщину.

У 1923-1924 рр. із дитячих будинків республіки евакуйовано понад 20 тис. дітей у тому числі із Подільської губернії понад 4 тис. Повернення дітей на батьківщину мало велике наченя , оскільки в дитячих будинках звільнялися місця для безпритульних , які ще залишалися на вулицях.

Таким чином, спільними зусиллями державних органів і громадкості надано велику допомогу дітям, що потерпіли від голоду.

М. А. Алещенко

99