Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKCIYA_25_09_12.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Структура особистості за з. Фрейдом

Психіка людини складається з 3-х компонентів, рівнів: «Воно», «Я», «Над–Я».

«Воно» (id) — несвідома частина психіки, яка містить у собі біологічні вроджені інстинктивні потяги (сексуальні). «Воно» насичено сексуальною енергією «лібідо».

«Я» (ego) — свідомість, розумна, раціональна частина психіки. «Я» формується під впливом суспільства, яке висуває свої вимоги до людини. Тому «Я» підпорядковується «принципу реальності».

«Над–Я» (super-ego) — слугує носієм моральних стандартів, це та частина особистості, яка виконує роль судді, критика, цензора, совісті.

Концепція самоактуалізації особистості за а. Маслоу.

Американський психолог А. Маслоу, один з засновників гуманістичної теорії особистості, головною характеристикою особистості вважав потяг до самоактуалізації, самовираження, розкриття тенденцій до творчості та любові, в основі яких лежить гуманістична потреба приносити людям добро. Він стверджував, що людині, як і тварині, не властиві природжені інстинкти жорстокості й агресії, як вважав З. Фрейд. Навпаки, в людях закладений інстинкт збереження своєї популяції, що змушує їх допомагати одне одному. Потреба в самоактуалізації своїх можливостей і здібностей властива здоровій людині, а найбільшою мірою — видатним людям. Ядро особистості утворюють гуманістичні потреби в добрі, моральності, доброзичливості, з якими народжується людина і які вона може реалізувати в певних умовах.

Даний підхід А. Маслоу використовував у своїй теорії самоактуалізації. Джерелом психічного розвитку особистості він вважав її прагнення до самоактуалізації — якомога повного вияву своїх можливостей. Це прагнення ґрунтується на потребі в самоактуалізації — «вершині» в ієрархії потреб людини.

Ієрархія потреб особистості:

1. фізіологічні потреби — нижчі, керовані органами тіла, такі потреби, як дихання, харчові, сексуальні, відпочинок;

2. потреба в безпеці — прагнення матеріальної надійності, здоров’я, забезпеченості в старості, життєвої стабільності;

3. потреба у любові, прихильності, прийнятті, визнанні та оцінці;

4. потреба в самоповазі;

5. потреба в самоактуалізації — в розвитку особистості, реалізації здібностей та талантів, в осмисленні свого призначення в світі.

Якщо людина прагне зрозуміти сенс свого життя, максимально повно реалізувати себе, свої здібності, вона поступово переходить на вищий щабель свого саморозвитку.

Психологічна концепція к. Юнга

Психіка людини, на думку відомого вченого К. Юнга, це взаємодія свідомого і безсвідомого при безперервному обміні енергією між ними. Несвідоме — не звалище витіснених бажань. К. Юнг вважав його творчим, розумним принципом, який пов’язує людину зі всім людством, природою, космосом. Психіка — відкрита енергетична система.

В процесі розвитку людина може долати вузькі межі «Его» індивідуального безсвідомого та з’єднуватися з вищим «Я», сумірним всьому людству і космосу. Колективне несвідоме — спільне для всього людства і є проявом творчої космічної сили.

В центрі трансперсональних теорій — «психології за межами свідомості» — так звані «змінені стани свідомості», переживання яких може привести до зміни фундаментальних цінностей, духовного переродження і формування цілісності особистості.

Трансперсональні теорії — це моделі людської психіки, в яких визнається значимість духовного і космічного вимірів і можливостей для еволюції свідомості. Людська психіка суміcна зі Всесвітом і всім існуючим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]