Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
32.36 Кб
Скачать

Лекція 5

Механізм регулювання спорів в рамках сот

  1. Поняття та причини виникнення торгових спорів

  2. Загальна характеристика мирних засобів вирішення спорів в рамках СОТ

  3. Консультації

  4. Загальні примирювальні процедури

  5. Спеціальні примирювальні процедури

  6. Апеляційний розгляд спорів

  7. Міжнародний арбітражний розгляд спорів та спеціальні процедури вирішення спорів в рамках СОТ

Як відомо одним із основних принципів сучасного міжнародного права є принцип мирного вирішення спорів. Суть йогог полягає в тому, що держави усі спори зобовязуються вирішувати мирним шляхом, жоден спір не повинен залишатись невирішеним, сторонни повинні утримуватись від будь-яких дій, які можуть погіршити становище. Цей принцип знайшов закріплення у ст. 33 Статуту ООН. До засобів мирного вирішення спорів у ній зараховано: переговори, обслідування, посередництво, примирення, арбітраж, судовий розгляд, звернення до регіональних органів чи угод та інші засоби на вибір держав.

Система вирішення спорів в рамках СОТ не стоїть осторонь від загальних принципів міжнародного права і також базується на них.

1. Поняття та причини виникнення торгових спорів

До початку 21-го ст. державам вдалось узгодити досить обємні правила , які регулюють правила, принципи та обмеження на ввіз та вивіз товарів, послуг, капіталу та робочої сили. Разом з Тим вдалось узгодити різні винятки та підстави відходу від своїх зобовязань.

Різне розуміння масиву цих правил, їх різне тлумачення та застосування досить часто зумовлювали виникнення спорів. Тому в рамках СОТ було сформовано систему вирішення спорів, яка хоча і є дещо складною, але виявилась досить ефективно.

Під міжнародним торговим спором слід розуміти спори між державами, повязані із застосуванням чи загрозою застосування заходів, які обмежують доступ на відповідні ринки товарів, послуг, капіталів.

Міжнародні торгові спори ведуться лише державами, і виникають тоді, коли заходи однієї держави можуть нанести пряму або опосередковану економічну шкоду іншій державі- учаснику міжнародної торгівлі або її економічному оператору.

  1. Загальна характеристика мирних засобів вирішення спорів в рамках сот

До утворення СОТ в рамках ГАТТ існував механізм вирішення спорів, який базувався на стст. XXII та XXIII ГАТТ. Процес вирішення спорів складався з 2-ох етапів:

  1. двосторонні консультації держав

  2. посередництво(генеральний директор або спеціальні групи(panels) експертів)

Експерти після заслуховування позиції сторін, складали звіт, викладали факти, які заслуговують на увагу та давали їм правову оцінку. Доклад розглядався Радою ГАТТ та підлягав затвердженню нею шляхом процедури консенсусу(внаслідок цього держава, протии якої виносилось рішення могла не допустити його затвердження). Доклад міг передбачати можливістьприйняття постраждалою державою контрзаходів, однак такі заходи застосовувались лише раз за історію ГАТТ. Примирювальні процедури, які містились у звіті Мали необовязковий характер і Були лише віддалено подібні на судові.

Угодою про СОТ було створено новий механізм вирішення спорів. Так відповідно до ст. 2 Угоди про заснування СОТ невідємною частиною угоди розглядаєься Додаток 2 «Домовленість про правила та процедури, які регулюють вирішення спорів». Ця угода поширюється на усі спори, які виникають по будь-яких багатосторонніх торгових угодах у феру дії ГАТТ, ГАТС та ТРІПС і інших спеціальних угод. Відповідно до угоди було створено спеціальний Орган з врегулювання спорів (Dispute Settlement Body - DSB). На прктиці його роль виконує Генеральна РАДА СОТ. Засідає як правило раз в рік. Його назва не зовсім точна, оскільки сам він спори не розглядає, а лише організовує та контролює цей процес. До його функцій було віднесено: 1) створення журі(panels) для розгляду конкретних спорів та постійного апеляційного органу 2) схвалення докладів журі і апеляційного органу 3) нагляд за виконанням рішень та рекомендацій, а також санкціонування репресивних заходів у випадку невиконання рекомендацій

Угодою передбачено наступні процедури вирішення спорів в рамках СОТ:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]