Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
32.36 Кб
Скачать

5. Спеціальні примирювальні процедури

Спеціальні групи утворюються ad hoc під егідою ОВС, якщо протягом 60 днів консультацій не вдається досягнути угоди. Така бридично обгрунтована вимога подається в ОВС у письмовій формі.Спеціальна група засновується(якщо ОВС не відмовить у її створенні) не пізніше наступного засідання ОВС після того, на якому було представлено вимогу щодо створенняю. Оскільки Рада засідає як правило 1 раз на місяць, то таким строком переважно є 1 місяць.

Спеціальна група складається з 3-ох незалежних експертів(або 5-ти) у галузі торгівлі . Члени спеціальної групи не обовязково повинні бути членами держав, але посадові особи СОТ можуть бути їх членами. Експерти виступають в особистій якості. Секретаріат СОТ веде реєстр експертів. Експерти не обов. Повинні бути юристами.

Експерти вивчають питання з точки зору фактів та права і визначають відповідність фактів по справі міжнародному праву.

Спіальні групи протягом одного тижня встановлює графік роботи(обмін заявами сторін, засдіння, відзиви на заяви, підготовка докладу, відзиви на доклад, заключний доклад)ю

Загальний строк розгляду справи не повинен перевищувати 6 місяців і може бути продовжений до 9-ти. Комісія готує заключний доклад, в якому члену СОТ може бути рекомендовано привести свою поведінку у відповідність взятими зобовязаннями за СОТ. Доклад повинен бути затв. ОВС протягом 60 днів з дня його передачі членам СОТ(якщо сторони не виявлять бажання подати апеляцію В рамках ціюї процедури відповідач не може заблокувати негативне для себе рішення, як це було в системі ГАТТ, і процедура отримала назву негативного консенсусу).

6. Апеляційна процедура

На відміну від ГАТТ, яка не передбачала можливості апеляцій, в рамках СОТ було створено постійно діючий Апеляційний орган, який створюється ОВС.

До складу Апеляційного органу входять 7 юристів, спеціалістів в галузі міжнародного торгового права, які діють в особистій якості. Вони обираються ОВС на 4 роки з правом 1-го переобрання. Апеляції розглядаються групами з 3-ох експертів зі складу АО. Апеляції можна подавати лише з питань права. Рішення щодо фактичних обставин, розглянуті спеціальною групою, вважаються остаточними. Апеляційна процедура не може перевищувати 90 днів(розгляд не більше 60 днів) починаючи з дати фрмального повідомлення сторони про бажання подати апеляцію, коли буде опубліковано заключний доклад. Загальний строк поширення заключного докладу АО відп. До ст. 20 Домовленості не може перевищувати 12 місяців, хоча санкції відсутні. У заключному докладі можуть бути рекомендовано привести свою поведінку у тій чи іншій галузі у відповідність до взятих зобовязань, або заход щодо виправлення ситуації. Доклад набуває чинності після затвердження ОВС протягом 30 дня з дати його поширення серед членів СОТ.

Рішення, рекомендовані в докладах повинні виконуватись або негайно або в розумний строк узгоджений сторонами в межах 50 днів післі затв. Докладу або в переіод затв. у докладі (не більше 90 днів). Розумний строк не може перевищувати 15 місяців Якщо протягом 20 днів прротягм спливу розумного строку угоди не досягнуто, то зацікавлена сторона може поставити перед ОВС питання про прийняття контрзаходів, які можуть включати ризупинення дій поступок. Такі заходи протягом 60-днів після спливу «розумного строку» незастосовуються.

  1. Міжнародний арбітражний розгляд спорів та спеціальні процедури вирішення спорів

Арбітражем принято називати суд, який створюється сторонами та рішення якого є обовязкови для сторін.Арбітражні органи можуть створюватись як на постійній основі(Міжнародне бюро постійної Палати третейського суду) та тимчасовій основі для вирішення конкретних справ. Механізм вирішення спорів СОТ передбачає можливість створення відп. До ст. 25 арбітражів ad hoc нативної моделі виріешення спорів. Сторони самостійно узгоджують процедуру розгляду та доводять рішення до відома ОВС.

Слід зазначити що Домовленість поширюється на угоди про створення СОТ, ГАТТ, ГАТС, ТРІПС та саму Домовленість про вирішення спорів. Вона не поширюється однак на Угоду про механізм огляду торгівельної політики та угоди з обмеженою кількістю учасників(наприклад Угоду про торгівлю цивільними повітряними суднами, про держзакупки тощо)

Разом з тим в рамках СОТ існують договори в рамках яких в доповнення до існуючих механізмів закріплені особливості у сфері вирішення спорів.

До таких угод зокрема належать:

-Угода про застосування санітарних та фітосанітарних норм

- Угода про текстильні вироби та одяг

- Угода про технічні барєри в торгівлі

- Угода про застосування ст. VI ГАТТ-94

-Угода про застосування ст.VII

- Угода про субсидії та компенсаційні заходи

- Угода про фінансові послуги

- Угода про авіатранспортні послуги

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]