Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
32.36 Кб
Скачать
  1. Консультації,

  2. загальні примирювальні процедури(добрі послуги, примирення, посередництво)

  3. спеціальні примирювальні процедури(спеціальні групи та орган з апеляцій)

  4. арбітраж

Таким чином, до переліку входять як політичні способи вирішення спорів (1,2) так і юридичні(4), а також політико-правові(3). В Домовленості відсутня ієрархія мирних засобів вирішення спорів. Сторонам гарантується свобода вибору засобів. При цьому консультації та загальні примирювальні процедури розглядаються як базові засоби. Перші два засоби детально описані , а застосування примирювальних процедур носить доповнюючий характер. Вони спеціально не регламентуються Домовленістю, Але можуть застосовуватись на будь-якому етапі. Також в якості альтернативного засобу вирішення спору сторони можуть передати його розгляд арбітражу.

3. Консультації

Є основним методом вирішення спорів. Консультації як правило проводяться у формі переговорів черездипломатичні канали на двосторонній основі. До консультацій можуть долучатись також і треті держави, якщо у цьому вони мають значний інтерес. В такому випадку ця сторона подає до ОВС клопотання, яке повинно бути задоволене.

Консультаціям як правило передує переписка. Орган однієї держави(МЗС, міністерство торгівлі тощо) направляє органу іншої держави інформацію про предмет торгового спора(захід, який на думку сторони не відповідає тій чи іншій угоді системи СОТ). Інша сторона або усуває цей захід або представляє аргументи для обгрунтування його запровадження. Якщо в процесі переписки проблема не вирішується, то сторонни домовляються про проведення консультацій.

Відповідно до п.2 ст.4 консультації є обов. Для членів СОТ. Держава подає іншому члену СОТ юридично обгрунтоване клопотання про консультації у письмовій формі та повідомляє про це ОВС.

Встановлені чіткі часові рамки. Протягом 10 днів після отримання клопотання сторона повинна дати відповідь і призначить консультації протягом 30 днів з дня отримання клопотання. В екстремальних випадкіах коли йдеться про продукти, які швидко псуються, консультації можуть бути розпочаті вже протягом 10 днів. Якщо ж протягом 60 днів після отримання клопотання консультації на привели до врегулювання спору або якщо держава не дала своєчасної відповіді на клопотання, утворюються спеціальні групи.

Тягар доказування лежить на відповідачі. Консультації повинні бути конфіденційними.

4.Загальні примирювальні процедури

Примирювальні процедури можуть бути запропоновані в будь-який час як самими конфліктуючими сторонами, так і органами СОТ. Примирювальні процедури можуть бути в будь-який час розпочаті та будь-коли завершені.Вони можуть розпочатись також і під час періоду, призначеного для консультацій, так і під час роботи спеціальних груп. Базовими документами є: конвенція про мирне вирішення міжнародних суперечностей 1907 р., Загальний акт про мирне вирішення міжнародних спорів 1928 р.

В ст. 3 Домовленості згадуються 3 види процедур, які можуть застосовуватись для вирішення торгових спорів: 1) добрі послуги 2) посередництво 3) угзоджувальні процедури

Добрі послуги та посередництво є близькими категоріями. В обидвох випадках залучається третя сторона: держава, группа держав, МО або ФО. Добрі послуги як правило мають місце коли третя сторона намагається переконати сторонни вступити в переговори один з одним, а при посередництві ця третя сторона займає активну переговорну позицію.

Загальні узгоджувальні процедури гл.1 Загального акту про мирне вирішення міжнародних спорів. Загальні узгоджувальні процедури передбачають створення спеціальної узгоджувальної комісії. За проханням однієї із сторін така комісія утворюється в шестимісячний строк. Така комісія зясовує спірні питання та збирає для цих цілей матеріали шляхом слідчих дій та іншим шляхом а також розробляє взаємоприйнятний спосіб вирішення спору. До комісії входять по 1-му представнику держав-учасниць спору та 3 представники третіх держав. Комісія встановлює процедуру роботи і приймає рішення простою більшістю протягом 6 місяців з дня представлення спору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]