Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

М. П. Верещагін

Корисні копалини вінницької області

Вінницька область розташована в південно-західній частині Східно-Європейської платформи. У структурному відношенні більша частина ї території лежить у межах Українськоо щита й тільки південно-західні райони входять до складу Волино-Подільської плити.

Угеологічній будові території Вінницької області беруть участь комплекси різного складу та віку:стародавні докембрійські утворення й більш молоді палеозойські,мезозойські та кайнозойські породи.Докембрій складають товщі гнейсів, кристалосласнців,амфіболітів, мігматитів,гранітів, габро та інших порід. Відклади фанерозою представлені пісками,вапняками,каолінаи,глинами,суглинками

Комплекс корисних копалин вінницької області зумовлений геологічною будовою регіону. Тут, в основному, поширені будівельні матеріали,вогнетриви.Найбільше розповсюджені граніти,вапняки, піски,глини.за роки радянської влади деякі гранітні кар’єри набули всеселенного значення.В багатьох регіонах області відкриті родовища каоліну.

На території Подністров’я відомі поклади фосфоритів / Могилів-Подільський і муровано-куриловецький ройони/.

У Барському та муровано-Куриловецькому ройонах розвідані родовища,мергелю, діатоміту та опоки.

У північно-східній частині області відкриті родовища бурого вугілля.

Ю.Г.Перельмутер

П.М.Сливка

О.Ф.Ніколаєць

Водна меліорація на Вінниччині

На вінниччині є 718,3 тис.га угідь,на яких доцільне зрошування на 110,7 тис.га перзволожених земель, що потребують осушення.

Станом на 1 січня1986р. з іригаційного фонду зрошується 40,2 тис.га (5,6%).Осушено ж 45.0 тис.га (40,7 %). 287 колгоспів і радгоспів області мають зрошувальні й осушені землі (лише зрошувані-118,осушені-128,зрошувані й осушені-41).Багато уваги водним меліораціям почали приділяти лише в 1971р. до цього в області було всього лише 0,8 тис. га.зрошуваних 3.9 тис.га осушених земель.осушування здівйснювалось переважно відкритою мережею каналів.

Зрошування проводилося з використанням дощувальної техніки. В1986 на полях працювало 712 дощувальних машин. Проте черещ незадовільне використання машин та недостатнє внесення у грунт органічних і мінеральних добрив врожайність нижча запроектованої. Щоправда,ряд господарств ямпільського району ефективно використовують меліоровані землі(колгоспи ім.. Калініна .,»маяк», «шляхом Леніна» та ін..). в колгоспі ім.. Чапаєва Вінницького районуна взрошувальних культурних пасовищах одержують до 80цит. Кормових одиниць з 1га. Це результат дотримання норм і строків поливу, внесення органічних і мінеральних добрив, агротехніки взрошування сільськогосподарських культур.

П.М. Лебедєв

Ю.П.Лебедєв.

Втілення в життя ленінських ідей охорони природи на Вінниччині.

Увага до питань охорони природи в наш час є продовженням справи,яка була розпочата в перші роки радянської влади й тісно пов’язана з ім’ям В.І.Леніна.

Велика робота по втіленню в життя ленінських ідей охорони природи проведена за роки Радянської влади на Вінниччині.

Тут до пом яток природи належать 22 парки загальною площею біля 600 га. З них 7(Немирівський,Чернятинський,Антопільський,Верхівський,Ободівський,Немерченський, Тиврівський,)затверджені як пам’ятки республіканського значення .В них зібрано, і охороняється й заново насаджуються рідкісні породи дерев,завеених з ріжних куточків землі.В Немирівському парку захоплення викликають рідкісні дерева-екзоти:гінко(релікт третинного періоду),каліфорнійська смерека,липа срібляста,довгаста,бундук канадський,сосни чорна та веймутова, дуб червоний та та пірамідальний. У Чернятинському парку зберігаються 102 види деревних і чагарникових порідю У Верхівському -50, а Антонопільському-40, у Немирівському-60, у Тиврівському-30.

До парків обласного значання належать Печерський. Сокілецький, Браїлівський, Северинівський, Рахнянський, Деребчинський, Комаргородський, Олександрівський, Вербиський, Моївський,Сутиський,Мехайлівецький, Пятничанський, ім.. академіка О.І. Ющенка, центральний парк культури та відпочинку ім.О. М Горького. У вінницькій області тільки іси,кі належать держлісфонду,складають 8,4%всієї території,тобто 222,6 тис. га.

Є.П.кавальова.