Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

С хема майданчика санітарної обробки особового складу

 

 При зараженні бактеріальними засобами повній санітарній обробці підлягають всі люди, що знаходяться в районі дії бактеріальних засобів, незалежно від того, використовувалися засоби захисту і чи приводилася часткова санітарна обробка. Заражений одяг підлягає дезинфекції або заміні.

Для проведення повної санітарної обробки використовуються: санітарні пункти обливання на базі стаціонарних лазень, душових павільйонів і санпропускників; комплекти санітарної обробки КСО; дезинфекційно-душеві установки ДДА-53А, ДДА-66; ДДП.

Санітарний обмивочний пункт СОП розгортається в містах і сільській місцевості на базі бань, душових павільйонів, санпропускників та інших приміщень, які придатні для проведення санітарної обробки. Пропускна здатність СОП, що має 10 душових сіток – 1600 чол. за добу при роботі 20 годин. На одного чоловіка витрачається 30 г мила і 30-35 л води, що нагріта до температури 38-40оС.

Висновок: Своєчасно проведена часткова та повна санітарна обробка особового складу формувань та населення – гарантія збереження їх життя та здоров’я.

  Заходи безпеки при проведенні спеціальної обробки

  1. Дезактивацію, дегазацію і дезинфекцію виконувати, як правило, в засобах індивідуального захисту;

  2. Одягати і знімати засоби захисту тільки в спеціально відведених місцях, де виключається можливість зараження;

  3. Не знімати і не розстібати засоби захисту без наказу командира. При пошкодженні або при сильному зараженні ЗІЗ негайно доповідати командирові.

  4. Дотримуватись встановленого часу перебування в захисному одязі і при слабості або захворюванні працюючого негайно направити його на медичний огляд і надати йому допомогу.

  5. Бережливо поводитися з дегазаційними, дезинфекційними і дезактиваційними засобами і матеріалами, не класти їх на заражену місцевість або предмети.

  6. Складати використані при дегазації і дезактивації матеріали для обтирання в спеціально вириті ями, а по закінченню робіт ями закопувати, матеріали для обтирання, використанні при дезінфекції, закопувати, або спалювати.

  7. Уникати непотрібного контакту із зараженими предметами, не сідати на них і не доторкатися до них.

  8. На місці проведення робіт не приймати їжу і не курити.

  9. При обробці не допускати підняття пилу і створення бризок. 

  10. Не торкати ся до відкритих ділянок тіла зараженими руками (захисними рукавицями).

  11. Дегазувати або дезактивувати після закінчення робіт площадку, на якій проводилася дегазація або дезактивація.

  12. При роботі з технікою, яка піддавалася частковій дегазації, дезинфекції або дезактивації, дотримуватись заходів безпеки і не торкатися до необроблених місць.

Висновок: Суворе дотримання заходів безпеки при проведенні спеціальної обробки зараженого населення, особового складу формувань, техніки, озброєння та майна – запорука успішного виконання поставлених завдань.

 

4. Засоби для проведення часкової і повної спеціальної обробки

 

 Пункт спеціальної обробки (ПуСО) призначається для проведення повної санітарної обробки особового складу і населення, повної дезактивації, дегазації і дезинфекції озброєння, техніки, дезактивації і дезинфекції обмундирування, одягу, взуття і засобів захисту.  Розгортається на незараженій місцевості близько або безпосередньо у районі дій сил ЦО, що підлягають спеціальній обробці.

С

Можливості СОТ з розрахунку роботи 20 годин на добу:

  • по дезактивації вантажних автомобілів струменем води з брандспойта – 90 од.;

      • по дегазації протиранням змоченим ганчір’ям – 60 од.

танція обеззараження транспорту (СОТ)
 створюється для проведення повного обеззараження техніки і автотранспорту невоєнізованих формувань ЦО. СОТ формується на базі автомобільних колон, гаражів, міських автогосподарств, станцій технічного обслуговування автомобілів, мийних відділень, трамвайних і тролейбусних ДЕПО.

Розчин, який використовується для спеціальної обробки – миючий порошок СФ-2У – однорідний дрібно дисперсійний порошок від білого до темно-жовтого кольору, добре розчиняється у воді при температурі 10-15оС, розфасовується у пакети масою 300, 500 і 750 г.

При проведенні часткової і повної санітарної обробки особового складу, дезактивації, дегазації, дезинфекції майна і техніки використовуються як табельні комплекти, прилади, пакети, так і підручні матеріали.

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8  застосовується для обеззараження крапельно-рідких ОР, які попали на відкриті ділянки тіла і одяг.

В комплект входить флакон з дегазуючим розчином і 4 ватно-марлевих тампони. При попаданні ОР на відкриті ділянки тілі і одягу необхідно змочити тампоном  рідиною із флакону і протерти ним заражені ділянки тілі і одягу. Рідина флакону отруйна при попаданні в очі.

Дегазуючий розчин можна приготувати із: 3% розчину перекису водню з 3% розчином їдкого натрію, взятих в рівних частинах, або із 3% розчину перекису водню і 150 г конторського силікатного клею (із розрахунку на 1 л). Можна використати нашатирний спирт. Застосовують його так, як і ІПП-8.

Автомобільний комплект для спеціальної обробки військової техніки ДК-4  застосовується для дезактивації, дегазації і дезинфекції вантажних машин, автопоїздів, спеціальних шассі і бронетранспортерів з карбюраторними двигунами.

Тактично-технічні характеристики:

Маса комплекту 26-32 кг

Час розкладання (складання) 3-4 хвилини

Час обробки автомобіля бронетранспортера                         

типу КАМАЗ, БТР-70,БТР-80 40-50 хвилин

типу ГАЗ-66 30-40 хвилин

Розхід розчину порошку ОФ-2 (АР-21) або водяної суспензії ДГС-ГК на обробку автомобілів, бронетранспортерів

типуКАМАЗ, БТР70 50-60 л

типу ГАЗ-66 30-40 л

До складу комплекту ДК-4 входять укладочний ящик, брандсбойт, продовжувач, рукав газорідинний, рукав рідинний, ежектор, два ніпеля, кришка з клапаном і газовідбірником, перехідник, щітка, порошок ОФ-2, поліетиленова банка з порошком ДТС-ГК, ЗНП і закріплювальні деталі.

Комплект можна збирати:

      • для газорідинного методу обробки;

      • для дезактивації методом відкачуванням радіоактивного пилу.

Дія газорідинного приладу заснована на використанні відпрацювавши газів двигунів автомобілів. Прилад приєднується до вихлопної труби глушника і забезпечує при газорідинному методі – подачу розчину в брандсбойт, а при методі пилевідсмоктування відсос з поверхні.

Авторозливальна станція АРС-12У (АРС-14)  призначається для дезактивації, дегазації і дезинфекції техніки і транспорту, дегазації і дезинфекції території рідкими розчинами, транспортування і тимчасового зберігання рідин, спорядження рідинами оболонок, а також для перекачування рідин з однієї тари в іншу.

АРС-12У представляє собою автомобіль ЗІЛ-157, на якому змонтовано спеціальне обладнання, а станція АРС-14змонтована на шасі автомобіля ЗІЛ-131.

Можливості АРС-12У (АРС-14) з спеціальної обробки техніки і транспорту одною зарядкою складає по дезактивації розчинами до 25 (33) од., по дегазації – 105 (138) одиниць.

Поливальна мийна машина ПМ-130  може використовуватися для дезактивації, дегазації і дезинфекції території, споруд і техніки. В обладнанні ПМ-130 для цього є три насадки, два пожежних рукава з брандсбойтами і обладнання для очищення від снігу.

Основні тактико-технічні дані ПМ-130:

шасі автомобіль ЗІЛ-130;

ємність цистерни 6 000 л;

ширина смуги миття до 8 м;

ширина смуги поливки до 18 м;

ширина смуги підмітання 2,3 м;

витрати води при митті 1 л/хв.;

при поливі 0,25 л/хв.;

робоча швидкість при митті (поливі) 20 км/год.

Дезинфекційна душова установка ДДА-53А (ДДА-66, ДДП) призначена для миття людей і дезинфекції (дезинсекції) одягу, взуття та індивідуальних засобів захисту в польових умовах.

Основні технічні характеристики ДДА-53 (ДДА-66):

кількість дезинфекційних камер 2(1);

об’єм однієї камери 1,8 (2,5) м3;

витрати дизельного палива 21-29 кг/год;

дров 60-85 кг/год;

ємність котла водонагрівача 277 л;

продуктивність за паром при роботі на рідкому паливі 3,5 кг/год;

при роботі на сухих дровах 205 кг/год;

робочий тиск у котлі 4 кг/см2;

час розгортання установки: влітку 35-40 хв.;

взимку 50-60 хв;

час згортання установки 13-15 хв.;

розрахунок 4 (3) чол.

Пропускна здатність установки за годину при роботі на рідкому паливі: миття людей з одночасною дезинсекцією одягу літом – 96 (56) чол., зимою – 48 (32) чол.; миття людей з одночасною дезинфекцією одягу, зараженого вегетативними формами мікробів, літом – 72 (40) чол., зимою – 48 (28) чол., миття людей без обробки одягу літом – 96 (56) чол., зимою – 64 (56) чол.; дезинфекція суконно-паперового одягу, зараженого вегетативними формами мікробів (без миття людей), літнього – 188 (80) комплектів, зимового – 72 (44) комплектів; дезинсекція суконно-паперового одягу (без миття людей), літнього – 154 (120), зимового – 90 (66) комплектів.

Мотопомпа М-600  використовується для дезактивації струменем води великої техніки, а також для попадання води з відкритих джерел води на майданчики обробки.

Основні тактико-технічні дані М-600:

продуктивність при напорі55 м вод. ст. 530 л/хв.;

висота забору води 5 м;

висота нагнітання води до 55 м;

час розгортання у робочий стан 5 хв.;

кількість об’єктів, що обробляються одночасно 1-2 од.;

розрахунок 1-2 чол.

Комплект санітарної обробки КСО  призначається для повної санітарної обробки особового складу сил ЦО в теплу пору року і часткової обробки у холодний час року. Комплект працює від автомобілів ГАЗ,ЗІЛ, Урал.

Пропускна здатність 10-12 чоловік за годину, продуктивність за гарячою водою (38-42оС) при роботі від автомобіля ГАЗ-3 4л/хв.; від автомобіля ЗІЛ – 5-6 л/хв., час розгортання (згортання) комплекту 8-10 хв., маса комплекту з ящиком для упакування – 40 кг.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]