Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MM_SR_Mizhnarodni_biznes-strategiyi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Тема 2. Диверсифікація продукції, що випускається .

Необхідно визначити ступінь взаємозв'язку обсягів продажів всіх видів продукції, що випускається. Це робиться шляхом розрахунку коефіцієнтів кореляції «r» між видами продукції. Вони розраховуються між парами видів товарів за формулою:

,

Де ,

Ai - значення обсягів продажів продукції А в період і,

Bi - значення обсягів продажів продукції В в період і,

N - кількість періодів, тобто і = 1 ... N

Необхідно розрахувати парні коефіциенти rAB, rВС, rАС.

Значення коефіцієнтів кореляції повинні бути якомога меншими, що означає, що обсяги продажів не повинні бути взаємопов'язані. Це забезпечує рівномірність доходу в цілому від продажу продукції всіх видів.

Установити ступінь диверсифікації своєї продукції можна візуально за діаграмою з поліноміальними трендами. Зміна динаміки в протифазі означає диверсифікованість асортименту, що випускається.

У висновку констатувати, чи є асортимент (набір) товарів А, В, С диверсифікованим, або тільки два з них, які, чому. Зробити загальний висновок щодо асортиментної політики підприємства: «задовільна / незадовільна».

Тема 3. Операційна діагностика.

3.1 Побудувати і розрахувати піраміду показників. (рис.2)

Для отримання досить точної аналітичної довідки необхідно розглядати баланси підприємства не менше ніж за 3-5 років, використовуючи при цьому максимум доступної інформації.

Взаємозв'язок і взаємозалежність найбільш важливих показників добре ілюструється за допомогою "піраміди показників" (рис. 2).

Рис.2. Піраміда показників

Піраміда показників допомагає виявити важелі управління ефективністю діяльності підприємства. Наприклад, для того, щоб збільшити рентабельність власних коштів, можна або збільшувати ефективність використання капіталу в цілому, або нарощувати частку позикових коштів. Другий шлях може виявитися ризикованим, оскільки підприємство має погасити свої борги, а отже, нарощувати позикові кошти можна лише до певної межі, поки коефіцієнт автономії не менше 60%.

Для збільшення рентабельності капіталу існує два основних шляхи: перший - збільшення рентабельності діяльності за рахунок збільшення цін або зниження витрат, тобто, прибутку, а другий - прискорення оборотності активів. Таким чином, за допомогою піраміди показників можна не тільки зробити висновки про фінансовий стан підприємства на даний момент, але і виявити сприятливі і несприятливі тенденції з кожного виду товарної продукції. Найголовніше - визначити базовий вид товару, якому відповідає загальний підсумок піраміди: рентабельність або оборотність зараз ближче до оптимальної (норма рентабельності - від 12%, оборотність - 4-5 циклів).

Товар, стадія ЖЦ якого суперечить сформованому співвідношенню рентабельності і обіговості, підлягає в перспективі заміні, або модернізації.

Критерій відповідності - зростанню і насиченню відповідає більш висока обіговість, спаду - рентабельність.

Тема 4. Аналіз позиції підприємства на ринку

Для аналізу стратегічної позиції підприємства на ринку застосовують спеціальні методи, найбільш розвинені з них - SWOT- аналіз, матриця БКГ, матриця Мак-Кінсі, конкурентний аналіз за Портером.

4.1. SWOT-аналіз.

Назва SWOT - англійська абревіатура: strengths, weaknesses, opportunities, threats: сильні, слабкі сторони, можливості і небезпеки. Загальний алгоритм SWOT-аналізу представлений на рис.3.

Рис. 3. Загальний алгоритм SWOT-аналізу

SWOT-аналіз оформлюється у вигляді матриці (рис. 4).

Показники (фактори)

Внутрішні Сильні Слабкі

Сторони сторони

  1. 2

  1. 3

Зовнішні Можливості Небезпеки

Рис. 4. Матриця SWOT-аналізу

Очевидні переваги SWOT-аналізу - його простота, логічність, зручність сприйняття, тому він широко застосовується на практиці. Однак ця модель слабо формалізована і не дає чітких рекомендацій щодо формування стратегії.

Найголовніше - сформулювати список факторів, таких як: наявність кадрів високої кваліфікації, діюча система оподаткування та інше і вписати їх у відповідний квадрат (в 1 і 3 у конкретому випадку). У висновку зазначається, що є переважаючим фактором (за кількістю факторів, «прописаних» у кожному квадраті).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]