Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи ТОЕ 2Е.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

Які можуть бути несправності в електричному ланцюзі і як їх знайти

Якщо при вмиканні електричного ланцюга спрацьовує запобіжник, то це означає, що струм у ньому перевищив припустиме значення. Причиною ненормального зростання струму є малий опір ланцюга. У таких випадках необхідно виключити схему і перевірити правильність її складання і правильність вибору окремих її елементів.

Набагато частіше спостерігається несправність, що виражається у виді відсутності струму в колі. У цьому випадку для виявлення місця розриву ланцюга необхідно мати вольтметр на 150 - 300 В або контрольну лампочку, що являє собою звичайну освітлювальну електролампу, бажано невеликої потужності (до 60Вт), вкручену в патрон із двома вільними кінцями. Виявлення місця несправності ланцюга починають з перевірки запобіжників. Для цього контрольну лампочку або вольтметр (до якого також підключаються два вільних кінці) одним кінцем приєднують до клеми мережі «О», а іншим по черзі доторкаються до клем мережі з позначеннями «А», «В» і «С». Якщо при кожнім дотику лампочка загоряється (або вольтметр показує напругу), то всі три запобіжники справні. Потім один кінець залишають підключеним до одному з затискачів джерела, а іншим кінцем послідовно доторкаються до затискачів всіх елементів електричного ланцюга, починаючи з другого затискача джерела. Як тільки виявиться затискач, при приєднанні до якого лампочка не загоряється (або вольтметр нічого не показує), це буде означати, що ланцюг порушений на ділянці між попереднім затискачем і даним затискачем. Найчастіше ланцюг порушується через поганий контакт або поганий з’єднувальний провідник. Необхідно ретельно перевірити контакти, їхню чистоту і щільність, а поганий провідник замінити іншим, кращим.

ЯК ОФОРМЛЯТИ ЗВІТ ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ

Звіти і чернетки в лабораторіях електротехнічного циклу виконуються на листах формату А4. Нижче наведений приклад заповнення титульного листа звіту.

Міністерство освіти на науки України

Вінницький коледж НУХТ

Лабораторія ТОЕ

ЗВІТ

до лабораторних робіт

З предмету „Теоретичні основи електротехніки”

Виконав: студент гр.. 2 – Е – 1

Іванов Іван Іванович

Перевірив: викладач Рихлюк Н.Г.

200_ р.

Як креслити схеми

У звіті всі схеми повинні бути накреслені не від руки, а з застосуванням креслярських інструментів: лінійки, циркуля і т.д. — і знаходитися в строгій відповідності з ГОСТ 2.702—69; 2.747—68. Нижче приводиться вибірка з ЕСКД позначень найбільш уживаних елементів електричного ланцюга.

Дуже скорочує час, затрачуваний на креслення схем, і разом з тим забезпечує їх дуже якісне виконання застосування міліметрового паперу й особливо застосування трафарету. Міліметровий папір полегшує строге дотримання розмірів елементів. Схема, виконана на міліметровому папері, потім наклеюється на відповідне місце бланка звіту.

Креслити схему рекомендується в наступному порядку. Спершу зображуються всі елементи послідовної частини ланцюга. Потім вони з'єднуються лініями, що зображують з’єднувальні проводи.

Далі кресляться паралельні елементи кола і провідники, що з’єднують їх з іншими частинами схеми. Важливо не забути поставити крапки в місцях з’єднань трьох та більше з’єднаних проводів.