Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи ТОЕ 2Е.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи.

1. Ознайомитися з приладами й устаткуванням, призначеними для виконання лабораторної роботи, записати їхні технічні характеристики.

  1. За схемою мал..16.4 зібрати всі послідовні кола від затискачів робочого щитка до вхідних затискачів А, В, С споживачів. Отримані кола з'єднати трикутником, для чого замкнути за допомогою проводів наступні крапки XB , УС’ і Z’'. Представити зібране коло для перевірки викладачу.

  2. Ввімкнути триполюсний автоматичний вимикач SQ. Встановити симетричне навантаження, для чого, змінюючи число включених ламп, домогтися, щоб показання амперметрів AAB, ABC і ACA були однакові. За допомогою вольтметра з щупами виміряти напруги UAB, UBC і UCA . Записати показання всіх приладів у табл. 16.

  3. Створити несиметричне навантаження фаз, змінюючи число включених ламп ( 5, 3, 1 ). Повторити виміри струмів і напруг, показання приладів записати в ту ж таблицю. Не змінюючи приєднане навантаження, відключити триполюсний автоматичний вимикач SQ, від’єднати один з лінійних проводів, ввімкнути трифазну установку і знову записати показання всіх приладів у табл. 16.

Обробка результатів дослідів

  1. Визначити відношення лінійного струму до фазного для симетричного навантаження фаз, порівняти його з теоретичним значенням цієї величини.

  2. Підрахувати потужність кожної фази і повну потужність споживану навантаженням, результати обчислень занести в табл. 16.

  3. Побудувати в масштабі векторні діаграми напруг і струмів для симетричного і несиметричного навантаження фаз, використовуючи дані табл. 16.

  4. За результатами вимірювань та обчислень зробити висновки стосовно:

а). співвідношення між фазними та лінійними напругами та струмами;

б). впливу характер навантаження у фазах на фазні та лінійні напруги та струми;

в). впливу обриву лінійного проводу на фазні та лінійні напруги та струми.

Таблиця 16

Дані розрахунків

Активні (повні) потужності

P

(Вт)

PCА

(Вт)

PBС

(Вт)

PAВ

(Вт)

Дані вимірювань

Лінійні струми

IC

(A)

I B

(A)

IA

(A)

Фазні струми

ICА

(A)

I BС

(A)

IAВ

(A)

Фазні (лінійні) напруги

UCA

(B)

UBC

(B)

UAB

(B)

Режим роботи

електричного

кола

Симетричне

навантаження

Несиметричне

навантаження

Несиметричне

навантаження

з обривом лінійного

проводу