Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bazy_Danyh2007.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
256.15 Кб
Скачать

У звіті має бути наведено:

1) схема даних (малюнок з вказанням типів зв’язків між таблицями та відповідними ключовими полями).

2) SQL-запити для створення та наповнення таблиць.

3) Роз’яснення до схеми даних:

– опис концепції роботи БД на основі представленої схеми;

– опис призначення кожної таблиці з вказанням її місця в БД згідно концепції;

– опис призначення кожного поля з обґрунтуванням типу даних та обмежень.

Лабораторна робота № 2. “Написання sql‑запитів”

Завдання лабораторної роботи виконувати в призначеній предметній області. Змістовне призначення запитів визначати самостійно виходячи з логіки предметної області.

Створити запити типу:

  • SELECT на базі однієї таблиці з використанням сортування, накладенням умов зі зв’язками OR та AND.

  • SELECT з виводом обчислюваних полів (виразів) в колонках результату.

  • SELECT на базі кількох таблиць з використанням сортування, накладенням умов зі зв’язками OR та AND.

  • SELECT на базі кількох таблиць з типом поєднання Outer Join.

  • SELECT з використанням операторів Like, Between, In, Exists, All, Any.

  • SELECT з використанням підсумовування та групування.

  • SELECT з використанням під-запитів в частині Where.

  • SELECT з використанням під-запитів в частині From.

  • ієрархічний SELECT‑запит.

  • SELECT‑запит типу CrossTab.

  • UPDATE на базі однієї таблиці.

  • UPDATE на базі кількох таблиць.

  • Append (INSERT) для додавання записів з явно вказаними значеннями.

  • Append (INSERT) для додавання записів з інших таблиць.

  • DELETE для видалення всіх даних з таблиці.

  • DELETE для видалення вибраних записів таблиці.

Запити можуть бути складними і поєднувати у собі одразу декілька типів (згідно завдання). У роботі має бути не менше двох таких складних запитів. При цьому обов’язково необхідно відобразити у звіті відповідні особливості запиту.

У звіті має бути наведено:

Для кожного SQL-запиту:

1) Призначення (опис завдання, яке має реалізувати запит).

2) SQL представлення.

3) Результат виконання.

4) Опис особливостей, які використані у запиті та які реалізують поставлене завдання.

Лабораторна робота № 3. “Підпрограми субд Oracle”

Завдання лабораторної роботи виконувати в призначеній предметній області. При написанні процедур повинні бути використані лише базові таблиці відповідно до створеної у ЛР №1 схеми БД, тобто результати роботи процедур повинні записуватися у відповідні поля існуючих таблиць БД та не можна створювати жодних тимчасових таблиць. Змістовне призначення процедур є наступним:

Варіант 1. Написати процедуру нарахування стипендії за вказаний місяць вказаному студенту. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх студентів.

Варіант 2. Написати процедуру нарахування оплати за оренду за вказаний місяць вказаному орендарю. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх орендарів.

Варіант 3. Написати процедуру визначення рейтингу кожної конференції на основі власного алгоритму, який враховував би кількість виступаючих, їхній ступінь, потрібне обладнання , тривалість виступів, тощо. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх конференцій за вказаний період часу.

Варіант 4. Написати процедуру нарахування оплати за вказаний місяць вказаному замовнику. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх замовників.

Варіант 5. Написати процедуру нарахування зарплати за вказаний місяць вказаному працівнику. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх працівників.

Варіант 6. Написати процедуру визначення рейтингу кожного лікаря на основі власного алгоритму, який враховував би кількість хворих, тривалість лікування, ефективність лікування, кількість протипоказань, тощо. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх лікарів.

Варіант 7. Написати процедуру обрахування фонду зарплати за вказаний місяць вказаному відділу. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх відділів.

Варіант 8. Написати процедуру нарахування оплати за вказаний місяць вказаному покупцеві. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх покупців.

Варіант 9. Написати процедуру визначення рейтингу кожного пілота на основі власного алгоритму, який враховував би кількість вильотів, тривалість перебування в польотах, тип літаків, звання, тощо. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх пілотів.

Варіант 10. Написати процедуру нарахування оплати за вказаний місяць заданому абоненту. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх абонентів.

Варіант 11. Написати процедуру нарахування зарплати за вказаний місяць заданому працівнику (в тому числі врахувати нарахування відпускних). Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх працівників.

Варіант 12. Написати процедуру нарахування процентів заданому клієнту за останній розрахунковий період. Написати процедуру, яка б викликала першу процедуру для всіх клієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]