Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota__9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

2.4. Методика використання приладів хімічної розвідки для виявлення і виміру хімічних забруднень

2.4.1.Порядок роботи з визначення ор в повітрі.

При найменшій підозрі на наявність ОР в повітрі вдягають протигаз, захисний комплект і починають досліджувати повітря на зараженість його ОР. Визначення ОР в повітрі проводитися в наступній послідовності використання ІТ:

трубками з червоним кільцем і червоною крапкою;

трубкою з трьома зеленими кільцями;

трубкою з жовтим кільцем.

Цей цикл неухильно виконується незалежно від того, виявлено ОР чи ні попередньої ІТ, тому що повітря (місцевість) можуть бути заражені комбінаціями різних ОР.

При використанні ІТ з червоним кільцем і крапкою:

- виймають дві ІТ, надпилюють і обламують обидва кінці;

- ампулорозкривачем розбивають верхні ампули обох ІТ, беруть їх за маркіровані кінці й енергійно струшують 2-3 рази;

- одну з трубок (дослідну) вставляють немаркованим кінцем у насос і роблять 5-6 поле помпувань, іншу ІТ (контрольну) відкладають убік і через неї повітря не прокачують;

- розкривають нижні ампули обох трубок, струшують 1-2 рази і спостерігають за зміною кольору наповнювачів.

Якщо до моменту появи жовтого кольору наповнювача в контрольній трубці, верхній шар наповнювача дослідноі трубки забарвлюється в червоний колір - це значить, що в повітрі є пари зомана, зарину, Ві-ікс у небезпечних концентраціях.

Якщо в тих же умовах, в обох трубках наповнювач пофарбується в жовтий колір, це вказує на відсутність ОР.

Якщо при розбиванні нижніх ампул ІТ відразу ж з'являється жовтий колір наповнювача, то це свідчить про вміст у повітрі парів речовин кислого характеру. У цьому випадку визначення наявності ОР повторюють із застосуванням противодимного фільтра.

Незалежно від результатів дослідження вмісту у повітрі ОР нервово-паралітичної дії визначають наявність у повітрі ОР задушливої дії. Для цього розкривають одну ІТ із трьома зеленими кільцями, розбивають у ній ампулу, вставляють ІТ у насос і роблять 10-15 поле поипувань. Вийнявши трубку з насоса, порівнюють забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті.

Для визначення наявності шкірнонаривних ОР використовують ІТ з одним жовтим кільцем. Розкривають ІТ з одним жовтим кільцем, вставляють її в насос і роблять 60 поле помпувань. Виймають трубку і після закінчення однієї хвилини порівнюють колір наповнювача з еталоном.

2.4.2. Порядок роботи з визначення ор на місцевості, техніці, одязі та інших різних предметах.

Послідовність застосування ІТ така ж як і при дослідженні наявності ОР в повітрі. Визначення ОР починають також з визначення зарину, зомана і Ві-ікс. Для цього підготовляють трубки також, як було зазначено вище, але після вставляння трубки в насос на нього навертають насадку з надітою на неї лійкою з захисним ковпачком. Прикладають насадку до поверхні обстежуваного предмета і, прокачуючи через трубку повітря, роблять 60 помпувань насосом. Після цього знімають насадку, викидають ковпачок, виймають з гнізда насоса ІТ, розбивають нижню ампулу і через одну хвилину спостерігають за зміною кольору наповнювача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]