Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota__9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

2.2. Засоби газового экспресаналізу

Для повсякденного контролю на підприємствах за станом повітряного середовища використовуються засоби газового экспресаналізу, в якості яких в основному застосовуються автоматичні газосигналізатори ГСП- I і ГСП-II.

Автоматичні газосигналізатори призначені для безупинного виявлення в повітрі наявності СДОР (ОР), а також для виявлення радіоактивного випромінювання.

При виявленні СДОР (ОР) і РВ у газосигналізаторі вмикається звукова і світлова сигналізація.

По свому принципу дії газосигналізатор ГСП - IМ - прилад фотоколориметричний. При просмоктуванні через просочену і змочену реактивами індикаторну стрічку зараженого повітря на стрічці в результаті хімічної реакції виникає кольорова пляма. Інтенсивність фарбування стрічки пропорційна концентрації СДОР (ОР) у повітрі і залежить також від інших факторів (температури, швидкості прососа повітря через стрічку, величини краплі тощо.). Пофарбована пляма на стрічці сприймається фотоелементом, який діє на реле світлової і звукової сигналізації.

Газосигналізатор працює безупинно, при чому через змочену ділянку стрічки повітря просмоктується на протязі певного проміжку часу (близько 5 хв.), після чого автоматично (за допомогою стрічкопротягувального механізму) відбувається зміна відпрацьованих ділянок стрічки. Змочування стрічки здійснюється також періодично, синхронно з її переміщенням.

Це забезпечує тривалість одного циклу роботи приладу 5 хв. За цей час при наявності в повітрі СДОР (ОР), концентрація якого дорівнює чи вище обумовленої приладом, прилад подає сигнал. Час подачі сигналу визначається концентрацією СДОР (ОР) і для мінімально обумовленої приладом концентрації складає 2...4 хв. При великих концентраціях СДОР (ОР) сигнал з'являється протягом першої хвилини циклу роботи приладу.

Для виявлення радіоактивного випромінювання прилад має газорозрядний лічильник з електронно-підсилювальним пристроєм.

Для виконання задач хімічної розвідки і контролю підчас ліквідації наслідків аварій зі СДОР, найбільш зручні переносні експресні засоби. До них відносяться переносні газоаналізатори, індикаторні плівки, індикаторні трубки, а також сенсори.

Найбільш розповсюдженими засобами газового експресаналізу є індикаторні трубки. Їхня дія заснована на кольорових (колориметричних) реакціях СДОР і ОВ зі спеціально обраною індикаторною рецептурою. Індикаторні трубки мають досить високу чутливість, що дозволяє визначати СДОР і 0В на рівні значень їхній ПДК. Вони прості в експлуатації і, головне, є легко переносними експресними засобами аналізу.

Широке поширення серед приладів, що використовують індикаторні трубки для визначення шкідливих хімічних речовин у повітрі, знайшли газо визначники серії ГХ (ГХ-4, ГХ-5, ГХ-6 - для визначення окису вуглецю, діоксиду сірки, сірководню, діоксиду вуглецю) і універсальні газоаналізатори УГ-2 і УГ-3.

Газоаналізатор універсальний УГ-2 призначений для виміру концентрацій шкідливих газів (парів) у повітрі робочої зони виробничих приміщень.

Основна відносна погрішність виміру УГ-2 при визначенні шкідливих речовин у повітрі до 1 ПДК не перевищує плюс/мінус 60%, у діапазоні від 1 до 2 ПДК - плюс/мінус 35% і понад 2 ПДК - плюс/мінус 25%.

У комплект індикаторних засобів УГ-2 входять ампули з індикаторними, поглинальними порошками і приладдями, які необхідні для виготовлення індикаторних трубок і фільтруючих патронів.

Принцип роботи УГ-2 базується на зміні кольору стовпчика індикаторного порошку в індикаторній трубці після просмоктування через неї спеціальним пристроєм повітря робочої зони виробничого приміщення. Довжина пофарбованого стовпчика індикаторного порошку в трубці пропорційна концентрації аналізованого газу в повітрі і виміряється по шкалі, градуйованої в мг/куб.м.

Для виявлення СДОР використовуються різного виду, у залежності від характеру виробництва, промислові прилади. Крім того, деякі об’єкти народного господарства можуть бути оснащені приладами хімічної розвідки медичної і ветеринарної служби ( ПХР - МВ ). ПХР - МВ призначений для визначення: у повітрі, на місцевості і техніці фосфоро-органічних ОР, іприту, синильної кислоти, хлорціану, фосгену, дифосгену і водню; у воді – фосфоро-органічніх ОР, іприту, синильної кислоти, хлорциану, фосгену, дифосгену. За допомогою приладу ПХР - МЗ відбирають проби води, ґрунту й інших матеріалів для визначення виду збудника інфекційних захворювань.

Для виявлення і виміру хімічних забруднень місцевості широко застосовуються також військові засоби хімічної розвідки і хімічного контролю: аерозольна плівка АП-1 і військовий прилад хімічної розвідки - ВПХР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]