Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota__9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

2.3. Прилади хімічної розвідки

На відміну від радіоактивних речовин, СДОР (ОР) мають запах, колір чи подразнюючу дією. Однак виявлення і визначення їх по цих ознаках небезпечно, воно може призвести до поразки. Разом з тим, є і такі ОР, що не мають специфічних ознак.

Принцип виявлення і визначення СДОР (ОР) приладами хімічної розвідки заснований на зміні кольору індикаторів при просочуванні через них забрудненого повітря. У залежності від того, який був узятий індикатор і як він змінив колір, визначають тип СДОР (ОР), а порівняння інтенсивності отриманого забарвлення з кольором еталонів дозволяє судити про приблизну концентрацію СДОР (ОР) у повітрі чи про щільність зараження місцевості.

На постачанні формувань ЦО й ОНГ знаходяться прилади ВПХР чи аналогічний йому ППХР і ПХР-МВ. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для виявлення СДОР (ОР) у повітрі, на місцевості, техніці, транспорті і різних предметах у польових умовах. ВПХР складається з корпуса з кришкою і розміщених в них: ручного насоса, насадки до насоса, паперових касет з індикаторними трубками, противодимних фільтрів, захисних ковпачків, електричного ліхтаря і грілки з 15 патронами. Крім того, у комплект приладу входять: штир для підготовки патронів до роботи, лопатка для взяття проб заражених матеріалів (ґрунту, зерна), інструкція - пам'ятка по визначенню ОР в повітрі, плечовий ремінь з тасьмою.

Ручний насос служить для продування зараженого повітря через індикаторні трубки (ІТ). На торці голівки насоса розміщений: ніж для надрізання кінців ІТ, гніздо для їхньої установки і поглиблення для обламування кінців ІТ. В торці ручки розміщені ампулорозкривачі для розкриття ампул ІТ.

Насадка є пристосуванням до насоса і призначена для роботи приладу в диму, при визначенні ОР (СДОР) на ґрунті, техніці, майні й інших предметах, а також при визначенні ОР (СДОР) у ґрунті і сипучих матеріалах.

Індикаторні трубки служать для визначення ОР. У комплект приладу входить три види ІТ. Так, для визначення ОР типу зарин, зоман, Ві-ікс використовується ІТ з одним червоним кільцем і червоною крапкою, для визначення ОР фосгену, синильної кислоти і хлорціану хлору - ІТ із трьома зеленими кільцями, для визначення 0Р іприту, аміаку - ІТ з одним жовтим кільцем.

ІТ розміщені в паперові касети по 10 штук однаково маркіровані. На касеті зображене забарвлення трубки при наявності ОР (крім ОР типу зарин, зоман і Ві-ікс). ІТ являє собою запаяну скляну трубку, усередині якої поміщений наповнювач і ампули з реактивами. Маркірування нанесене на верхній частині ІТ.

Противодимні фільтри являють собою пластинки зі спеціального картону. Їх використовують для визначення ОР в диму, у зоні парів кислих середовищ, малих кількостях ОР в ґрунті і сипучих матеріалах, а також при взятті проб диму.

Захисні ковпачки призначені для захисту внутрішньої поверхні лійки насадки від зараження ОР при узятті проб ґрунту і сипучих матеріалів.

Грілка призначена для підігріву ІТ у випадку визначення ОР при пониженій температурі, для підігріву ІТ на іприт при температурі нижче +15 градусів по Цельсію і ІТ на зоман при температурі нижче 0 градусів по Цельсію, а також для розморожування ампул ІТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]