Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratornuj_praktukym_SAPR.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Лабораторна робота 4 Черв’як

Ціль роботи

Оволодіти навиками побудови тривимірної моделі черв’яка за допомогою системи КОМПАС-3D

Короткі теоретичні відомості

Черв'ячне зачеплення - це один з тих типів механічних передач, тривимірну модель яких виконати зовсім не просто навіть досвідченому конструктору. На відміну від зубчастого циліндричного зачеплення, де принцип побудови очевидний, в черв'ячному зачепленні є багато складних побудов.

Припустимо, необхідно спроектувати модель черв'ячного зачеплення з наступними параметрами:

  • передавальний крутний момент - 2200 Н·м;

  • кутова швидкість черв’ячного колеса - 2,5 с-1;

  • передавальне число передачі u - 25;

  • ступінь точності передачі nст - 8;

  • кількість заходів черв'яка zч - 2;

  • коефіцієнт діаметра черв'яка q - 10;

  • модуль зачеплення m - 8 мм;

  • розміщення черв'яка - верхнє.

В результаті проектних розрахунків були отримані наступні значення параметрів і характеристики передачі:

  • кількість зубів колеса   zк   - 50;

  • міжосьова відстань передачі a - 240 мм;

  • ділильний діаметр колеса dк - 400 мм;

  • ділильний діаметр черв'яка dч - 80 мм;

  • ширина зубчастого вінця колеса bк - 72 мм;

  • довжина нарізної частини черв'яка bч - 112 мм;

  • кут підйому лінії витка – 11,31°.

Порядок виконання роботи

Створіть документ КОМПАС-Деталь, встановіть орієнтацію Ізометрія XYZ і збережіть документ на жорсткий диск під ім'ям Вал-червяк.m3d.

Модель вала-черв'яка буде виконано обертанням ескізу половини контуру перетину. Для зручності подальшого складання цей ескіз слід розмістити так, щоб вал був зміщений вгору по осі   Y   на величину міжосьової відстані. Діаметр і довжину ступенів валу можете задати довільними, важливо лише витримати розміри нарізної частини черв'яка: її ширина 112 мм, а зовнішній діаметр 96 мм (dч + 2·m). Ескіз повинен розміщуватися в площині ZY.

Порядок побудови ескізу контуру вала-черв'яка:

1. Побудуйте дві допоміжних вертикальних лінії, рівновіддалених в обидва боки від початку координат на відстань 56 мм (bч / 2).

2. За допомогою кнопки Осьова лінія по двох точках панелі Позначення побудуйте горизонтальну осьову операції обертання. Ординати обох кінців відрізка осьової повинні бути рівні -240 мм (оскільки при встановленні орієнтації по нормалі до площини ескізу КОМПАС перевертає модель, то зсув ескізу повинно здійснюватися вниз по осі   Y   в ескізі).

3. Викличте команду Паралельна пряма панелі Геометрія і створіть допоміжну горизонтальну лінію вище осьової на 40 мм (половина зовнішнього діаметра витків черв'яка). Через точки перетину цієї прямої та двох вертикальних прямих побудуйте ще дві допоміжних лінії, нахилені до вертикалі під кутом 20 ° (половина кута профілю витка черв'яка).

4. Побудуйте ще 3-4 горизонтальних прямих, зміщених вгору від осьової. Вони будуть позначати контури ступенів валу. Рекомендую прийняти наступні значення діаметрів: 32,36, 40 і 45 мм (зміщати лінії потрібно на половину величини приведених значень).

Сітка допоміжних ліній на ескізі має виглядати, як на рис. 4.1.

Рисунок 4.1 - Допоміжна геометрія при побудові ескізу контуру вала-черв'яка

 

Прив'язуючись до вузлів цієї сітки, побудуйте контур валу-черв'яка (рис. 4.1) і виконайте команду Операція обертання панелі Редагування деталі. На ескізі краще відразу виконати всі заокруглення і фаски, а в параметрах тривимірної операції не забудьте відключити створення тонкої стінки.

Витки вала-черв'яка можна сформувати за допомогою кінематичного виразно. В якості траєкторії виразно слід взяти циліндричну спіраль і так підібрати значення її параметрів, щоб кут підйому спіралі був рівний куту підйому витків черв'яка, а її діаметр - ділильний діаметр черв'яка. Суть збірки полягає у визначенні такого становища ескізу для кінематичної операції, щоб після вирізування витки черв'яка увійшли точно між зубами черв'ячного колеса (вважаємо, що на вертикальній осі черв'ячного колеса ми побудуємо виріз між зубами). У цьому випадку не потрібно ухитрятися і придумувати, де його розмістити, як це було при побудові зубчастого колеса,   - Зміщення ескізу нескладно розрахувати аналітично. Відстань, на яку необхідно змістити ескіз від вертикальної осьової (лінії, що з'єднує центр колеса з центром черв'яка), можна приймати рівним 2,5·P або 3,5·P, де   P   - Крок витків черв'яка (P =  m, де   m   - модуль черв'ячного зачеплення). Бажано використовувати значення з запасом (3,5·P), щоб ескіз точно вийшов за межі нарізної частини черв'яка.

Виконайте створення в площині   ZY   ескізу вирізу між витками вала-черв'яка (рис. 4.2).

Рисунок 4.2 - Ескіз вирізу між витками черв'яка

 

Для цього виконаєте наступне:

1.  Побудуйте дві вертикальних допоміжних прямих: першу через точку початку локальної системи координат ескізу, другу (лінія симетрії майбутнього зміщеного ескізу вирізу між витками) - лівіше першої прямої на 87,92 мм (3,5·P).

2.  Створіть чотири горизонтальних допоміжних прямих: перша повинна збігатися з віссю вала-черв'яка (ордината - 240), інші три позначають діаметр западин, вершин і ділильний діаметр витків черв'яка (відповідно вище першої прямої на 30,40 і 48 мм).

3.  Побудуйте допоміжну лінію, що перетинає горизонтальну пряму, яка позначає ділильний діаметр. Цю лінію потрібно створити в точці, яка лежить лівіше на 6,28 мм (P/4) від лінії симетрії вирізу між витками, і нахилити під кутом 70° до горизонталі (див. рис. 4.2). Для цього ви можете скористатися командою Допоміжна пряма панелі Геометрія, попередньо створивши на ділильному діаметрі точку, через яку повинна пройти пряма. Зсув допоміжної точки визначено виходячи з того, що відстань уздовж осі черв'яка між точками перетину ділильного циліндра і поверхонь вирізу між витками дорівнює половині кроку витків. Звідси відстань до точки, через яку повинна пройти пряма, що позначає контур вирізу, до лінії симетрії одно   P/4.

4.  Побудуйте відрізок від точки перетину похилої допоміжної лінії і діаметра западин до точки перетину цієї ж лінії з діаметром вершин. Симетрично відобразіть відрізок (виділіть його і виконайте команду Симетрія панелі Редагування) щодо лінії симетрії ескізу. З'єднайте кінці одержані відрізків двома вертикальними відрізками. Вийдіть з режиму редагування ескізу.

Ескіз для кінематичного перетину ми вже виконали. Тепер потрібно створити траєкторію, у якості якої слід виконати циліндричну спіраль з кутом підйому витків рівним куту підйому витків черв'яка.

Спершу створимо допоміжну площину (команда Зміщена площину панелі Допоміжна геометрія), вилучену на 87,92 мм в зворотному напрямку від площини   XY. Створена площина буде опорною для спіралі-направляючої і, як ви помітили, вона проходить точно посередині зображення в ескізі вирізу між витками черв'яка.

Перейдіть на панель Просторові криві, виділіть зміщену площину і натисніть кнопку Спіраль циліндрична. Побудуйте спіраль з наступними параметрами:

  • спосіб побудови - По кроку витків і висоті;

  • крок витків - 25,12 мм (P = π·m);

  • висота витків (задається параметром Висота спіралі) - 176 мм (значення довільно, воно визначається конструктивно з таким розрахунком, щоб витки спіралі пройшли через всю нарізну частину черв'яка);

  • напрям побудови - пряме;

  • напрямок навивки - праве;

  • початковий кут - 270 (при такому куті перший виток починається точно на площині ескізу вирізу, що є обов'язковою умовою для коректного виконання кінематичного вирізування);

  • точка прив'язки спіралі - має координати (240; 0);

  • діаметр спіралі (задається на вкладці Діаметр) - дорівнює ділильний діаметр черв'яка (80 мм).

Завершивши побудови спіралі, виконайте операцію Вирізати кінематично панелі Редагування деталі. Думаю, не варто розписувати, які об'єкти вказувати в якості формотворного ескізу і траєкторії. Не забудьте заховати в моделі спіраль, оскільки вона є лише допоміжним об'єктом, а також зберегти побудовану модель. При бажанні на зовнішній ступені вала можете виконати шпоночні паз (рис. 4.3).

Рисунок 4.3 - 3D-модель валу-черв'яка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]