Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Пуща - Водиця.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
375.81 Кб
Скачать
    1. Утилізація відходів

Відходи після вилучення соку допресовують на шнековому пресі. Отриманий при цьому сік застосовують у виробництві концентрованих томатних продуктів.

Насіння промивають, сушать і використовують у подальшому як посівний матеріал.

У процесі транспортування, доставки, зберігання та переробки сировини утворюються також інші відходи. Це в основному підгнивші, запліснявівші плоди, дрібні гіллячки, листя, сторонні предмети, а також мул, який утворюється при митті плодів. Усі відходи збираються у великі бочки, а потім утилізуються.

Агрокомбінат „Пуща – Водиця” розташований на великій площі землі.Велику частину цієї землі займають сади , теплиці та інші рослинні культури. Відходи також використовуються як добрива для цих насаджень. На території викопана велика яма,куди звозять відходи,вони перегнивають і тоді використовуються як добрива.

4.4 Вимоги стандартів до готової продукції

Дійсна технологічна інструкція розповсюджується на виробництво консервів „Сік томатний натуральний” виготовлений із свіжих томатів з додаванням чи без додавання солі, розфасований в герметично закупорену скляну тару та стерилізований.

Готова продукція за органолептичними, фізико-хімічними і мікробіологічними показниками повинна відповідати ГОСТ 937-91 та „Інструкції про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування”, а за показниками безпеки продукту МБТ і СН №5061-89 та забрудненням радіонуклідами ДР-97.

Зовнішній вигляд – однорідна маса, смак і аромат – натуральні, добре виражені, колір – властивий кольору плодів, з яких виготовлений. Важливими органолептичними показниками, які визначають якість продукту є смак, колір та консистенція. Характерний для стиглих томатів червоний колір зумовлений наявністю каротиноїдів ( лікопин, каротин, ксантофіл ). Консистенція залежить від вмісту розчинного пектину і кількості м’якоті. Оптимальна консистенція забезпечується при вмісті у соці 6 – 7 % м’якоті.

Масова частка речовин – повинна бути не нижчою від 5%. При підвищенні цього показника всього на 1% вихід готової продукції збільшується на 18 – 20 % при скороченні виробничих витрат.

Смак і якість томатів багато в чому визначаються величиною цукрово-кислотного індексу. Цукри представлені переважно глюкозою і фруктозою.причому глюкоза преважає, а сахароза міститься в незначній кількості. Загальна кількість цукрів 2,1 – 3,7 %. Органічні кислоти включають яблучну та лимонну кислоти. У стиглих томатах переважає яблучна кислота, а престиглих утворюється янтарна кислота. Оптимальне відношення цукру і кислоти повинно перебувати в межах 6 – 8 одиниць. Зниження або підвищення цукрово-кислотного індексу погіршує смакові та технологічні якості томатів і вироблених з них консервів.

Високий вміст мінеральних речовин і вітамінів у томатних соках зумовлює їх високу харчову цінність.

Томатні соки переважно мають низьку кислотність і рН 5,5 – 6,5, що створює сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів, у тому числі спороутворюючих. У зв’язку з цим соки стерилізують при високій температурі протягом досить тривалого часу (20 – 30) хв.

Вміст солей важких металів, мг на 1 л соку, не більше: олова – 100, міді – 5,0 , свинцю – не допускається.

По стандарту в готовому томатному сокові нормується вміст вітаміну С, який становить 9,7 мг/100 г , у процесі зберігання втрати вітаміну досягають 50%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]