Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАМОВНИХ ВБИВСТ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

«Особливості методики

розслідування замовних вбивств »

БРЯНСЬК 2006

План

Введення

Глава 1. Загальні питання методики розслідування замовних вбивств

1.1. Поняття методики розслідування злочинів. Криміналістична характеристика замовного вбивства

1.2. Механізм вчинення замовного вбивства

Глава 2. Особливості розслідування замовних вбивств

2.1. Планування розслідування. Початковий етап розслідування умисних вбивств, скоєних найманцями

2.2. Особливості наступних слідчих дій

Висновок

Список використаної літератури

Введення

Негативні тенденції в економіці та суспільних відносинах, які гальмують процеси реформування господарсько-фінансової системи, різке обмеження державного контролю, помітна депрофесіоналізація правоохоронних органів, інші негативні явища не тільки породили справжній «обвал» злочинності, а й призвели до появи нових, вельми небезпечних її проявів, у тому числі вбивств, скоєних найманцями. Вбивства за плату або іншу винагороду стають частим явищем для регіонів з інтенсивними процесами приватизації, нерідкими процедурами банкрутств підприємств і банків. [1]

Дуже поширеними стали так звані замовні вбивства, кількість яких зросла в десятки разів. Це тим більше небезпечно, що переважна їх більшість залишається нерозкритим. Більш того, за допомогою таких вбивств лідери організованих злочинних груп і співтовариств не тільки усувають конкурентів у кримінальному бізнесі в законній економічної діяльності, щоб взяти під контроль найбільш прибуткові сфери тіньової і легальної економіки, а й намагаються насадити режим кримінального терору, прорватися до важелів державної влади .

Розкриття та розслідування замовних вбивств представляє собою складну і багатогранну діяльність. Адже саме замовні вбивства дуже складно розкрити, так як вони ретельно сплановані, підготовлені і відбуваються професіоналами. Дуже часто не залишається ніяких слідів убивць на місці злочину. [2] Ще в перше десятиліття існування радянської криміналістики І.М. Якимів у своїх роботах наполегливо проводив думку про те, що при розкритті злочинів необхідно використовувати «всі способи, розроблені кримінальної технікою і тактикою, і що тільки при вживанні рекомендованих ними наукових прийомів можна досягти вірного успіху у вирішенні того завдання, яке ставить собі всяке кримінальне розслідування - виявлення винуватця злочину та здобутого за допомогою злочину ». [3]

У зв'язку з цим особливої ​​актуальності набувають питання, пов'язані з організацією розслідування замовних вбивств, освоєнням методів і прийомів розслідування та застосування їх в практичній роботі слідчого.

Мета даної курсової роботи - вивчити особливості методики розслідування замовних вбивств.

Для реалізації поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

- Вивчити криміналістичну характеристику замовного вбивства;

- Дослідити механізм скоєння замовного вбивства;

- Позначити особливості розслідування замовних вбивств;

- Зробити відповідні висновки по виконаній роботі.

Дана тема досить добре вивчена в літературі. Так, дослідженню дізнання присвятили свої роботи такі автори: Божьев В.П., Малишева О.А., гірко С.І., Арестова Є.М., Абдуллаєв Ф., Зайцев О. та деякі інші.

Для написання курсової роботи найбільше значення мають наступні нормативно-правові акти: Конституція Російської Федерації, Кримінально-процесуальний кодекс Російської Федерації, Кримінальний кодекс Російської Федерації.

До числа використовуваних при написанні даної роботи методів дослідження необхідно віднести, в першу чергу, порівняльно-правовий, соціологічний, логічний і системний методи.