Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА 7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
690.69 Кб
Скачать

7.3. Принципи побудови полів у резонаторах хвилеводного типу

Коли порівняти структуру полів у хвилеводах і об’ємних резонаторах, то можна зробити висновок, що структури полів у хвилеводних резонаторах можуть бути побудовані із структури полів відповідних хвиль у хвилеводі шляхом зміщення електричних силових ліній на чверть довжини хвилі у хвилеводі у бік додатних значень « », тобто до поєднання з силовими лініями струмів зміщення.

Магнітні силові лінії залишаються замкненими навколо силових ліній струмів зміщення.

При побудові полів у резонаторах необхідно стежити за використанням граничних умов на торцевих стінках резонатора. Це означає, що торцеві стінки резонатора установлюють там, де немає тангенціальної складової електричного поля ( ) і нема нормальної складової магнітного поля. ( ).

Структура хвилі в прямокутному резонаторі (рис. 7.4).

Картина поля коливань типу аналогічна полю хвиль , тільки вздовж резонатора укладається не одна , а « » півхвильових структур чарунок поля. Причому в сусідніх чарунках силові лінії протифазні.

Наприклад для структура поля хвилі має наступний вигляд (рис. 7.5).

Рис. 7.4

Рис. 7.5

7.4. Власні довжини хвиль резонаторів

Для хвилеводних резонаторів згідно з виразом (7.6)

Звідси виходить

.

Розв’язавши цей вираз відносно , отримаємо

(7.8)

Тоді

Звідси бачимо, що при фіксованих « » і « » кожній резонансній частині спектра « » відповідає своя , отже і своя структура поля, яка відповідає хвилям «Е» або «Н» у хвилеводах. Тому у виразі (7.7) частота є однією з частот дискретного спектра.

Оскільки у реальному резонаторі є втрати, то для підтримки коливань потрібно поповнювати його енергію від генератора (рис. 7.6).

Рис. 7.6

Коли повільно змінювати « » за умови

,

То кожний раз резонансним буде вид коливань, для якого власна частота резонатора дорівнює частоті генератора (рис. 7.7).

Рис. 7.7

При фіксованій частоті генератора можна отримати такі ж характеристики, коли змінювати довжину резонатора « » (рис. 7.8).

Рис. 7.7

Резонансна довжина резонатора дорівнює цілому числу півхвиль, тобто

Резонансна довжина хвилі резонатора розраховується згідно з (7.8) з урахуванням « ».

Можна привести декілька прикладів.

а) Для резонатора прямокутного перерізу

Тоді

б) Для резонатора кругового перерізу :

Для хвиль

. Тоді ;

Для хвиль

. Тоді .

в) Для коаксіального резонатора для хвилі типу « », (рис.7.9).

. Тоді ;

Рис. 7.9

7.5. Способи перестроювання та підстроювання резонаторів

Будова зв’язку резонатора з генератором та навантаженням така ж сама, що і в хвилеводі: штир, петля, щілина (отвір зв’язку), а також збудження коливань електричним током змінної густини.

Величина зв’язку регулюється глибиною занурення штиря або поворотом площини петлі.

Інтенсивність коливань в резонаторі тим більша, чим ближче частота генератора до однієї з власних частот резонатора.

Настройка резонатора в резонанс із частотою генератора здійснюється через зміну об’єму резонатора. Наприклад, за допомогою поршня. А перестройка у невеликих межах – деформацією резонатора або загвинчуванням металевих пробок – плунжерів.

Плунжер, який загвинчений у область, де є електричне поле, еквівалентний підключенню ємності, оскільки на ньому концентруються заряди. При цьому еквівалентна ємність збільшується.

Плунжер, який загвинчений у область, де є магнітне поле, еквівалентний паралельному підключенню індуктивності, бо він концентрує магнітні силові лінії. При цьому еквівалентна індуктивність зменшується.

Тому змінюється.

Отвір, який прорізний в області де є електричне поле, зменшує еквівалентну ємність, а прорізаний, де є магнітне поле – збільшує еквівалентну індуктивність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]