Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
38.39 Кб
Скачать

10. Підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений, їх процесуальне становище, права та обов’язки.

Підозрюваний – це особа, яка підставно підозрюється у вчиненні злочину і відносно неї застосовано будь-який запобіжний захід до винесення постанови про притягнення її як обвиноваченого.

Підозрюваний має право: знати, в чому він підозрюєть­ся; давати показання або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; надавати докази; заявляти кло­потання і відводи; вимагати перевірки судом чи прокуро­ром правомірності затримання; подавати скарги на дії та рішення особи, яка провадить оперативно-розшукові дії та дізнання, слідчого і прокурора, а за наявності відповід­них підстав — на забезпечення безпеки.

Про роз'яснення прав підозрюваному зазначається в протоколі затримання або постанові про застосування за­побіжного заходу. Цей протокол підозрюваний повинен підписати. В разі відмови особа, яка складає протокол, робить в ньому про це відмітку.

Підозрюваною особа може бути лише на стадії дізнання або досудового слідства.

Обвинувачений – це особа, відносно якої є достатньо доказів вважати, що саме ця особа вчинила злочин і відносно неї винесена постанова про притягнення її в якості обвинуваченого.

А у справах приватного обвинувачення з моменту порушення суддею кримінальної справи і призначення її до розгляду.

Обвинувачений має право: знати, в чому його обвинува­чують; давати показання щодо пред'явленого йому обвину­вачення або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; подавати докази; заявляти клопотання; ознайом­люватися після закінчення досудового слідства або дізнан­ня з усіма матеріалами справи; брати участь у судовому розгляді в суді першої інстанції; заявляти відводи; подава­ти скарги на дії та рішення особи, яка проводить дізнання, слідчого, прокурора, судді та суду, а за наявності відповід­них підстав — на забезпечення безпеки (ст. 43 КПК).

Після винесення мотивованої постанови про притягнен­ня особи як обвинуваченого з викладенням конкретних дій, що ставляться йому в вину, юридичної кваліфікації цих дій, слідчий протягом двох днів з моменту винесення такої постанови і не пізніше дня явки обвинуваченого або Його приводу зобов'язаний пред'явити її обвинуваченому.

Про роз'яснення обвинуваченому його прав слідчий зазначає в постанові про пред'явлення обвинувачення, що підтверджує своїм підписом обвинувачений (ст. 142 КПК).

Підсудній

Обвинувачений стає підсудним на стадії попереднього розгляду справи суддею, якщо ним винесена постанова про призначається судового розгляду.

У судовому засіданні підсудний має право:

1) заявляти відводи на колегіальний розгляд справи у випадках, передбачених законом;

2) мати захисника або самостійно захищати свої інте­реси;

3) заявляти клопотання і висловлювати свою думку щодо клопотань інших учасників судового розгляду;

4) подавати докази, просити суд про приєднання до справи документів, про виклик свідків, про призначення експертизи і витребування інших доказів;

5) давати показання по суті справи в кожний момент судового слідства або відмовитися давати показання і відпо­відати на запитання;

6) просити суд про оголошення доказів, що є в справі;

7) задавати питання іншим підсудним, свідкам, екс­пертові, спеціалістові, потерпілому, цивільному позива­чеві та цивільному відповідачеві;

8) брати участь в огляді речових доказів, місця вчинен­ня злочину і документів;

9) брати участь у судових дебатах;

10) звертатися до суду з останнім словом (ст. 263 КПК). Після виконання всіх необхідних підготовчих дій голо­вуючий зобов'язаний роз'яснити підсудному його права. Крім того, засуджений має право оскаржити судове рішен­ня, ознайомитися з протоколом судового засідання, пода­ти на нього зауваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]