Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОДОРОЖЕЙ ТЕМА 10.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2. Ліцензування туристичної діяльності

Ліцензування э однією з форм державного регулювання туризму. іпередбачає видачу спеціального дозволу (ліцензії) на здійснення туристської діяльності.

В Україні ліцензування туристської діяльності проводиться згідно із ст. 17 Закону України “Про туризм”.

У сфері туризму в Україні виконується ліцензування туроператорської і турагентської діяльності.

Туроператор може виконувати також турагентську діяльність без отримання ліцензії на турагентську діяльність

Ліцензія – спеціальний дозвіл на виконання конкретного виду діяльності при обов’язковому дотриманні ліцензійних вимог та умов, що видані органом, який ліцензує, здобувачу ліцензії.

Здобувач ліцензії – юридична особа або індивідуальний підприємець, який звернувся в орган, що ліцензує, із заявою про надання ліцензії на здійснення конкретного виду діяльності.

Ліцензіат – юридична особа або індивідуальний підприємець, що має ліцензію на проведення конкретного виду діяльності.

В Україні ліцензування туроператорської і турагентської діяльності виконує Державна служба туризму та курортів. До її повноваження відносяться:

  • надавати ліцензії;

  • переоформлювати документи, що підтверджують наявність ліцензії;

  • призупиняти, поновлювати, анулювати дію ліцензій;

  • вести реєстр ліцензій;

  • контролювати ліцензіатами дотримання відповідних вимог та умов при здійсненні видів діяльності, що ліцензуються.

Основні положення з ліцензування визначаються Законом “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 01,06,2000 р. №1775-ІІІ і Закон України “Про внесення змін до “Закону України про туризм” від 18.11.2002 р. № 1282-IV. Цей Закон визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Крім даного закону порядок ліцензування регламентують такі нормативні документи:

  • Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку органів ліцензування” від 14.11.2000 р. № 1698;

  • Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку документів, що додаються до заяви про видачу ліцензії для окремих видів господарської діяльності” від 04.07.2001 г.№ 756;

  • Постанова Кабінету Міністрів України “Про введення ліцензії єдиного зразка для певних видів господарської діяльності” від 20.11.2000 р. № 1719;

  • Постанова Кабінету Міністрів України “Про термін дії ліцензії на здійснення певних видів господарської діяльності, розмірах й порядку зарахування плати за її видачу” від 29.11.2000 р. № 1755.

Наведені постанови визначають окремі положення з проведення ліцензування, які є обов’язковими для виконання усіма суб’єктами господарювання,чия діяльність підлягає ліцензування.

Враховуючи специфіку туристських підприємств, для проведення ліцензування туроператорської і турагентської діяльності розроблено такі нормативні документи:

  • Положення про ліцензійну комісію Державної служби туризму і курортів, затверджене наказом Державної служби туризму і курортів від 21.03.2006 № 12.

  • Ліцензійні умови провадження туроператорської та турагентської діяльності, затверджені наказами Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства культури і туризму України від 11.09.2007 № 111/55;

  • Порядок контролю за додержанням ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності, затверджений наказами Державного комітету України з питань регуляторної політики та Державної туристської адміністрації України від 14.11.2002 № 121/83.

Останні два документи визначають конкретні вимоги до туроператорів і турагентів при ліцензуванні їх діяльності, а також порядок здійснення контролю за додержанням туристськими підприємствами ліцензійних умов.

У процесі ліцензування туроператорської і турагентської діяльності органом з ліцензування можуть виконуватися такі види робіт:

оформлення нової ліцензії;

оформлення копії ліцензії;

оформлення дубліката ліцензії;

переоформлення ліцензії.

У кожному з вказаних випадків туроператор або турагент готує відповідний пакет документів,

Порядок оформлення ліцензії.\

Суб'єкт господарювання, який планує виконувати туроператорську і турагентську діяльність, звертається особисто або через уповноважений орган чи особу до органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії До заяви про видачу ліцензії додають документи, перелік, яких наведено в таблиці

Орган ліцензування ухвалює рішення про видачу ліцензії або інформує заявника про відмову в її видачі у строк не пізніше 10 робочих днів з дати надходження заяви.

Підставами для ухвалення рішення про відмову у видачі ліцензії є:

  • недостовірність даних у документах, поданих заявником, для отримання ліцензії;

  • невідповідність поданих документів Ліцензійним умовам провадження туроператорської і турагентської діяльності.

Термін дії ліцензії на проведення туроператорської і турагентської – діяльності складає 5 років.

За видачу ліцензії стягується плата, яка зараховується до Державного бюджету України. Плата за видачу ліцензії вноситься після ухвалення рішення про видачу ліцензії. Плата за видачу ліцензії на виконання туроператорської і турагентської діяльності стягується у розмірі 20 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (340 грн.).

Для кожної філії, кожного відокремленого підрозділу ліцензіата, які виконуватимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, орган ліцензування видає ліцензіату засвідчені копії ліцензії, За видачу копії ліцензії стягується плата у розмірі одного не оподатковуваного податком мінімуму доходів громадян (17 грн.).

Переоформлення ліцензії

Підставами для переоформлення ліцензії на проведення туроператорської і турагентської діяльності є:

  • зміна найменування юридичної особи (якщо вона не пов'язана з реорганізацією) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи – суб'єкта підприємницької діяльності;

  • зміна місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи – суб'єкта підприємницької діяльності;

  • зміни, пов'язані із виконанням ліцензіатом конкретного виду господарської діяльності.

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов'язаний протягом 10 робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, і відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, що підтверджують вказані зміни.

За переоформлення ліцензії стягується плата у розмірі п'яти не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (85 грн.).

Видача дубліката ліцензії

Підставами для видачі дубліката ліцензії на виконання туроператорської і турагентської діяльності є:

– втрата ліцензії;

– пошкодження ліцензії.

У разі втрати або пошкодження ліцензії ліцензіат зобов'язаний звернутися до органу ліцензування із заявою про видачу дубліката ліцензії, до якого додаються документи, вказані у таблиці За видачу дубліката ліцензії замість втраченої або пошкодженої ліцензії стягується плата в розмірі п'яти не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (85 грн.)..

Анулювання ліцензії

Підставою для ухвалення рішення про ануллювання ліцензії є неможливість ліцензіата відповідно до поданих документів забезпечити виконання Ліцензійних умов провадження туроператорської і турагентської діяльності. Це може бути

  • заява ліцензіата про анулювання ліцензії;

  • повторне порушення ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської і турагентської діяльності;

  • рішення про відміну державної реєстрації суб'єкта господарювання;

  • смерть фізичної особи – суб'єкта підприємницької діяльності;

  • виявлення недостовірних відомостей в документах, поданих суб'єктом господарювання для отримання ліцензії;

  • передача ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для здійснення господарської діяльності;

  • неподання у встановлений термін повідомлення про зміну даних, вказаних в документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

  • невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов провадження туроператорської і турагентської діяльності;

  • неможливість ліцензіата забезпечити виконання Ліцензійних умов провадження туроператорської і турагентської діяльності;

  • відмова ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування або спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування.

Умови ліцензування

Умови ліцензування діяльності турпідприємств у сфері туризму визначені ліцензійними умовами провадження туроператорської і турагентської діяльності затверджені наказами державного комітету україни з питань регуляторної політики та підприємництва і міністерства культури і туризму України 11.09.2007 № 111/55.

Цим документом визначено наступні вимоги до підприємств і підприємців, які надають туроператорські й турагентські послуги:

  • організаційні вимоги;

  • загальні вимоги до службового приміщення (офісу) для провадження туроператорської та турагентської діяльності;

  • кваліфікаційні вимоги до кадрового складу працівників туроператора і турагента;

  • вимоги до фінансового забезпечення відповідальності туроператорів і турагентів;

  • загальні вимоги до укладання договорів при здійсненні туристської діяльності;

  • вимоги до забезпечення страхового захисту туристів;

  • вимоги до інформаційно-рекламної діяльності туроператорів і турагентів;

  • вимоги до виконання туроператорської діяльності;

  • вимоги до виконання турагентської діяльності;

  • права й обов’язки туроператорів і турагентів.

Вимоги, визначені у даному документі, є обов'язковими для виконання суб'єктами господарювання незалежно від організаційно-правових форм і форм власності, які проводять туроператорську і турагентську діяльність і отримали відповідну ліцензію

Контроль за дотриманням суб'єктами господарювання, які працюють у сфері туризму, Ліцензійних умов провадження туроператорської і тур агентської діяльності виконують шляхом проведення планових і позапланових перевірок наступні органи контролю: Державна служба туризму і курортів; структурні підрозділи по туризму і курортам обласних та міських державних адміністрацій; Державний комітет України з питань регуляторної політики і підприємництва і його територіальні органи