Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота. Зоя Сидоровна.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

1.3 Аналіз та вибір конструктивно – композиційних особливостей моделей виробу, що проектується, з урахуванням типу будови тіла споживача.

Таблиця 2

Рекомендації щодо вибору композиційно – конструктивних вирішень для проектування моделей одягу з урахуванням індивідуальних особливостей фігури людини

Тип фігури людини за окремою морфологічною характеристикою будови тіла

Композиційно – конструктивне вирішення

рекомендоване

Не рекомендоване

1

2

3

Конструкція виробу

напівприлеглий

Прилеглий

Довжина виробу

вище лінії коліна

нижче лінії коліна

Лінія плечей

без бретелей

з рукавами

Ступінь об’ємності форм

середня

Велика

Характер лінії низу

Скошена на лівий бік

Пряма

РОЗДІ 2 Технічна пропозиція та проектування

Вибір моделей – ідей 2.1.

Модель 1 Додаток А 1.

Сукня виготовлена з трикотажного полотна. Синього кольору. Силует напівприлеглий. По центру пілочки волан, окантований чорною бейкою. Рукав 3 \ 4. Довжина виробу до коліна

Модель 2 Додаток А 2

Сукня коктейльна. З воланом по центру і квіткою на грудях. Чорного кольору. Виготовлена з трикотажу. Оброблена білою бейкою.

Модель 3 Додаток А 3

Сукня з воланом, довжина якого дорівнює половині готового виробу. Довжина сукні вище коліна, без бретелей, приталена.

Модель 4 Додаток А 4

Сукня виготовлена з трикотажного полотна, рожевого кольору, напівприлеглого силуету. Виріб асиметричний, довжиною нижче коліна, скошене на лівий бік. По центру пілочки розташований волан, який оброблений рольовим швом.

Модель 1 Додаток А 1

Сукня виготовлена з трикотажного полотна. Синього кольору. Силует напівприлеглий. По центру пілочки волан, окантований чорною бейкою. Рукав 3 \ 4. Довжина виробу до коліна.

Модель 2 Додаток А 2

Сукня коктейльна. З воланом по центру і квіткою на грудях. Чорного кольору. Виготовлена з трикотажу. Оброблена білою бейкою.

Модель 3 Додаток А 3

Сукня з воланом, довжина якого дорівнює половині готового виробу. Довжина сукні вище коліна, без бретелей, приталена.

2.2. Розробка та опис моделі – пропозиції виробу, що проектується

- вид, призначення виробу, статево- вікова група;

Коктейльне жіноче плаття, святкового призначення. Молодіжного віку.

- вид матеріалу;

Історія трикотажу

Можна з упевненістю сказати, що виробництво трикотажних полотен має давню і славну історію. Перші трикотажні вироби знайдені при археологічних розкопках датуються III-I ст. до н. е. Це дитячі єгипетські панчохи, враховують форму сандаль з ремінцем після великого пальця, який в'язався окремо, як на рукавицях. У музеях Детройта і Баделя зберігаються такі зразки давньоєгипетського в'язання з бавовняних ниток з давньоарабським текстом.

У Європі виготовлення в'язаних речей отримало широкий розвиток в XV-XVI ст., Коли в'язання було не тільки частиною домашньої роботи, але швидко ставало в умілих руках доходної галуззю виробництва. Особливим попитом серед аристократії користувалися панчохи, введені в моду спочатку при англійському дворі Єлизавети I і отримали потім широке застосування по всій Європі.

У 1589 році з'явилася перша в'язальна машина. Помічник парафіяльного священика з Вулбриджа Вільям Лі винайшов в'язальний верстат, щоб полегшити нелегку працю своєї коханої, яка була в'язальником.

Виробництво трикотажного одягу почало розвиватися у Франції, Великобританії і Німеччині в кінці 18 - початку 19 ст. У дореволюційній Росії перші кустарні трикотажні підприємства з'явилися тільки в кінці 19 ст.

Минуле століття було воістину «золотим віком» трикотажу. Він став модним фетишем завдяки легендарної Коко Шанель,яка ввела практичні светри - водолазки і джерсі в моду в середині 20-х рр.. ХХ ст., Хоча і не була їхня винахідником. З тих пір трикотаж впевнено крокує по самим престижним подіумах світу.

Характеристика трикотажних полотен

Трикотаж - в'язане полотно або готовий виріб, отримане з однієї або багатьох ниток утворившихся петель і їх взаємним переплетенням на трикотажній машині. На відміну від інших текстильних виробів, трикотаж має розтяжністю по всіх напрямках через можливості петель змінювати форму і розміри. Пухка петельна структура надає трикотажу м'якість і незминаємість.

Класифікація видів трикотажу.

Трикотаж підрозділяють по волокнистому складу, структурі, обробці і призначенням. Для його виготовлення в основному використовують бавовняну і вовняні нитки, волокна хімічні (штучні та синтетичні, в тому числі текстуровані нитки). Пористість і легка проникність трикотажу для повітря, вологи сприяють більш широкому, ніж у тканинах, використання в ньому синтетичної сировини. Виготовляється однорідним (з волокон одного виду), змішаним (з ниток, отриманих із суміші різних волокон) і неоднорідним (з ниток різних видів). Трикотаж з пряжі, отриманої з суміші бавовни і невеликої кількості вовняних відходів, називається вігоневим.

За структурою розрізняють поперечновязаний трикотаж (кулірного) і основов’язаний, одинарний - однофонтурний і подвійний - двухфонтурний. У порівнянні з одинарним подвійний трикотаж більш щільний і важкий, не закручується з країв і застосовується переважно для виготовлення верхніх (іноді білизняних) виробів. За способом обробки розрізняють суворий (необроблені), вибілений, гладкофарбовані (пофарбований в один колір) і пестровязаний трикотаж. Для обробки використовується фарбувально-оздоблювальне обладнання, пристосоване до обробки трикотажних полотен. Крім гладкій поверхні, трикотаж може мати пухнастий шар (ворс), який утворюється розчісуванням ниток на поверхні за допомогою голчастих стрічок і шишок,закріплених на валах ворсувального машин.

Основні характеристики та властивості трикотажу.

Будова трикотажу обумовлюється переплетенням петель і їх геометричними параметрами (довжина нитки в петлі, модуль петлі - відношення довжини нитки в петлі до її товщини, висота петельного ряду); лінійної щільністю нитки (маса 1 км нитки в г), товщиною і кількістю складань нитки, структурою поверхні (гладка, ворсова). Якість трикотажу визначається поверхневою щільністю, числом петель на одиницю довжини в напрямку за петельним стовпчику (щільність по вертикалі) і по петельному ряду (щільність по горизонталі), а також механічними і фізичними властивостями.

Поверхнева щільність характеризує матеріаломісткість і побічно товщину трикотажу; для верхніх виробів становить 300-600 г/м2, для білизняних 115-240 г/м2. Для оцінки механічних властивостей трикотажу визначають розтяжність, пружність, еластичність, міцність на розрив, стирання, розпускаємість, закручування з країв. Розтяжність трикотажу залежить від виду переплетення і будови петель. У всіх випадках подовження трикотажу в поперечному напрямку більше, ніж у поздовжньому. Малорозтягаємий трикотаж не вимагає спеціальної обробки при виготовленні одягу; пошиття виробів виконують на швейних машинах ланцюгового стібка.

Міцність трикотажу на розрив складає зазвичай 50-70% від сумарної міцності ниток, що входять в поперечний переріз полотна. Стійкість трикотажу до стирання залежить від поверхні волокна, кручення ниток, виду переплетення, обробки. Найбільшою стійкістю до стирання володіє трикотаж з синтетичних ниток, найменшою - вовняний трикотаж і трикотаж із ворсової поверхнею. Руйнування нитки в петлях в результаті стирання або пошкодження викликає розпускання (або збігання) петлі. Інтенсивність збігання залежить від виду переплетення і гладкості нитки. Основов’язаний трикотаж, в якому до складу кожної петлі входять дві нитки, практично нерозпускаємий; трикотаж кулірного переплетень, як правило, легко розпускається. Виняток становлять ажурні, пресові і перевиті переплетення.

Передчасний знос трикотажних виробів іноді виникає в результаті недостатньої стабільності розмірів і форми виробу в носінні і пранні, властивої петельним структурам з високим модулем петлі. Ознакою формостійкості трикотажу є його здатність до розтягування. Переплетіння, що мають малорухомі петлі або високу щільність, а також хімічно стабілізовані в витягнутому стані, характеризуються великою стабільністю розмірів.

При оцінці гігієнічності трикотажу зазвичай визначають його фізичні властивості: здатність поглинати вологу з навколишнього середовища (гігроскопічність), повітро-, водо-і паро проникність, електризуємість. Гігроскопічність залежить від виду волокон; найкращими властивостями володіє бавовняний трикотаж, майже не поглинають вологи вироби з синтетичних волокон. Трикотаж завдяки пухкої петельной структурі має повітро-, водо-і паро проникність значно вище, ніж тканини. Змінюючи щільність в'язання або застосовуючи нитки, що відрізняються за структурою (пухнастість), отримують різну проникність трикотажу. Гідрофобні волокна (більшість синтетичних волокон) створюють в трикотажі високу електризуємість; для зменшення її застосовується обробка трикотажу хімічними препаратами - антистатиками.

- силует, крій, довжина;

НАПІВПРИЛЯГАЮЧИЙ СИЛУЕТ – характеризується помірними пропорціями, наближеними до природних пропорцій фігури людини. Такий одяг повторює форми тіла людини, але не облягає його, володіє достатньою об’ємністю. Така силуетна форма для пошиву одягу рекомендується людям з різними фігурами та типами будови тіла.

Довжина виробу скошена на ліву сторону, сягає нижче лінії коліна.

  • характеристика конструкції пілочок, спинки

Пілочка складається з двох частин, в центральному передньому шві виробу розташований волан, який складається з двох частин.

Спинка суцільна, з талевими виточками.

- характеристика оздоблення моделі

Волан - пришивна смужка у вигляді оборки розташована у центральному передньому шві виробу.

  • рекомендовані розміри і рости

46р., 170 - 175.

Модель 4 Додаток А 4

Сукня виготовлена з трикотажного полотна, рожевого кольору, напівприлеглого силуету. Виріб асиметричний, довжиною нижче коліна, скошене на лівий бік. По центру пілочки розташований волан, який оброблений рольовим швом.