Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота. Зоя Сидоровна.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

1.1 Загальна характеристика виробу, що проектується

- назва виробу та його призначення;

Коктейльна сукня святкового призначення.

Сукня жіноча напівприлеглого силуету, тканина – трикотаж, літній, весінній сезони. Виріб асиметричний, довжиною нижче колін, скошене на лівий бік.

Коктейльна сукня (англ. Cocktail dress) - вкорочене жіноче плаття для урочистих випадків без коміра і рукавів.

Спочатку з'явилося в США в розпал «сухого закону» в процесі демократизації вечірньої сукні. Розраховане на дуже юну особу, воно ледве закривало коліна, слід було останнім віянням моди і шилося з дорогих, але не розкішних тканин.

До коктейльних суконь покладалися спеціальні аксесуари: крихітні сумочки, розшиті стеклярусом, куди поміщалися лише гроші, пудрениця і портсигар, відкриті туфельки з ремінцями під колір сукні; довгі, до ліктя, рукавички; крихітний капелюшок-шолом. В даний час коктейльне плаття є невід'ємним атрибутом формального дрес-коду для корпоративних вечірок, сімейного торжества, національного свята або зустрічі Нового року. Коктейльну сукню призначено для відвідування солідних нічних клубів і казино або для побачення в ресторані. Як правило, його одягають на офіційні урочисті заходи, що починаються до семи годин вечора. Літнє коктейльне плаття - більш відкрите. Воно насичене яскравими квітами і виконано з легкого шовку чи шифону. Традиційними кольорами для зими залишаються чорний і червоний, проте також активно використовуються глибокий синій і фіолетовий. З матеріалів використовуються оксамит або атлас. Більш кращою вважається однотонна гама кольорів.

  • географічний район, кліматична зона, сезон та умови експлуатації;

Кривий Ріг розташований у помірних широтах, у степовій зоні України. Криворізький регіон належить до атлантико-континентальної європейської недостатньо вологої, теплої області помірної кліматичної зони.

Клімат —степовий, атлантично-континентальний, який характеризується спекотним посушливим літом і помірно м'якою з частими відлигами зимою.

Під експлуатаційною функцією розуміють співвідношення

одягу її призначення і умовами експлуатації, а також комфортного використання (співвідношення розміру і фігури споживача), термін служби і надійності в експлуатації,збереження форми, можливість ремонту і повторного використання, економічність одягу.

  • розмір, зріст, повнотна та вікова група споживача, характеристика особливості фігури ( пропорції, тип статури, постава ) та психологічна приналежність;

Зовнішні форми тіла людини характеризують за окремими ознаками. До них відносяться розмір, повнота та вікова група споживача, тотальні розмірні ознаки, розміри і форму окремих частин тіла, пропорції, поставу, статура.

Тотальні розмірні ознаки:

Зріст – VI ( 174 );

Обхват груді III – 92;

Розміри і форма окремих частин тіла.

Вивчення ведеться за найбільш великим відділам тіла: тулуба, шиї, парним верхнім і нижнім кінцівкам. Тулуб - це найбільш велика частина тіла, яка за своєю формою і розмірами визначається формою грудної клітини, розмірами і формою плечового ската, грудних залоз і спини.

Форма грудної області залежить від форми її кісткової основи – грудної клітини.

Характерна деяка округлість форми тулуба. Це циліндричний тип визначається широкої, рівномірно округлої грудної клітиною.

Верхній відділ грудної області називається плечовим скатом. Кут плечового ската спрямований від шиї до плеча. Ступінь нахилу плечового ската нормальне ( Вп.п = 5 ).

Відстань між акроміальною точкою і підставою шиї визначає ширину плечового ската Шп. нормальні плечі (ширина їх рівна мірці Шп типової фігури).

Форма грудної області тулуба у жінок багато в чому залежить від форми грудних залоз. Розрізняють три основні форми грудних залоз: плоскі, кулясті, конічні. Кожна з названих форм відрізняється своїми розмірами (ступенем розвитку) і рівнем розташуванням. За ступенем розвитку грудні залози середньо розвинені. Рівень розташування нормальний.

Черевна область тулуба - живіт - утворюється м'якої черевною стінкою. Форма живота різноманітна. Вона залежить від статі, віку, трудової діяльності, від кількості жирових відкладень і співвідношень розмірів грудної клітки і тазу. Форма живота плоска.

Задня поверхня тулуба утворює спинну область, форма якої залежить від форми хребетних вигинів, форми і розташування лопаток, ступеня розвитку м'язів і підшкірно - жирового шару. Залежно від характеру хребетних вигинів спина може мати різну за величиною та конфігурації поздовжню кривизну.

Середньо виражена поздовжня кривизна спини.

Спина має нормальну круглу форму з невеликими виїмками між лопатками.

Форма нижньої частини тулуба обумовлена формою тазу і належних до нього м'язів.

Фігура з нормальними стегнами, а також з виступаючими щодо бічних прогинів талії з високо розташованої округлістю, з симетричними за формою і розміром стегнами.

Форма сідничних м’язів обумовлює форму нижньої частини тулуба з боку спини. Сідниці нормальні з низькою округлістю.

Шия – це частина тіла розташована між основами голови і плечей. Форма перетину шиї біля її основи наближається до еліпса, сплюснутому з боку спини по вертикальному діаметрі. Довжина та товщині шиї нормальна.

Руки нормальні (з рівномірним розподілом жиру).

Форма нижніх кінцівок стегнової кістки в тазостегновому суглобі нормально, осі стегна і гомілки розташовано по одній осі.

Всі перераховані вище ознаки, різні варіанти сполучень між собою, характерну зовнішню форму тіла людини-статура. Статура дає уявлення про форму тіла в цілому.

  • вид або сировинний склад основного матеріалу,підкладки та прокладки, а також матеріали для оздоблення та фурнітури;

Сировина для трикотажу

Їх застосування у виробництві обумовлюється перш за все призначення в майбутніх виробів. Необхідні властивості трикотажного полотна надають різні добавки у вигляді металевої нитки з алюмінієвої фольги (люрекс або алюніт), біокомпонентних ниток і високооб'ємної пряжі, а також використання різних переплетень. В даний час в усьому світі застосування бавовняного волокна при виробництві трикотажу скорочується, оскільки бавовна, як і шерсть, є дорогою сировиною, що значно збільшує собівартість полотна і, як наслідок, майбутніх виробів.

До того ж штучні добавки до бавовни і шерсті надають трикотажним виробам міцність і довговічність. Різні види виробів вимагають різних трикотажних полотен, наприклад, для білизни йдуть полотна з бавовняної, вовняної та змішаної пряжі, а також з штучних і синтетичних ниток.

Для панчішно-шкарпеткових виробів, у свою чергу, використовуються бавовняна, змішана і вовняна пряжа, штучні і синтетичні нитки різної структури, а також гумові, латексні і поліуретанові нитки.

Трикотажне полотно отримують з однієї або багатьох ниток на трикотажній машині освітою петель і їх взаємним переплетенням. На відміну від інших текстильних виробництв, трикотажне полотно має розтяжність по всіх напрямках через можливості матеріалу змінювати форму і розміри. Пухка петельна структура надає трикотажному полотну м'якість і незминаємість.

Трикотажне полотно використовується для виготовлення предметів одягу, а також у виробництві штучного мережив, хутра, технічних і медичних виробів.

Трикотажне полотно виробляється з ниток шляхом утворення петель і їх переплетіння. Петлі бувають, в основному, двох видів: лицьові і виворітні. Лицьові петлі складають поздовжні ряди, нагадують кіски. Виворітні петлі – поперечні ряди, нагадують цегляну кладку. За способом в'язання розрізняють одинарне і подвійне трикотажне полотно. Для виробництва одинарного трикотажного полотна використовують один ряд в'язальних голок. Таке полотно має плоскі вертикальні "кіски" з одного боку і щільну "цегляну кладку" - з іншого. Воно тягнеться в ширину і майже не тягнеться в довжину (ажурне полотно).

При виробництві подвійного трикотажного полотна застосовують два ряди в'язальних голок. Полотно виходить удвічі товщі, з вертикальними "кісками" і з лицьової, і з виворітного боку. Подвійне трикотажне полотно тягнеться менше. Термін "подвійний трикотаж" найчастіше відноситься до щільних трикотажних полотен - інтерлок, піку.

Трикотаж - це найбільш поширений вид тканини для одягу в асортименті дітей. Ні для кого не секрет, що трикотажні вироби надзвичайно зручні: вони не мнуться і практично не втрачають форму навіть при тривалому носінні. Трикотажна тканина має пухку петельну структуру. Всі види трикотажу мають оптимальну повітропроникність, добре зберігають тепло та забезпечують свободу рухів, що вкрай важливо для зростаючого маляти. Основні причини, по яких трикотажу віддається перевага при виборі матеріалу,- зручність, загальнодоступна ціна і носкість. Всім відомо, що трикотажні вироби можуть бути присутніми в гардеробі круглий рік: річний трикотаж захистить від злих сонячних променів і підкреслить фігуру, а в'язаний трикотаж збереже тепло в суворі зимові холоди.

Для виготовлення коктейльного плаття я пропоную такі види трикотажних тканин:

Інтерлок

Демісезонне трикотажне полотно без начосу, на основі комплексних волокон зі структурою в «гумку», з 100% бавовни. Назва було дано через своєрідний переплетення волокон. Ця тканина дуже м'яка і ніжна, вона приємна до тіла і дарує відчуття свободи та легкості. З інтерлок шиють піжами, білизна, нічні сорочки, футболки. Даний трикотаж володіє хорошою теплоізоляцією, а крім того одяг з цієї тканини практично не розтягується і не розпускається, що продовжує термін служби речей. Матеріал гіпоалергенний і підходить для чутливої шкіри. Склад полотна - бавовна та поліестер. Щільність полотна - 240-330 г / кв.м.

Кулір

Тонке трикотажне полотно без начосу з поперечно в’язаним переплетенням, при якому горизонтальний петельний ряд утворюється послідовним згинанням однієї нитки. Вважається самим тонким і повітряним трикотажним полотном з бавовни. Кулірна гладь застосовується для пошиття білизни, халатів, літнього одягу. Часто в бавовну додають лайкру. Якість полотна від цього не змінюється, але зате на порядок збільшується його еластичність. Матеріал цей практично не мнеться, не дивлячись на свою тонкість, він має достатню міцність, що вельми непогано для періоду рухливих ігор на свіжому повітрі і приємного проведення часу за містом. Склад полотна - 100% бавовна, бавовна з додаванням лайкри та поліестеру. Щільність полотна - 145-180 г / кв.м.

Риба

Еластичне бавовняне трикотажне полотно середньої товщини з виробленням в дрібну смужку з додаванням лайкри (лайкри та поліестеру). Плетіння риба зовні нагадує парування в дрібну смужку, але має свої особливості. Особливістю риби є її еластичність, за рахунок вплетення в полотно лайкри, завдяки чому тканина прекрасно тримає потрібну форму. Її використовують при пошитті водолазок, зокрема горловин і манжет, а також верхнього одягу. Крім того, з неї виходять відмінні домашні плаття, сорочки, нічні сорочки, піжами і багато іншого. Дуже оригінально виглядає одяг з обтачки з цієї еластичної тканини. Риба довговічна у використанні, вона не розтягується, практично не дає усадки, міцна, а вироби з неї не вимагають особливого догляду. Склад полотна - бавовна з лайкрою, бавовна з лайкрою і поліестером. Щільність полотна - 170-350 г / кв.м.

Футер

Теплий вид трикотажу з начосом. Лицьова сторона тканини нагадує кулірну гладь, зворотний бік - петлеподібні або з вичесатим ворсом. Цей матеріал дуже м'який, ніжний і приємний тілу, тому використовується при виготовленні одягу для дітей, теплого одягу для дорослих, білизни, халатів. Так як це натуральний матеріал, футер здатний пропускати повітря, що також має важливе значення абсолютно для будь-якої шкіри. Він ідеальний для домашнього одягу та одягу для активного відпочинку, тому що тканина стійка до появи затягувань і кошлатання .Тканина досить міцна, тому витримає навантаження під час фізичних вправ, крім того, навіть самі інтенсивні руху не викличуть зламів і складок на вашій улюбленій спортивної речі. Склад полотна - бавовна 100%,бавовна з додаванням поліестеру. Щільність полотна - 180-330 г / кв.м.

Піке (Лакоста)

Трикотажне полотно складного комбінованого переплетення з бавовняної або шовкової пряжі з додаванням синтетичного волокна, з поздовжніми рельєфними тонкими рубчиками або з опуклим геометричним орнаментом (ромби, квадрати, стільники) на лицьовій стороні. В даний час існує дитяче піке - з потовщеною фактурою і легким начосом на виворітній стороні. З піку шиють дитячий одяг, сукні, блузи, футболки, комірці і виробляють покривала, серветки, рушники. Склад полотна: 100% бавовна Щільність полотна: 120-180г/кв.м.

Селянік

Трикотажне полотно з бавовняних і синтетичних волокон. Селянік використовується для виготовлення спортивного одягу. Зовні нагадує дрібну в'язку. Склад полотна - 100% бавовна, бавовна з поліестером, акрил. Щільність полотна - 200-300 г / кв.м.

Кашкорсе

Середньої товщини еластичне трикотажне полотно з бавовни або з додаванням віскози, лайкри, що має вив'язані фактуру «англійської гумки» (2х2).Застосовується для виготовлення верхнього трикотажу і використовується в якості додаткових деталей - манжета,воріт.

  • тип виробництва ( одиночне, серійне, масове ).

Тип виробництва - це комплексна характеристика організаційно-технічного рівня виробництва, що охоплює номенклатуру продукції, обсяг виробництва, випуск одно­типної продукції, характер завантаження робочих місць, кваліфікацію робітників, собівартість продукції.

Під типом виробництва розуміють ступінь постійного завантаження робочих місць однаковою роботою і пов'язані з нею особливості в економіці.

Залежно від ступеня завантаження робочих місць, який обумовлюється масштабом та трудомісткістю виробництва, розрізняють такі типи виробництва:

• одиничне;

• серійне;

• масове;

• змішане.

Прикладом одиничного виробництва може бути дослідне або експериментальне виробництво.

Віднесення підприємства до того чи іншого типу виробництва не виключає можливості організації в його підрозділах виробничого про­цесу за іншими типами.

Одиничне виробництво характеризується широким асортимен­том продукції і невеликим обсягом випуску однакових виробів. При цьому зразки ніколи не повторюються або повторюються нерегулярно. За кожним робочим місцем не закріплені певні деталеоперацїї, тобто відсутня глибока спеціалізація. Як правило, обладнання унікальне, уні­версальне та розміщене за однорідними групами. При одиничному типі виробництва застосовується послідовний вид пересування предметів праці та існує відносно велика питома вага ручної праці.

Одиничне виробництво характеризується наявністю значного неза­вершеного виробництва та відсутністю закріплення операцій за робочи­ми місцями. Характеризується одиничне виробництво високою собівар­тістю продукції, що випускається, і тривалим виробничим циклом.

Різноманітна номенклатура робить одиничне виробництво більш мобільним та швидко пристосовуваним до умов сучасного ринку.

Таким чином, відмітними рисами одиничного виробництва є:

• переважання технологічної спеціалізації цехів, дільниць та відсут­ність закріплення за ними певних виробів;

• використання універсального обладнання та його розміщення за однотипними групами;

• відносно велика питома вага ручної праці;

• наявність робітників високої кваліфікації.

Вибір матеріалів

Асортимент платтєвих тканин дуже багаточисленний та різноманітний за волокнистим складом, структурою, оздобленням. Він нараховує декілька сотень артикулів бавовняних, лляних, вовняних та шовкових тканин.

Тканини для суконь виробляють різними видами переплетень. За характером забарвлення їх випускають відбіленими, гладкофарбованими, надрукованими, строкатими...

За призначенням платтєві тканини поділяються на тканини для нарядних повсякденних та домашніх суконь. Вимоги до тканин визначаються за їх призначенням.

Тканини для нарядних суконь повинні відповідати основній функції – мати гарний зовнішній вигляд, відповідати за фактурою, оздобленням сучасному напрямку моди та стилю.

Бавовняні платтєві тканини поєднані в одній групі, яка поділяється на чотири групи : тканини літні, демісезонні, зимові та тканини з віскозними комплексними шипками. Класичні тканини – ситці, бязі, сатини виділені в окремі групи.

Сатин – це гладка, блискуча щільна тканина сатинового переплетення з гребінної або кардної пряжі. Їх відносна щільність по основі 50- 64%, по утку 69 – 77%, поверхнева щільність 107 –137 г/м2, ширина 110 – 150 см. Сатин випускається з яскравим друкарським малюнком; оздоблення може бути м’яким або жорстким. Тканини з сатиновим та атласним переплетенням мають гладку поверхню, високу стійкість до прання, усадку до 2%.

В процесі створення виробу важливе місце займає фактура тканини, з якого він буде виготовлений.

Фактура – це особливість будови або обробки тканини і властивість відображати світлові промені. Фактура тканини залежить від виду використаних ниток, способу виробництва полотен, розташування ниток в полотні.

Фактура і колір є сильними виразними засобами. Важлива взаємна залежність всіх частин виробу і обов’язковий їх зв’язок з індивідуальністю моди та святковістю навколишньої обставини.

Основну увагу в напрямку моди приділяється тканинам. Найлаконічнішому силуету можна надати святковий вигляд, якщо використовувати відповідну тканину.

Кожного сезону мода пропонує нові рішення в області нарядного одягу. Останнім часом нарядний одяг стає сміливішим, причому не тільки по колористичному рішенні , але й по формі, силуету і навіть степені відкритості.

Всю різноманітність форм і силуетів для вирішення нарядного одягу можна поділити на два види :

1.Нейтральні форми. Одяг таких форм простий і лаконічний, виражається в класичному варіанті модного напрямку. Для цієї групи характерна строгість стильового вирішення.

2.Активні форми. Одяг складного декоративного силуету. Загальний стиль можна охарактеризувати як фантазійний.

Колір є невід’ємною частиною життя людини. Колір у всі часи був способом художнього самовираження того чи іншого народу. Колір може керувати нашою увагою, приваблювати погляд до головного, відволікаючі від другорядного або навпаки.

Одним з важливих засобів емоційної і художньої виразності є колорит.

Колорит – це система співвідношення кольорів, яка створює єдинства і є естетичним вираженням кольорового різнобарв’я дійсності.

По характеру кольорових співвідношень колорит може бути спокійним чи напруженим, холодним чи теплим, світлим або темним, а по степеню насиченості і силі кольору яскравим, стриманим, блідим і тому подібне. В будь-якому витворі мистецтва колорит створюється складною і неповторною взаємодією фарб. Наші очі можуть розрізняти велику кількість кольорів. Але вони поділяються лише на дві групи : ахроматичні – чорний, білий, сірий; хроматичні кольори – це всі інші кольори та відтінки.

Відомо, що колекції вечірнього одягу відображають в першу чергу індивідуальність, почерк автора – дизайнера, а не той чи інший напрямок моди.

Молодіжному нарядному одягу притаманні вироби з самих різних матеріалів, всіх силуетів і довжин.

Пропорція – співрозмірність, співвідношення частин цілого між собою.

Пропорції в значній степені визначають цілісність об’єктної структури виробу. Якщо принципи гармонії пропорції костюма порушені, то може створитися візуальне враження. Вибираючи ті

чи інші пропорції, художник вкладає в них суттєву і

функціональну суть речі яка створюється.

З багатьох пропорцій, яким користувалася людина для створення гармонійних витворів, є одна єдина і актуальна. Її називають “божественною”, “золотою”.

Фактура тканин залежить від виду використаних ниток, способу виробництва полотен, розташування ниток в полотні.

Все різноманіття фактур ми можемо сприймати як візуально, так і на ощуп.

Тканина може бути гладкою, шороховатою, щільною, тонкою, м’якою, жорсткою, ніжною, грубою, гладкою, пушистою, ворсистою.