Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33__33_nova_metodichka_Litvin_z_literaturoyu_go...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
649.22 Кб
Скачать

Тема 2. Основні засади судочинства в Україні.

Здійснення правосуддя виключно судами. Участь народу у здійсненні правосуддя. Незалежність і недоторканість суддів, їх підкорення лише закону. Право на судовий захист. Законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, презумпція невинуватості. Державна мова. Змагальність сторін та свобода у наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судами їх переконливості. Право кожного користуватися правовою допомогою у разі розгляду його справи в суді. Гласність судового процесу. Обов’язковість рішень суду.

Тема 3. Система судів загальної юрисдикції.

Здійснення правосуддя в Україні судами загальної юрисдикції. Система судів загальної юрисдикції. Спеціалізація судів загальної юрисдикції. Порядок утворення і ліквідації судів загальної юрисдикції. Місцеві суди: види, склад та повноваження. Апеляційні суди: види, склад та повноваження. Вищі спеціалізовані суди: види, склад та повноваження. Верховний Суд України: склад та його повноваження.

Тема 4. Професійні судді, народні засідателі та присяжні.

Незалежність та недоторканність судді. Відповідальність за неповагу до суду чи судді. Статус судді. Незмінюваність судді. Вимоги, щодо несумісності судді. Права та обов’язки судді. Статус народного засідателя. Список народних засідателів. Вимоги до народного засідателя. Підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків народного засідателя. Суд присяжних. Гарантії прав народних засідателів і присяжних. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Вища рада юстиції.

Тема 5. Суддівське самоврядування.

Завдання суддівського самоврядування. Організаційні форми суддівського самоврядування: збори суддів, ради суддів, конференції суддів, з’їзд суддів України. Вищі органи суддівського самоврядування: з’їзд суддів України, його повноваження, порядок скликання та проведення; Рада суддів України: її склад та повноваження. Забезпечення діяльності органів суддівського самоврядування.

Тема 6. Конституційний Суд України.

Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Склад Конституційного Суду України та порядок призначення суддів. Строк повноважень суддів Конституційного Суду України. Вимоги до судді Конституційного Суду України та його повноваження. Форми звернення до Конституційного Суду України: конституційне подання та конституційне звернення. Суб’єкти права на конституційне подання та конституційне звернення. Порядок конституційного провадження у справі. Рішення і висновки Конституційного Суду України. Гарантії діяльності суддів Конституційного Суду України.

МОДУЛЬ ДРУГИЙ

РОЗДІЛ ІІ. ПРАВООХОРОННА СИСТЕМА УКРАЇНИ.

РОЗДІЛ ІІІ. КООРДИНУЮЧІ І ВИКОНАВЧІ ДЕРЖАВНІ ПРАВОВІ ВІДОМСТВА УКРАЇНИ.

РОЗДІЛ ІV. ЦИВІЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ НАД ДІЯЛЬНІСТЮ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ДЕРЖАВИ

Тема 7. Прокуратура України.

Основні види діяльності прокуратури. Основні функції прокуратури. Принципи організації і діяльності прокуратури. Система органів прокуратури. Підтримання державного обвинувачення в суді. Представництво інтересів громадянина або держави в суді. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство.

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]