Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33__33_nova_metodichka_Litvin_z_literaturoyu_go...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
649.22 Кб
Скачать

Академія праці і соціальних відносин Федерації профспілок України

Юридичний факультет

Кафедра кримінального права, процесу та криміналістики навчально-методичний комплекс

з курсу

«Судові та правоохоронні органи україни»

для студентів I курсу юридичного факультету

всіх форм навчання, спеціальності

7.060101 – „ Правознавство ”

Київ – 2011

Кафедра кримінального права, процесу та криміналістики

Навчальне видання для студентів денної та заочної форми навчання

Навчально-методичний комплекс з курсу „Судові та правоохоронні органи України /Укл. Литвин О.П.. – К.: АПСВ, 2011. – 35с.

Навчально-методичний комплекс містить програму курсу, плани семінарських занять, питання підготовки до екзамену, список літератури рекомендований до вивчення для студентів денної та заочної форми навчання.

Рекомендовано до друку вченою радою Академії праці і соціальних відносин ФПУ, протокол №___ від “___” ____________ р.

Укладач: кандидат юридичних наук, професор Литвин О.П.

Рецензенти: кандидат юридичних наук, доцент, завідуючий кафедри теорії, історії держави і права та конституційно-правових дисциплін Кудін С.В.

ВСТУП

Відповідно до освітньо-професійної програми вищої освіти – курс «Судові та правоохоронні органи України» належить до циклу професійно-орієнтованих дисциплін.

Правосуддя – це державна діяльність, яку здійснює суд шляхом розгляду і вирішення у судових засіданнях, у встановленій законом процесуальній формі кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справ.

Судова система одна із підвалин державності. Для кожної людини у правовій державі, якою задекларувала себе Україна у основному та інших законах, перш за все важливо мати доступ до правосуддя і можливість вільно, швидко, безперешкодно реалізувати право на судовий захист. Суди відіграють особливу роль у сфері забезпечення прав і свобод громадян. Саме права і свободи людини, їх гарантії визначають зміст і спрямованість держави, яка відповідає перед людиною за свою діяльність, а утвердження і забезпечення таких прав є її головним обов’язком.

Інтереси суспільства, права і свободи громадянина можуть бути захищені лише справжнім незалежним судом, який діє на засадах законності, змагальності сторін, презумпції невинності, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду, тощо.

Важливу роль у правовому механізмі держави відіграють прокуратура, МВС, СБУ та інші правоохоронні органи, які виконують конституційні завдання по захисту прав та інтересів людини.

У державі давно назріла необхідність судової реформи, 07.07.2010 прийнятий Закон України «Про судоустрій і статус суддів». Потребують реформування прокуратура та інші правоохоронні органи. Все це визначає мету опанування такої навчальної дисципліни як «Судові та правоохоронні органи України».

У результаті вивчення дисципліни студенти мають знати:

- систему, принципи організації діяльності,

- структуру, функції суду, та інших органів правоохоронної системи України.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні вміти:

- визначити поняття, функції та завдання суду, його видів, правоохоронних органів України;

- бачити перспективи їх подальшого розвитку, уміти складати процесуальні документи у відповідності до закону.

При вивченні дисципліни можуть використовуватись: проблемні лекції, міні-лекції, робота в малих групах, семінари-дискусії, мозкові атаки, кейси, презентації, рольові ігри, дидактичні ігри, банки візуального супроводження навчального процесу тощо).

Проблемні лекції покликані сприяти розвитку логічного мислення студентів і характеризуються тим, що коло питань теми обмежується двома-трьома ключовими моментами, увага студентів концентрується на матеріалі, що не знайшов відображення в підручниках, використовується досвід закордонних навчальних закладів з роздачею студентам під час лекції друкованого матеріалу та виділенням головних висновків з питань, що розглядаються.

Міні-лекції побудовані так, щоб передбачити можливість викладення навчального матеріалу за короткий проміжок часу й характеризуються значною ємністю, складністю логічних побудов, образів, доказів та узагальнень. Міні-лекції, як правило, проводяться як частина заняття-дослідження з кінцевою постановкою конкретного науково-дослідного завдання невеликого за обсягом і складністю.

Семінари-дискусії (колоквіуми) проводяться для того, щоб сприяти обміну думками і поглядами учасників з приводу даної теми, а також формування поглядів і переконань, вироблення вміння формулювати думки й висловлювати їх, вміння прислухатися до точки зору опонентів і «чути їх», навчитись оцінювати пропозиції інших людей, критично підходити до власних поглядів.

Мозкові атаки, як метод розв'язання невідкладних завдань за дуже обмежений час використовуються для того, щоб студенти за порівняно невеликий проміжок часу, відштовхуючись від поставленої задачі або поставленого завдання, могли висловити якнайбільшу кількість ідей і пропозицій по вирішенню озвученої і поставленої проблеми. Обговорити ці ідеї і пропозиції, здійснити їх селекцію. Суть мозкової атаки полягає також в тому, щоб студент, який висловив найбільшу кількість ідей або пропозицій, не тільки дав їх коротку анотацію, а й за невеликий проміжок часу, зміг здійснити селекцію ідей і пропозицій висловлених іншими учасниками денної форми навчання.

Кейс-метод (тобто метод аналізу конкретних ситуацій) використовується викладачем під час проведення будь-якого виду занять як одна із форм його практичного направлення, що дає змогу наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціалістів і передбачає розгляд як виниклих, так і запропонованих викладачем ситуацій, а також управлінських та інших ситуацій, складних конфліктних випадків, проблемних ситуацій, інцидентів у процесі вивчення навчального матеріалу.

Презентації проводяться у формі виступів студентів по результатам виконання письмових завдань, з науково-навчальними тезами, рефератами, доповідями тощо перед аудиторією, а також використовуються для представлення певних досягнень, результатів роботи групи, звіту про виконання індивідуальних завдань, демонстрації нових наукових поглядів, оригінальних висновків та пропозицій.

Рольові ігри (інсценізації), використовуються у навчальному процесі як одна із форм активізації навчальної роботи студентів, за якої вони задіяні в процесі інсценізації певної виробничої ситуації у ролі безпосередніх учасників подій, що дає змогу відчути і виробити можливі варіанти поведінки у майбутній професійній діяльності; попередити таким чином, небажанні наслідки і перспективи ефективного використання отриманих під час навчання знань та умінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]