Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Термін "інформаційні системи" виник з появою нових інформаційних технологій, які базуються на використанні засобів зв'язку, комп'ютерів і є комунікаційним середовищем по збору, передачі і переробці інформації про об'єкт, що забезпечує працівників різного рангу інформацією для прийняття управлінських рішень.

Інформаційні системи, поряд з виконанням стандартних операцій (наприклад, створення звичайних звітів), повинні додатково надати такі можливості і технології, що дозволяли б легко активізувати складний інструмент, швидко настроїти його відповідно до особливостей своєї ситуації і так само швидко одержати розрахунково-графічний результат чи рекомендацію. При цьому результат повинен бути негайно і неформально проаналізований, з урахуванням всієї наявної актуальної інформації (внутрішньої і зовнішньої, формалізованої і неформалізованої). При потребі необхідно мати можливість поглибити обробку інформації з використанням нових підходів (нових чи існуючих методів).

Працюючи в середовищі інформаційних систем і технології підприємств необхідно раціонально використовувати визначені ресурси системи і практично вирішувати конкретні задачі, тобто вміння застосовувати аналітичні технології в підтримці прийняття рішень. Причому цю роботу має виконувати особа, яка не будучи програмістом повинна ефективно застосовувати комп'ютерів з їхнім могутнім програмним забезпеченням. Рівень застосування повинен бути не поверхневим, а глибоко професійним, що забезпечує оперативне застосування складних методів для безпосереднього аналізу фахівцем складних проблемних ситуацій і прогнозування розвитку.

Вивчення дисципліни сприяє формуванню навиків самостійної розумової праці студентів, виробленню аналітично-економічного мислення. Рекомендований орієнтовний порядок вивчення і приблизний розподіл часу для студентів денної форми навчання:

Семестр – І, ІI, Кількість годин:

Загальна – 252, з них аудиторних 23, лекційних – 6, самостійна робота 229.

Для забезпечення постійного характеру засвоєння знань доцільно впроваджувати поточні та підсумкові контролі (тести з модулів дисципліни). Орієнтовне співвідношення обсягу навчального матеріалу з окремими модулями може бути таким: модуль 1-й  40% від загального обсягу годин, модуль 2-й  60% від загального обсягу годин.

Самостійна робота студентів (для заочної форми навчання) складається з виконання написання рефератів (або контрольних робіт) з тем, виділених в робочих програмах для самостійного вивчення, підготовки до практичних занять і до всіх видів контролю.

Лекційний курс повинен супроводжуватись добре підготовленими лекційними демонстраціями, наочними матеріалами, сучасними засобами навчання (відеотехніка, комп’ютери) для ефективної передачі та засвоєння знань.

Лабораторні (практичні) роботи повинні виконуватись в добре обладнаних лабораторіях, оснащених сучасними комп’ютерами для обробки даних лабораторного практикуму.

Практичні або семінарські заняття в першу чергу повинні бути зорієнтовані на покращення розуміння суті теоретичного матеріалу та його застосування студентом при вирішенні задач і проблем. Неабияке значення має і можливість більш поглибленого та детального розгляду окремих тем, які в обраній студентами спеціальності матимуть вирішальну роль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]