Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
51.71 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

1 Тема: природне освітлення

2 Мета роботи:

1.Вивчити основні світлотехнічні показники природного освітлення.

2.Навчитися вимірювати і розраховувати природну освітленість.

3.Керуючись нормативними документами, навчитись давати гігієнічну оцінку умов зорової роботи.

3 Обладнання: люксметр, об»єкти вимірювання робочих поверхонь на висоті 0,8 м від підлоги.

4.Теоретичні відомості

Ефективність виробництва, якість продукції, що випускається, і продуктивність праці на підприємствах залежить від раціонального використання природного освітлення. Тривала робота в умовах недостатньої освітленості призводить до професійного захворювання ока—міопії(короткозорості).

Природне освітлення.

Природне освітлення зумовлене сонячною радіацією, тобто потоком променистої енергії сонця, що доходить до земної поверхні у вигляді прямого і розсіяного світла. Природне освітлення за улаштуванням буває: бічне, коли світло проникає в приміщення через світлові отвори в зовнішніх стінах—вікна, верхнє—через світлові отвори в покрівлях, комбіноване—поєднання бокового і верхнього освітлення. Величиною, що характеризує природну освітленість є коефіцієнт природної освітленості (КПО) –відношення природної освітленості, що створюється в деякій точці заданої площини в середині приміщення світлом неба, до одночасного значення зовнішньої горизонтальної освітленості, що створюється світлом повністю відкритого небосхилу, КПО виражається у відсотках.

Освітленість в середині приміщень визначається в точках, розміщених на лінії перетину вертикальної площини характерного розрізу і умовно прийнятої горизонтальної поверхні, розташованої на висоті 0,8 м від підлоги.

Норми природного освітлення промислових будівель зведені до нормування КПО, представлені в СНиП ІІ-4-79 Естественное и искуственное освещение В основі КПО покладено розмір об»єкта розпізнавання, під яким розуміють предмет, предмет, що розглядається, а також дефект, який потрібно виявити. Нормоване значення КПО залежить від характеристики зорової роботи, виду освітлення.

Нормами встановлено 8 розрядів зорової роботи—від робіт найвищої точності (І розряд) до робіт, пов»язаних із загальним спостереженням за ходом виробничого процесу (8 розряд).

Устаткування і прилади для вимірювання і контролю освітленості

Для вимірювання і контролю освітленості використовується переносний люксметр Ю 116. Принцип дії люксметра заснований на фотоелектричному ефекті. Складається з селенового елементу з насадками і вимірювача з міліамперметром. Прилад має 2 шкали 0—100, 0—30.

Насадка на фотоелемент складається з півсфери і непрозорого пластмасового кільця. Насадка (К) застосовується спільно з одією з 3 інших насадок—М, Р, Т. Кожна з цих насадок, спільно з К утворює 3 поглиначі із загальним номінальним коефіцієнтом ослаблення 10, 100, 1000.

При визначенні освітленості фотоелемент необхідно встановити горизонтально на робочому місці, а відтак вести по вимірювачу, на деякій відстані від фотоелементу, щоб тінь не попадала на фотоелемент.