Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

10.3. Фонд соціального страхування, його види, джерела формування та напрями використання

Соціальні фонди створюються на постійній основі з метою державного фінансового забезпечення системи соціального страхування. Соціальне страхування виступає самостійною галуззю страхування і являє собою сукупність відносин з приводу формування і використання колективних страхових фондів, призначених для виплати відшкодування при постійній чи тимчасовій втраті працездатності або місця роботи.

Законодавство України, що регулює відносини у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, базується на Конституції України, складається з Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Кодексу законів про працю України, Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”.

Управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Формою страхового відшкодування виступають допомоги на період втрати працездатності та на відшкодування частини витрат на відновлення працездатності. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені законом, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням коштів.

Усі застраховані особи є членами цього фонду.

Фонд є некомерційною самоврядною організацією. Держава є гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам фондом і стабільної діяльності фонду.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Табл. 2.

Джерела доходів

Напрями видатків

1. Внески підприємств в розмірі 4% до фонду заробітної плати.

Виплати допомог:

за тимчасовою непрацездатністю;

за вагітністю і пологами;

на поховання;

інші види.

2. Надходження плати за путівки на санаторно-курортне лікування, відпочинок і дієтичне харчування.

2. Витрати на санаторно-курортне лікування і відпочинок, надання дієтичного харчування.

3. Надходження від комерційної діяльності підприємств і організацій профспілок.

3. Утримання санаторіїв-профілакторіїв.

4.Благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб.

4. Позашкільне обслуговування дітей.

5.Асигнування із Державного бюджету України

5. Витрати на забезпечення поточної діяльності фонду і утримання органів управління.

6. Інші надходження відповідно до законодавства

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань – створений відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності”.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов’язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров’я громадян у процесі їх трудової діяльності. Фонд – не комерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням. Управління даним Фондом здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців.

Даний фонд проводить збір та акумулювання страхових внесків, має автономну систему фінансування.

Табл.3.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

Джерела фінансування підприємств

Напрями видатків

Внески підприємств (що відносяться на валові витрати виробництва) у розмірі, що визначається класом професійного ризику виробництва, до якого віднесено підприємство.

Внески бюджетних установ та організацій – згідно закону з асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення

Виплати допомог:

за тимчасовою непрацездатністю;

одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності;

щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності;

пенсію за інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві;

інші виплати згідно законодавства.

2. Прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів фонду на депозитних рахунках

2. Організовує робочі місця для інвалідів самостійно або разом з органами виконавчої влади.

3. Коштів, одержаних від стягнення штрафів і пені з підприємств, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці

3. Забезпечує фінансування заходів, передбачених національною, галузевими, регіональними програмами поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища.

4. Добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавстві.

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття є правонаступником державного фонду сприяння зайнятості населення, що ліквідовано. Даний Фонд створений для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функції згідно із статутом фонду. Фонд є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг.

Управління фондом здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців.

Фонд соціального страхування на випадок безробіття забезпечує страхування на випадок втрати місця роботи. Формою страхового відшкодування виступають допомоги по безробіттю, на перекваліфікацію, на працевлаштування.

Табл.4.

Фонд загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття

Джерела формування

Напрями видатків

1. Внески підприємств за ставкою 2,5% до фонду заробітної плати;

1. Виплата допомоги по безробіттю;

2. Страхові платежі громадян в розмірі 0,5% із заробітної плати та інших доходів;

2. Витрати на перекваліфікацію робітників і службовців;

3. Асигнування з державного бюджету

3. Витрати на працевлаштування;

4.Благодійні внески підприємств, організацій та фізичних осіб;

4. Витрати на утримання центрів зайнятості.

5. Інші надходження.

Крім вищерозглянутих фондів обов’язкового, соціального страхування існують і інші фонди цільового призначення. Зокрема Фонд України соціального захисту інвалідів (1991), метою створення якого є здійснення матеріального і соціально-побутового забезпечення інвалідів і фінансування створення для них робочих місць. Фонд є відомчою структурою Міністерства праці і соціальної політики. Основним джерелом формування фонду є асигнування з державного бюджету, які спрямовуються на придбання для інвалідів засобів пересування (автомобілі, коляски, протези). Витрати на ці цілі становлять близько 60%, одержаних з бюджету коштів. Бюджетні кошти спрямовуються також санаторно-курортне лікування інвалідів і на виплату компенсацій за невикористані путівки (20%), на грошову компенсацію інвалідам за купівлю бензину (12%), а також на виплату одноразової щорічної допомоги (8%).

Іншим вагомим джерелом формування фонду є надходження від підприємств на створення робочих місць для інвалідів, що передбачено законом. Кошти фонду мають строго цільове призначення, здійснення комерційної діяльності не дозволяється.

Фонд охорони навколишнього середовища – є надзвичайно важливим і необхідним фондом. Його призначення – концентрація коштів для фінансування природоохоронних заходів, а також заходів для зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища на здоров’я населення. Створений у 1991 році не має статусу юридичної особи, розпорядником його коштів є Мінохорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки. Фонд діє на державному, обласному і місцевому рівні, коштами місцевих підрозділів фонду розпоряджаються місцеві державні адміністрації.

Джерелами формування фонду є:

збір за забруднення навколишнього природного середовища;

штрафи за порушення норм і правим охорони навколишнього середовища;

добровільні внески і пожертвування підприємств, організацій громадян.

Основним джерелом формування фонду є збір за забруднення навколишнього природного середовища, який встановлюється за:

викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення;

скиди забруднюючих речовин у водні ресурси і підземні горизонти;

розміщення відходів у навколишньому природному середовищі.

Ліміти викидів стаціонарними джерелами забруднення встановлюються Мінохорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки України у формі видачі дозволів на викиди і скиди строком на 5 років.

Нормативи збору встановлюються Кабінетом України і обчислюються платниками самостійно щоквартально наростаючим підсумком з початку року як добуток затверджених лімітів, фактичних обсягів викидів, нормативів збору, коригувальних коефіцієнтів.

Збір перераховується платниками у співвідношенні: 30% - до державного бюджету; 70% - до місцевих бюджетів. У подальшому, у такому ж співвідношенні збір розподіляється між фондами охорони навколишнього природного середовища.

Головною проблемою даного фонду є недостатність коштів, у середньому 50 млн. грн. За підрахунками вчених економістів для фінансування екологічних програм і проектів потрібно як мінімум у 10 разів більше коштів. Міністерством охорони навколишнього середовища і ядерної безпеки уже розроблені декілька проектів реформування Фонду. З їх прийняттям будуть ефективніше використовуватись кошти і фінансуватись виключно пріоритетні екологічні проекти.