Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма навчальної дисципліни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Тема 1. . Арифметико-логічні основи еом.

Кодування інформації. Системи числення, що використовують в комп’ютерній техніці. Арифметичні дії в різних СЧ, форми подання інформації в ЕОМ. Принципи подання числової інформації з плаваючою крапкою. Логічні операції та логічні елементи. Закони та тотожності булевої алгебри. Перетворення чисел та арифметичні дії в різних СЧ. Кодування текстової, графічної та звукової фнформації.

Тема 2. Апаратне забезпечення еом.

Структурна схема ЕОМ. Принцип дії основних пристроїв ЕОМ. Базова конфігурація апаратних засобів ПК. Основні та периферійні пристрої. Історія розвитку обчислювальної техніки. Багаторівнева організація пам’яті.

Сучасні пристрої введення-виведення інформації в комп’ютер, пристрої збереження та передачі інформації. Робота зі службовими та діагностичними програмами.

Тема 3. Програмне забезпечення еом.

Рівні програмного забезпечення для ПК. Типи операційних систем для IBM-сумісних ПК. Особливості операційної системи Windows. Елементи графічного інтерфейсу Windows. Методи навігації. Робота з папками і файлами. Призначення і складові частини операційної системи.

Методи архівації. Принципи стискування інформації.Класифікація вірусів та можливості антивірусних програм. Робота з програмами-архіваторами та антивірусними програмами.

Основи комп’ютерної графіки. Типи графічних редакторів. Робота з векторним графічним редактором. Поняття растрової та векторної комп’ютерної графіки, переваги та недоліки.

Програми підготовки презентацій.

Приклади використання функцій для обчислень та моделювання процесів табличному процесорі MS Excel. Головне вікно MS Excel. Меню та панелі інструментів. Розв’язування розрахункових задач в MS Excel. Графічне подання числових даних. Моделювання неперервних сигналів в табличному процесорі.

Математичні пакети обробки даних. Принципи роботи в системі MathCAD. Розв’язування рівнянь та систем рівнянь, побудова графіків в програмному пакеті MathCAD.

Тема 4. Основи алгоритмізації та програмування.

Поняття алгоритму,типи та властивості алгоритмів. Способи запису алгоритмів. Етапи розв’язку задачі на комп’ютері.

Базові елементи мови С++. Структура програми. Засоби розробки програми. Вирази та операції Порядок виконання операцій. Стандартні математичні функції. Класифікація типів даних. Описи змінних. Введення та виведення даних. Операції присвоєння. Узгодження типів даних. Оператори організації розгалужень та циклів в програмі. Обробка символьних рядків, реалізація типових алгоритмів обробки масивів даних. Функції в в мові програмування С++. Структура функції. Виклик функції. Прототип функції. Аргументи і параметри функцій та їх взаємодія. Структури даних. Обмін даними з файлами в С-програмах. Читання та запис текстових файлів. Можливості графіки в системі Borland C++.

3. Рекомендована література

Базова

  1. Морзе Н. В. Інформатика: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту/Н. В. Морзе, В. П. Вембер, О. Г. Кузьмінська. — К.: Школяр,2010. — 304 с.: іл.

  2. Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В. Інформатика: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл.: рівень стандарту ‑ Видавництво "Генеза"; 2011.

  3. Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В. Інформатика: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл.: академічний рівень, профільний рівень ‑ Видавництво "Генеза"; 2010.

  4. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології / В.В.Браткевич,М.В.Бутов, І.О.Золотарьова та ін.– К.: Академія, 2002.– 704с.

  5. Баженов В. А., Венгерський П. С., та ін. Інформатика. Комп'ютерна техніка. Комп'ютерні технології: Підруч. для студ. вищ. навч. закл.. — К. Каравела, 2003. — 464с. : рис. — (Серія "Вища освіта в Україні"). — Бібліогр.: с. 462.

Допоміжна

  1. Гук М., Аппаратные средства ІВМ РС. Энциклопедия.- СПб. Питер, 2008.- 1007с.

  2. Караванова Т.П. Інформатика. Основи алгоритмізації та програмування. 777 задач з рекомендаціями та прикладами (навчальний посібник), "Генеза", 2009.

  3. Караванова Т.П. Методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Необчислювальні алгоритми. (навчальний посібник), "Генеза", 2006

  4. Караванова Т.П. Методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Обчислювальні алгоритми. (навчальний посібник), "Генеза", 2009

  5. Левченко О.М., Завадський І.О., КовальІ.В. "Основи створення комп’ютерних презентацій" , Видавнича група BHV , 2009

  6. Завадський І.О., Забарна А.П. "Microsoft Excel у профільному навчанні" Видавнича група BHV, 2011

  7. Березин Б.И., Березин С.Б. Начальный курс С и С++.– М.: «ДИАЛОГ–МИФИ», 2007.– 288с.

  8. Керниган Б., Ритчи Д. Язык программирования Си / Пер. с англ.– СПб.: «Невский Диалект», 2001.– 352с.

  9. Сван Т. Освоение Borland C++ 4.5: Практический курс.– К.: «Диалектика», 1996.– 543с.

  10. Сван Т. Освоение Borland C++ 4.5: Энциклопедия функций.– К.: «Диалектика», 1996.– 320с.

Інформаційні ресурси

http://www.iitzo.gov.ua

http://itosvita.ucoz.ua/index/profilni_kursi_kursi_za_viborom_z_informatiki/0-5

http://www.victoria.lviv.ua/html/oit/index.htm

http://www.library.vinnitsa.com/