Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Припять - твар. світ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

2.7.5. Вплив окремих представників фауни на рослинність

За нашими даними, на території НПП фактів масової потрави підросту і молодих лісових деревних насаджень не спостерігається. З однієї сторони незначна чисельність копитних та різноманітність кормової бази унеможливлюють помітний вплив на рослинність НПП.

Інше питання стосується впливу окремих представників комах (шкідників лісового господарства) у певні роки

2.7.6. Збереження різноманіття фауни ех-situ

На території НПП відсутні зоопарки, розплідники, акваріуми, тераріуми, загороджені ділянки (вольєри) тощо для відтворення окремих видів дикої фауни у природних умовах. Перспективними є лише заходи з відтворення (оптимізація штучних гніздівель) окремих рідкісних видів фауни, як зокрема, гоголя та синиці білої, що здійснюється в НПП ще з 2004-2005 рр. на базі колишнього однойменного регіонального ландшафтного парку.

2.7.7. Регулювання чисельності окремих видів фауни

Враховуючи наведені нижче дані про обліки мисливської фауни і незначну їх чисельність, як на власній території НПП, так і на територіях мисливських користувачів, що знаходяться в межах НПП, перспектив для регулювання чисельності немає. Проте, враховуючи природоохоронний статус відносно великої території, а також те, що зі зміною у 2010 р. природоохоронного законодавства, на територіях НПП заборонене полювання, такі заходи можуть сприяти росту чисельності представників видового складу мисливської фауни. Насамперед, можливе збільшення чисельності кабана дикого, чисельність якого при перевищенні його оптимальної щільності необхідно буде регулювати. Тому, враховуючи це, а також можливість зміни у природоохоронному законодавстві, необхідно передбачити шляхи регулювання чисельності деяких видів мисливської фауни, зокрема диких мисливських звірів (табл. 2.7.7).

Додатково може бути впроваджено регулювання чисельності деяких інших видів, таких як норка американська, яка за останні 10 років повністю заселила прибрережно-водні угіддя, і є не місцевим (не аборигенним) видом. У свій час цей вид, очевидно, витіснив аборигенний вид – норку європейську, останні дані про її знахідки на сучасній території НПП походять із 1991 і 1996 р.

Вартує уваги періодичне регулювання чисельності ворони сірої, яка за чисельністю у 50-80 особин, за нашими спостереженнями, наносить шкоду гніздовим мікропопуляціям водоплавних і навколоводних птахів, в першу чергу качкам, лисці, куликам та крячкам. За такої ситуації, необхідно залишати оптимальну кількість ворони сірої у межах 10-12 особин.

Таблиця 2.7.7.

Зведена матеріали обліків мисливських видів звірів за 2010 рік

Назва мисливських видів тварин

Національний природний парк «Прип’ять-Стохід» (власна територія)

Всього по НПП

Велико-глушан-ська НДПД

Ветлівська НДПД

Любешів-ська НДПД

Люб’язів-ська НДПД

Особин

Особин

Особин

Особин

Особин

Хутрові звірі

Заєць сірий

26

4

4

8

10

Білка звичайна

16

4

4

2

6

Собака єнотоподібний

3

-

-

1

2

Лисиця звичайна

17

2

2

5

8

Куниця лісова

11

1

2

4

6

Ласка

6

1

1

2

2

Горностай*

30

10

8

6

8

Тхір лісовий*

6

2

1

1

2

Норка американська

22

8

8

2

6

Видра річкова*

9

2

1

3

3

Копитні звірі

Кабан звичайний

4

-

-

-

4

Козуля європейська

10

2

1

2

5

Лось**

2

-

-

-

2

Примітка:

* - види занесені до Червоноїкниги України

** - вид, на який заборонене полювання на 3 роки

1