Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
майно лекция.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

Тема 4. Аналіз майна підприємства

1. Економічна суть майна підприємства, його структура і класифікація

2. Аналіз структури майна підприємства. Аналіз динаміки майна підприємства.

3. Аналіз основних фондів підприємства.

4. Аналіз оборотних активів та забезпеченості підприємства оборотними коштами

5. Методологія аналізу дебіторської заборгованості

Мета лекції.

Вивчення складу майна підприємства та методики його аналізу.

1. Економічна суть майна підприємства, його структура і класифікація

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство повинно мати певне майно, яке належить йому на правах власності чи володіння.

Усе майно, яке належить підприємству і яке відображено в його балансі, називають активами.

Активи - це економічні ресурси підприємства у формі сукупних майнових цінностей, які використовуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку.

Майно підприємства дорівнює валюті балансу (Валюта балансу - загальна вартість майна підприємства (форма № 1, р. 280 = р. 640).

Комітет з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку зазначає, що право власності не є суттєвим при визнанні активу в балансі. Головним є те, що підприємство контролює вигоди, отримані від використання цього майна, та переймає ризики, пов’язані з активом. Так, за статтею «Основні засоби» орендні підприємства відображають як власні, так і взяті в оренду цілісні майнові комплекси державних підприємств або їх структурних підрозділів, а також взяті у фінансову оренду основні засоби.

Схема структури активів підприємства (лист 11)

Пояснення. Основні виробничі засоби, що складаються з будівель, споруд, машин, обладнання та інших засобів праці, які беруть участь у процесі виробництва, є найголовнішою основою діяльності підприємства. Без їх наявності навряд чи могло б що-небудь здійснитися. Природно, що для нормального функціонування кожного підприємства необхідні не тільки основні засоби, а й оборотні засоби, які являють собою передусім грошові засоби, які використовуються підприємством для придбання оборотних засобів і засобів обігу.

Класифікація активів підприємства розподіляються за різними ознаками (лист 11.2)

За формою функціонування виділяють:

  • матеріальні активи, що мають матеріальну форму: основні засоби, незавершені капітальні вкладення, устаткування, виробничі запаси сировини та матеріалів, запаси швидкозношуваних предметів (МШП), обсяг незавершеного виробництва, інші види матеріальних активів;

  • нематеріальні активи які не мають матеріальної форми, але берують участь у господарській діяльності та приносять прибуток: придбання підприємством прав користування окремими природними ресурсами, патентні права на використання винаходів, «ноу-хау» — сукупність технічних, технологічних, управлінських, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, які є предметом інновацій, але не запатентованих, права на виробничі моделі, товарний знак — емблема, рисунок чи символ, торгова марка — право на виняткове використання фірмового найменування юридичної особи, права на використання комп’ю­терних програм, «гудвіл» — різниця між ринковою вартістю підприємства як майнового комплексу і його балансовою вартістю, інші аналогічні види майнових цінностей підприємства;

  • фінансові активи - різні фінансові інструменти підприємства (власні або на правах володіння): грошові активи в національній та іноземній валюті, дебіторська заборгованість у всіх її формах, коротко- та довгострокові фінансові вкладення.

За характером участі в господарському процесі та швидкістю обороту активів виділяють:

  • оборотні (поточні), що обслуговують поточну операційну діяльність і повністю використовуються впродовж одного виробничо-комерційного циклу: виробничі запаси сировини та напівфабрикатів, запаси МШП, обсяг незавершеного виробництва, запаси готової продукції, дебіторську заборгованість, грошові активи в національній та іноземній валюті, короткострокові фінансові вкладення, витрати майбутніх періодів;

  • необоротні активи – багаторазово використовуються в процесі господарської діяльності та переносять на продукцію свою вартість поступово: основні засоби, нематеріальні активи, незавершені капітальні вкладення, устаткування, довгострокові фінансові вкладення, інші види необоротних активів.

За характером обслуговування окремих видів діяльності розрізняють активи:

  • операційні, ті, що обслуговують операційний процес з метою отримання операційного прибутку. До них належать: виробничі основні засоби, нематеріальні активи, що обслуговують операційний процес, оборотні операційні активи за винятком короткострокових фінансових вкладень;

  • інвестиційні пов’язані зі здійсненням інвестиційної діяльності. Це незавершені капітальні вкладення, устаткування, довго- та короткострокові фінансові вкладення.

За характером фінансових джерел формування виділяють:

  • валові активи сформовані за рахунок як власного, так і позикового капіталу;

  • чисті активи, сформовані винятково за рахунок його власного капіталу.

За характером володіння активи поділяють на:

  • власні;

  • орендовані.

За ступенем ліквідності розрізняють активи:

  • в абсолютно ліквідній формі, які не потребують реалізації, тобто грошові активи в національній та іноземній валюті;

  • високоліквідні, які можуть бути швидко конвертовані в грошову форму без втрат своєї поточної ринкової вартості (як правило, на строк до одного місяця): короткострокові фінансові вкладення та короткострокову дебіторську заборгованість;

  • середньоліквідні - дебіторська заборгованість, крім короткострокової та безнадійної, запаси готової продукції для реалізації;

  • низьколіквідні - активи, які можуть бути конвертовані в грошову форму впродовж значного періоду часу (від півроку і більше): запаси сировини, напівфабрикатів, запаси МШП, основні засоби, незавершені капітальні вкладення, устаткування, довгострокові фінансові вкладення;

  • неліквідні - такі активи, які самостійно не можуть бути реалізовані: безнадійна дебіторська заборгованість, витрати майбутніх періодів, збитки поточних та минулих років.

В процесі функціонування підприємства величина активів і їх структура постійно змінюються.

Основні методи. Горизонтальний (визначають абсолютні та відносні зміни різних статей балансу) та вертикальний (визначають питому вагу окремих статей та їх змін) аналіз балансу, а також метод фінансових коефіцієнтів

На практиці нерідко об’єднують горизонтальний і вертикальний аналізи, тобто будують аналітичні таблиці, які характеризують як структуру майна підприємства та його джерел, так і динаміку окремих його показників (лист 14).

Інформаційними джерелами для аналізу майна підприємства є:

  1. баланс підприємства, ф.1,

  2. примітки до фінансової звітності, ф.5,

  3. звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос), ф.11-ОФ.

  4. При аналізі діяльності підприємства до 1999 р. можна використовувати також Звіт про фінансово-майновий стан, ф.3 (згідно з НСБУ такий звіт не складається).

  5. При аналізі відкритих акціонерних товариств (зараз – публічні акц.. товариства - ПАТ) можна також використовувати примітки до фінансової звітності, яка подається до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку згідно з Положенням про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами-емітентами облігацій.

Предмет аналізу майна підприємства: 1) склад майна та його структура, 2) джерела формування майна, 3) зміни складових майна і джерел його формування.

Основні питання, які необхідно з’ясувати при аналізі майна підприємства:

1. Загальна оцінка структури майна.

2. Аналіз виробничого потенціалу, перш за все, основних засобів.

3. Аналіз складу і динаміки оборотних коштів.

4. Аналіз джерел майна і наявності власних оборотних коштів.

5. Аналіз основних коефіцієнтів, що характеризують майновий стан підприємства.