Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
органолептичні показники води.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

2.1.2.3. Визначення справжньої забарвленості проби за допомогою оптичних приладів

Метод для дослідження справжньої забарвленості проби води за допо­могою оптичних приладів є придатним для дослідження сирої та питної води і для неінтенсивно забарвленої води промислового використання.

Інтенсивність забарвленості проби води характеризують її світлопоглинанням за довжин хвиль максимального поглинання. Кількісно її визначають вимірюванням коефіцієнта світлопогли­нання за допомогою фотоколориметра або спектрометра. Як правило, більшість природних вод з жовто-коричневим забарвленням і проб забарвлених стічних вод заводів, на яких працює лише система очищення побутових стоків, можна вимірювати за довжини хвилі 436 нм. Стічні води з підприємств із системою промислового очищення стічних вод не мають достатньо гострих і чітких максимумів поглинання.

Характеристика інтенсивності забарвленості проби води за допомогою вимірювання ослаб­лення (поглинання) світлового потоку. Різна забарвленість зумовлює максимальне поглинання на різних довжинах хвиль падаючого випромінення. Забарвленість води визначають за допомогою фотометра або спектрометра за принаймні трьох довжин хвиль, розподілених у межах області видимого спектра (λ= 436, 525 і 620 нм).

2.1.3. Визначення каламутності води

Природні води часто містять завислі дрібнодисперсні частинки глини, піску, мулу та органічних речовин. Точне кількісне визначення завислих домішок у воді гравіметричним (ваговим) методом займає багато часу, тому часто застосовують непрямі методи визначення вмісту завислих речовин, а саме визначення каламутності та прозорості.

Для дуже прозорих вод за вмісту завислих речовин, меншому ніж 3,0 мг/дм3, визначити прозорість важко. У цьому випадку знаходять значення, обернене прозорості – каламутність. За більшого вмісту завислих речовин переважно визначають прозорість води.

Згідно з чинним стандартом [3] для визначення каламутності води використовують чотири методи (два напівкількісні і два кількісні).

Напівкількісні методи, які застосовують, наприклад, у польових умовах, охоплюють такі два:

1) Вимірювання каламутності води за допомогою прозорої випробовувальної трубки або циліндра (метод застосовують для чистої та незначно забрудненої води).

2) Вимірювання каламутності води за допомогою випробовувального диска (метод призначений, у першу чергу, для дослідження каламутності поверхневих вод у польових умовах).

Кількісні методи, застосування яких передбачає використовування оптичних нефелометрів, включають вимірювання розсіяного випромінення і коефіцієнта ослаблення потоку випромінювання.

3) Вимірювання розсіяного випромінення застосовують для дослідження води з низьким рівнем каламутності (наприклад, для дослідження питної води). Рівень каламутності води, вимірюваний за допомогою цього методу, виражають у формазин-нефелометричних одиницях (ФНО), як правило, з результатом у діапазоні між 0 ФНО і 40 ФНО.

4) Вимірювання коефіцієнта ослаблення потоку випромінювання зазвичай застосовують для дослідження води з високим рівнем каламутності (наприклад, стічних чи забруднених вод). Результат вимірювання каламутності у разі використання цього методу подають у формазин-ослаблювальних одиницях (ФОО), як правило, він перебуває в діапазоні між 0 ФОО і 4000 ФОО.