Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_20-30-i_rr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
606.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені М.П.ДРАГОМАНОВА

Історія української літератури (20 – 40 рр. ХХ століття)

Посібник для студентів-філологів

КИЇВ – 2011

УДК

ББК

Галак І., Ліпницька І. Історія української літератури (20–40-х рр. ХХ століття). – К.: НПУ імені М. П. Драгоманова, 20011. –  с.

Для студентів-філологів денної форми навчання філологічних та історико-філологічних факультетів вищих навчальних закладів.

Рецензенти: В. Кузьменко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології Київського славістичного університету;

Т. Шептицька, кандидат філологічних наук, доцент кафедри …………………….Національного університету імені Т.Шевченка

Рекомендовано Вченою радою Інституту української філології НПУ імені М.П.Драгоманова

© Галак І., Ліпницька І., 2007

© Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, 2007

Передмова

Курс «Історія української літератури 20 – 40 рр. ХХ століття». посідає важливе місце у філологічній освіті майбутніх вчителів. Він дає змогу осмислити не тільки визначні мистецькі явища в житті нашого народу, а й з’ясувати їх місце серед світової літератури.

Навчальна програма має на меті послідовно розкрити складність та інтенсивність літературно-мистецького процесу періоду «розстріляного відродження», охарактеризувати особливості напрямів, течій, індивідуальних стилів письменників.

Запропонований посібник покликаний допомогти студентам-філологам зорієнтуватися у вивченні складного і об’ємного курсу. Його структура передбачає систематизацію історико-літературного матеріалу та ознайомлення з авторитетними працями з історії української літератури 20 – 40-х рр. ХХ століття.

Пропонований посібник містить тематику лекційних та практичних занять з деталізацією їх змісту та визначенням орієнтовної кількості годин на їх вивчення, списки необхідної навчальної та критичної літератури.

Змістове наповнення посібника дозволить студентам скласти уявлення про національний літературний процес 20 – 40-х рр. ХХ століття у зв’язку із розвитком європейської естетичної думки, з’ясувати характерні ознаки української літератури зазначеного періоду, сформувати у студентів уміння орієнтуватися у багатстві стильових тенденцій, розвивати естетичний смак, уміння поціновувати художній твір за високими естетичними критеріями.

До кожної теми пропонується бібліографія, що висвітлює рівень і повноту наукового освоєння того чи іншого питання, найновіші здобутки літературознавчої науки і залишає студентові можливість вибору в опрацюванні наукових джерел. Також подається список рекомендованих художніх творів для текстуального вивчення. При цьому враховано вимоги діючої шкільної програми з української літератури.

Зміст і структура навчального посібника орієнтують студента на самостійну вдумливу роботу з художнім текстом, науковими працями, словниками, довідниками, іншими джерелами, формують уміння робити аналіз літературного твору (цілісний, проблемний, пообразний).

Пропонована тематика практичних занять не є догмою: залежно від конкретної мети, завдань і особливостей творчої роботи зі студентами кожний викладач може змінювати хід занять, міняти порядок їх проведення, а також вибирати твори для обов’язкового аудиторного чи самостійного аналізу.

З метою кращого засвоєння курсу до посібника вміщено короткий “Словник понять і термінів”, у словникових статтях якого подано стислу інформацію про окремі поняття, жанри та стильові ознаки модерної української літератури.

Для з’ясування рівня засвоєння матеріалу студентами у посібнику подаються контрольні завдання.

Плани лекцій

Тема 1. Особливості літературного процесу 20-40-х рр. Хх століття

План

  1. Історичні обставини в Україні після російської революції та громадянської війни. Мистецькі центри України 20-30-х рр.

  2. Особливості літературного руху. «Двоколійність» розвитку української літератури ХХ ст.: материкова та еміграційна українська література як цілісне явище українського мистецького руху 20-30-х рр.

  3. Розмаїття літературно-естетичних течій та шкіл. Творчі організації, об’єднання, угрупування. Мистецькі декларації. Здобутки та трагічні колізії письменників “розстріляного відродження”.

  4. Літературна дискусія 1925-1928 рр.: причини і наслідки, корінні питання дискусії та їх зв’язок із дискусіями ХІХ – початку ХХ ст.

  5. Жанрово-стильове розмаїття прози. Рух ”від новели до роману”.

  6. Стильові напрямки поезії. Символізм та неоромантизм як стильові домінанти поезії 20-30-х рр. Український поетичний авангард 20-х рр. та програми революційного оновлення літератури.

  7. Характер мотивів та конфліктів драматургії 20 – 30-х рр.

  8. Психологічний та експериментальний напрямки українського театру. Театр Леся Курбаса “Березіль”.

  9. Літературознавство і критика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]