Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування на понеділок 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

3.Інститути фондового ринку

Об'єднують суб'єктів фондового ринку і встановлюють для своїх членів формальні правила та процедури саморегульовані організації (СРО). Статус такої організації згідно з Положенням про саморегульовану організацію ринку цінних паперів можуть отримати громадські організації та об'єднання юридичних осіб-професій них учасників ринку цінних паперів, а також фондові біржі. Всі професійні учасники ринку цінних паперів повинні бути членами щонайменше одного об'єднання СРО відповідно до виду діяльності.

Основними ознаками організацій, що саморегулюють ринок, є: - добровільність об'єднання;

наявність різноманітних видів діяльності;

захист інтересів членів організації;

установлення для своїх членів «правил гри» на ринку;

виконання низки регулювальних функцій, які недоцільно виконувати державі.

Саморегулівна організація повинна об’єднувати не менше ніж 25% кількості професійних учасників ринку цінних паперів, які здійснюють певний вид (види) професійної діяльності, за винятком саморегулівних організацій організаторів торгівлі та устано в, що здійснюють розрахунково-клірингову діяльність.

Основними завданнями саморегулівних організацій є:

• встановлення правил, стандартів та вимог до здійснення діяльності з цінними паперами, норм та правил поведінки, вимог до професійної кваліфікації фахівців-членів саморегулівних організацій та здійснення контролю за їх дотриманням членами організації;

• сприяння умовам здійснення підприємницької діяльності членами саморегулівної організації;

- розробка та впровадження заходів щодо захисту прав членів само регулівної організації, розгляд скарг клієнтів - членів саморегулівних організацій, які входять до їх складу, щодо порушення професійними учасниками ринку цінних паперів вимог чинного законодавства;

Впровадження ефективних механізмів розв’язання спорів між членами саморегулівної організації та між членами саморегулівної організації та їх клієнтами;

• ініціювання вдосконалення нормативної та законодавчої бази ринку цінних паперів;

• представництво інтересів членів саморегулівної організації та інших учасників ринку цінних паперів в органах державної влади, судах, інших організаціях з метою захисту к інтересів [10]. Найактивнішою саморегулівною організацією в Україні є Асоціація «Позабіржова фондова торгівельна система (ПФТС)», яка представляє собою електронний фондовий ринок, створений для торгівлі цінними паперами, допущеними Асоціацією до вотування у Торгівельній системі. Членом ПФТС може бути будь-яка юридична особа, яка має право здійснювати підприємницьку діяльність з цінними паперами в Україні і прийнята в Асоціацію згідно її Статуту, положень та правил. З 2000 року ПФТС розпочала ретрансляцію своїх торгів у режимі реального часу за допомогою двох інформаційних агентств - «Reuters» і «РосБізнесКонсалтинг>. Система «ПФТС Оп Ііпе» , дозволила операторам ринку через Інтернет слідкувати за котируванням із п'ятихвилинною затримкою. В Україні до складу СРО входять: сім фондових бірж — Донецька фондова біржа (ДФБ), Київська міжнародна фондова біржа (КМФБ), Придніпровська фондова (ПФБ), Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ), Українська фондова біржа (УФБ), Українська міжнародна фондова біржа (УМФБ) і Кримська фондова біржа (КФБ); дві торговельно-інформаційних системи — Перша фондова торговельна система (ПФТС) і Південноукраїнська торговельна система (ПУТО; Асоціація учасників фондо­вого ринку України; Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв, Українська асоціація інвестиційного бізнесу, Українська асоціація торговців цінними паперами.

Фондова біржа - це акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до Загону України «Про цінні папери та фондом біржу», інших актів законодавства України, статуту і правил фондової біржі.

Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної й комісійної діяльності по цінних паперах за умови внесення ними до статутного фонду не менше як 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Основними учасниками фондових бірж є:

Брокерські компанії - це компанії, що здійснюють цивільно-правові угоди щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Дилерські компанії - це компанії, що здійснюють цивільно-правові угоди щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти к поставки новому власнику від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам.

Маклери - це особи, які виступають посередниками при укладання угод на біржі.

Залежно від виду торгівельної діяльності члени біржі поділяються на чотири категорії:

  • брокер-комісіонер збирає у брокерських фірм заявки клієнтів, доставляє їх в зал біржі і відповідає за їх виконання;

  • біржовий брокер виконує доручення інших брокерів;

  • біржовий трейдер здійснює операції лише за власний рахунок, правилами біржі йому заборонено виконувати розпорядження клієнтів;

• «спеціаліст» виконує три основні функції: здійснює виконання заявок з певними групами цінних паперів, діючи при цьому, як брокер; діє як ділер, тобто купує та продає цінні папери за власний рахунок; виконує завдання підтримки стабільності на ринку певних цінних паперів шляхом компенсації тимчасових дисбалансів попиту та пропозиції. Спеціаліст є центральною фігурою на фондовій біржі. Висновок.

Загальний висновок по темі.