Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Л 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Типова структура бізнес - плану

Розділи плану

Зміст плану

Юридичний статус підприємства

Наводяться повна і скорочена назви підприємства; його юридична адреса; код за загальним класифікатором підприємств і організацій (ЗКПО); номер і дата державної реєстрації; повна назва та юридична адреса об'єднання (асоціації, концерну тощо), до складу якого входить підприємство; форма власності та правовий статус; перелік засновників та розміру їх часток у статутному капіталі; обґрунтування запропонованої покупцем організаційно-правової форми та перспектив її подальшої зміни (у разі, якщо покупець має такі наміри).

Стисла історична довідка про діяльність підприємства

У цьому розділі подається інформація про спеціалізацію підприємства; перелік основних видів продукції та послуг; зазначаються обсяги виробництва; наводиться опис земельної ділянки та виробничих площ, а також загальні висновки щодо стану підприємства.

Характеристика продукції (послуг), що виробляється та пропонується вироблювати підприємством, та ринків збуту

У цьому розділі наводиться перелік та показники виробництва основних видів продукції (послуг) за звітний рік та прогноз на три роки; удосконалення структури вироблюваної продукції; сучасне становище підприємства на ринках збуту та пропозиції щодо його поліпшення; пропозиції покупця щодо післяреалізаційного сервісного обслуговування (стосовно технічної продукції).

Характеристика конкурентного середовища

У цьому розділі описується галузь; наводиться інформація щодо підприємств, які виробляють аналогічну продукцію (послуги) та здійснюють її збут на тих же самих ринках, що й підприємство (надалі - конкурентів); дається загальна характеристика якісних і кількісних показників вироблюваної продукції; особливості продукції (послуг) підприємства та пропозиції щодо підвищення її конкурентоспроможності.

План маркетингової діяльності

Наводяться відомості про наявні на підприємстві маркетингові служби; подаються схема та характеристика існуючих каналів збуту і пропозиції покупця щодо їх вдосконалення, засобів реклами, ціноутворення. Необхідно подати відомості про діяльність підприємства щодо просування вироблюваної продукції на ринки збуту (наприклад, безкоштовні зразки тощо), використання торговельних знаків, організації продажу продукції (транспортного обслуговування покупців, механізму розрахунків за придбану продукцію), експортної діяльності підприємства з визначенням існуючих і запланованих контрактів та грошових надходжень. У цьому розділі наводяться характеристики постачальників сировини на підприємство з зазначенням її якості (влаштовує чи не влаштовує), кількості, ритмічності надходження за регіонами та пропозиції покупця щодо вдосконалення існуючої системи постачання сировини на підприємство, можливостей заміни сировини (низька якість, висока монопольна ціна).

План виробничої діяльності підприємства

Наводяться відомості щодо виробничого процесу на підприємстві; відповідності діючих технологій сучасним вимогам; машин та обладнання з зазначенням кількості і терміну роботи. Подаються схеми виробничих потоків. У цьому розділі також даються пропозиції покупця щодо оновлення машин та обладнання; вдосконалення виробничого процесу на підприємстві на основі прогресивної техніки та технології.

Організаційний план

У цьому розділі наводиться інформація щодо існуючої організаційної структури підприємства та пропозиції покупця щодо її вдосконалення; забезпеченості підприємства робочою силою; структури кадрів; кваліфікації робітників. Подаються відомості про діючу систему заробітної плати, механізм її нарахування різним категоріям працівників підприємства, систему преміювання, розмір середньої заробітної плати і надбавок за категоріями працівників; пропозиції щодо зміни системи оплати праці.

План охорони навколишнього середовища

У цьому розділі дається обґрунтування інвестиційних вкладень покупця у підприємство та джерела їх отримання (залучення кредитів, акціонерний чи пайовий капітал тощо); прогнозні показники балансу підприємства, прогноз прибутку та збитку (на три роки), додаються баланс підприємства, звіт про фінансові результати та їх використання, звіт про фінансово-майновий стан підприємства за останній звітний рік.

Фінансовий план та програма інвестицій

Включає баланс грошових витрат і надходжень, зведений баланс активів і пасивів, графік беззбитковості, методи та практику формування фінансових ресурсів, їх планування та забезпечення фінансової стійкості підприємства за ринкових умов господарювання, охоплює всі форми фінансової діяльності підприємства: оптимізацію основних та оборотних засобів, формування та розподіл прибутку, грошові розрахунки, інвестиційну політику.

Аналіз можливих ризиків та страхування

Наводяться відомості щодо оцінки можливих ризиків, джерел та заходів їх запобігання; можливого страхування

Висновки

стислій формі підводяться підсумки по всіх вищенаведених розділах та переконливо обґрунтовується обраний варіант подальшого розвитку підприємства.