Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mijnarod_komerz_kontrakt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Тема 8. Управління міжнародною контрактною діяльністю

Сутність процесу управління міжнародною контрактною діяльністю та його функцій. Умови здійснення міжнародної контрактної діяльності. Посадові особи, які приймають участь в контрактному процесі та вимоги до їх компетентностей. Основні підходи до планування міжнародної діяльності в контрактній сфері. Чинники, що впливають на планування та принципи здійснення. Особливості бюджетування контрактної діяльності. Роль переговорів у міжнародній комерційній діяльності. Формування делегації та організація переговорів. Фінансування переговорів та їх ефективність. Стратегії та тактики переговорів. Умови проведення міжнародних комерційних переговорів. Виконання зобов’язань партнерами та його принципи: належне виконання, реальне виконання, економічність виконання, співробітництво і взаємодія контрагентів. Процес виконання МКК: матеріальна стадія, техніко-юридична стадія. Способи виконання контракту. Спосіб встановлення строків виконання. Підготовка товару до відвантаження. Вимоги до пакування та маркування. Місце виконання. Вартість виконання. Цілі контрактної документації та вимоги до її оформлення. Функції міжнародної комерційної документації: доказова, виконавча. Комерційна, транспортна, транспортно-експедиторська, страхова, складська, фінансова, митна документації. Способи забезпечення виконання зобов’язань за МКК. Стандартизація та уніфікація документів. Методи оцінки ефективності міжнародної контрактної діяльності. Контроль та коригування міжнародної контрактної діяльності. Контроль та коригування процесу укладання МКК. Контроль та коригування процесу виконання МКК.

Тема 9. Держава та міжнародні організації як суб’єкти міжнародних контрактних відносин

національні інтереси та їх вплив на міжнародну контрактну діяльність держави. Реалізація функцій держави в процесі міжнародної контрактної діяльності. Види міжнародних комерційних контрактів за участю держави. Специфіка МКК за видами. Держава та вільна конкуренція в контрактній справі. Методи не конкурентної поведінки та інструменти боротьби з їх застосуванням. Конкурентна політика та її особливості в різних правових системах. Торговельна та конкурентна політики в регулюванні міжнародної контрактної діяльності. Міжнародні організації в системі регулювання міжнародної контрактної діяльності. Право міжнародних організацій та регулювання МКД. Особливості міжнародних комерційних контрактів за участю міжнародної організації.

Тема 10. Регулювання міжнародної контрактної діяльності в Україні

Правові основи укладання міжнародних комерційних контрактів. Конвенції загального типу. Спеціальні конвенції. Рекомендовані документи міжнародних організацій. Правовий порадник ЮНІСТРАЛ. Загальні умови, типові контракти, порадник зі складання контрактів ЄЕК ООН. Принципи та рекомендації з виробничої кооперації. Загальні умови поставок товарів та послуг в окремі країни (Фінляндія, КНР, КНДР, СНД тощо). Врахування специфіки застосовуваного права при укладанні контрактів. Інтереси та ризики. Правила тлумачення контрактів. Особливості регулювання контрактних відносин в Україні. Митне оформлення зовнішньоторговельної діяльності в Україні: митна вартість та методи її визначення, митне оформлення, митний контроль, митні документи.

Рекомендована література

Основна:

  1. Циганкова Т.М., Петрашко Л. П., Кальченко Т. В. Міжнародна торгівля: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 488 с. (Розділ 5, с. 361 – 485).

  2. Циганкова Т.М., Петрашко Л.П., Кальченко Т.В. Міжнародна торгівля: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2003. – 256 с. (Розділ 2, с. 118 – 242).

  3. Козик В.В., Панкова Л.А., Карп’як Я.С., Григор’єв О.Ю., Босяк А.О. Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. І доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

Додаткова

  1. Венская конвенция о договорах международной купли-продажи товаров: Комментарий. – М.: Юрид. лит., 1994. – 320 с.

  2. Герчикова И. Н. Международное коммерческое дело: Учебник для вузов. 2-е изд. перераб. и дополн. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 671 с.

  3. Герчикова И.Н. Деловая этика и регулирование международной коммерческой практики. Учеб. Пособие. – М.: Консалтбанкир, 2002. – 576 с.

  4. Господарський кодекс України. – К.: Парламентське вид-во, 2003. – 192 с. – (Б-ка офіційних видань)

  5. Цірат Г.А. Міжнародний комерційний арбітраж: Навч. посіб. – К.: Істина, 2002. – 304 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]