Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика метод.рекоменд. с.-р. заочне відділення...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

38

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Херсонська державна морська академія

Кафедра природничо-наукової підготовки

Верещака М.П.

Фізика

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів заочної форми навчання

галузь знань

0701 Транспорт і транспортна інфраструктура

0507 Електротехніка та електромеханіка

напрям

6.070104 Морський та річковий транспорт

6.050702 Електромеханіка

Херсон 2012

Фізика. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів заочної форми навчання/ Укладач: Верещака М.П.,– Херсон.: ХДМА, 2012. – 34c.

Рецензенти: Овдій В.М. кандидат фізико-математичних наук, доцент Херсонського державного Університету.

Методичні рекомендації розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри природничо-наукової підготовки

(Протокол № 2 від « 06 » жовтня 2011р.)

Завідувач кафедри ______ Бабійчук А.М.

природничо-наукової підготовки

Схвалено навчально-методичним відділом академії

Начальник навчально-методичного ____ Черненко В.В.

відділу

Друкується за рішенням Вченої ради ХДМА

(Протокол № 10 від « 29 » травня 2012р.)

Передмова

Методичні вказівки з обраної теми складені відповідно до діючої програми курсу загальної фізики для вищих навчальних закладів. Вони містять теоретичний матеріал, приклади рішення типових задач, а також приклади завдань для самостійного розв’язування.

Рівень складності задач досить різноманітний. Разом з типовими задачами наведені приклади розв’язування і досить складних задач з курсу загальної фізики. На початку посібника наведені теоретичні відомості, на яких базуються запропоновані задачі. Тому вказівки можуть використовуватися викладачами як методичний матеріал при проведенні практичних занять та підготовки контрольних робіт.

При написанні методичних вказівок поряд з оригінальними задачами вміщено задачі з інших збірників, які, на погляд автора, мають науково–методичну цінність.

Результати самостійної роботи студентів попередньо перевіряються шляхом написання ними контрольної роботи.

Контрольні роботи будуть виконуватися письмово в аудиторії у присутності викладача.

Завдання контрольної роботи будуть складатись з приведених в даних методичних рекомендаціях задач.

Без позитивного написання контрольної роботи студенти до екзамену не допускаються.

Мета роботи

Основна мета представленої роботи – допомогти курсантам у вивченні курсу загальної фізики. Робота складається з трьох частин. У теоретичній частині відповідно до сучасних вимог наведені основні поняття, закони і формули обраної теми. Доцільність досить детального теоретичного огляду у роботі, яка має практичну спрямованість обумовлена тим, що теоретичний матеріал в існуючих курсах загальної фізики досить великий, і студенти не завжди можуть виділити головне, необхідне для розв’язання задач з обраної теми. У другому розділі наведені приклади розв’язування задач, які добрані так, щоб якомога повніше охопити фізичні ситуації, характерні для теми. Приклади розв’язків систематизовані. Тому під час роботи з посібником їх варто розглядати у тому порядку, в якому вони наведені: часто наступні прилади ґрунтуються на попередніх.

Структура заняття

При проведенні самостійного заняття з курсу загальної фізики слід дотримуватися наступної послідовності: на початку заняття необхідно опрацювати теоретичні відомості, на яких базуються розв’язки запропонованих в подальшому задач. На другому етапі розбирають приклада розв’язування задач з обраної теми.

На фізичному етапі розв’язування задачі слід звертати увагу на процес побудови моделі і на її схематичне зображення. Тут важливим є обґрунтування правомірності застосування певного загального закону або формули для конкретного явища, яке розглядається в задачі. Скорочений запис проводиться у систематизованій формі відповідно до позначень схематичного зображення моделі. Фізичний етап розв’язання задачі завершується складанням системи рівнянь, кількість яких не менша кількості невідомих. На математичному етапі розв’язується отримана система рівнянь відносно невідомої величини. Третій етап – інтерпретаційний, на якому аналізується отриманий результат на відповідність запропонованої моделі.

На третьому етапі курсанти самостійно розв’язують запропоновані задачі. За умови вдумливого та наполегливого опрацювання теоретичного матеріалу та прикладів розв’язків, курсанти з запропонованими задачами можуть впоратись самостійно. Це сприятиме розвитку в них творчих здібностей, вмінь та навичок.