Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила_приема_сточных_вод_08092010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Правила приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м.Харкова

  1. Загальні положення

1.1. «Правила приймання стічних вод Споживачів у каналізаційну мережу м. Харкова» розроблені у відповідності до «Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України» та «Інструкції про встановлення та стягнення сплати за скид промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів», що затверджені наказом Держбуду України від 19 лютого 2002 року № 37.

    1. Терміни, що вживаються в «Правилах приймання стічних вод Споживачів у каналізаційну мережу м. Харкова»:

Каналізація – сукупність мереж та споруд, призначених для приймання, відведення та очищення стічних вод.

Споживач – суб’єкт господарської діяльності, що користується послугами водовідведення КП КГ «ХКОВ».

Суб’єкт господарської діяльності - юридична або фізична особа, яка має у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об’єкти господарювання.

Об’єкт господарювання - промислове підприємство, бюджетна організація, комунально-побутове підприємство, установа та інше, що знаходяться у власності, господарському віданні або оперативному управлінні Споживача.

Стічні води Споживачів - усі види стічних вод, що утворилися внаслідок діяльності об’єктів господарювання Споживачів (з урахуванням Субспоживачів) після використання води в усіх системах водопостачання (господарсько - питного, технічного, гарячого водопостачання, тощо) із усіх джерел водопостачання, а також поверхневі та дощові води з території Споживача із урахуванням Субспоживачів.

Баланс водоспоживання та водовідведення – співвідношення між фактично використаними обсягами води з усіх джерел водопостачання та обсягами стічних вод, що відводяться у міську каналізаційну систему за визначений період.

Субспоживач – суб’єкт господарської діяльності, що скидає стічні води від своїх обєктів господарювання в міську мережу каналізації через каналізаційну мережу Споживача.

Об’єкт Споживача – окремо розташована територія Споживача або вбудовані приміщення з системами водопостачання і водовідведення.

Локальні очисні споруди - споруди для очищення стічних вод окремого Споживача до відповідних вимог перед скидом їх у міську каналізаційну мережу.

Каналізаційний випуск Споживача - трубопровід від останнього колодязя внутрішньомайданчикових мереж об’єкту господарювання Споживача до відомчої або міської мережі водовідведення (до місця приймання-передачі послуг).

Місце приймання – передачі послуги – місце з’єднання мереж КП КГ «ХКОВ» з мережами, що належать Споживачу (межа балансової належності мереж).

Межа балансової належності – лінія розподілу елементів систем водовідведення й споруд на них між власниками за ознакою власності, господарського відання або оперативного управління, тощо.

Збірний колектор – трубопровід, який збирає стічні води з окремих випусків та передає їх у головний каналізаційний колектор.

Головний каналізаційний колектор - колектор, який збирає стічні води від збірних колекторів та районних насосних станцій та відводить стічні води до міських каналізаційних очисних споруд.

Якість стічних вод – величини забруднюючих речовин, що містяться у стічних водах та характеризують їх властивості

ДК (ДВП) - встановлена допустима концентрація (допустима величина показника концентрації) забруднюючої речовини, що може скидатися Споживачем в міську каналізаційну мережу.

Залповий скид у каналізацію - скид стічних вод із концентраціями забруднюючих речовин, що перевищують ДК (або ДВП) встановлені цими Правилами приймання стічних вод Споживачів у каналізаційну мережу м. Харкова більш як у 20 разів.

Контрольний колодязь (КК) - колодязь для відбору проб на каналізаційному випуску Споживача, розташований перед приєднанням до комунального каналізаційного колектора або по узгодженню сторін.

Контрольний відбір проб відбір разової проби стічних вод з контрольного колодязя Споживача з метою контролю за складом та якістю стічних вод, що відводяться у міську мережу водовідведення.

Разова проба стічних вод - проба стічної води, відібрана з контрольного колодязя для хімічного аналізу, який характеризує склад та властивості стічної води у даному місці на момент відбору.

Контрольна проба – разова проба стічних вод Споживача, відібрана КП КГ «ХКОВ» при контрольному відборі проб.

Робоча проба – частина разової проби, аналіз якої виконує КП КГ «ХКОВ».

Паралельна проба – частина разової проби, аналіз якої виконується в лабораторії Споживача або в іншій лабораторії, що атестована в державній метрологічній системі відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Арбітражна пробачастина разової проби, аналіз якої виконується в арбітражній лабораторії.

Самовільне приєднання до систем водовідведення приєднання, зроблене при відсутності технічних умов на приєднання до міської каналізаційної мережі та Договору на послуги водовідведення з КП КГ «ХКОВ».

    1. Система централізованого комунального водовідведення м. Харкова призначена для транспортування та очищення господарсько-побутових стічних вод від населення та близьких до них по складу промислових стічних вод.

Система складається із каналізаційної мережі, що призначена для транспортування стічних вод, та 2-х комплексів споруд біологічного очищення стічних вод.

Система міської каналізації знаходиться в експлуатації Комунального підприємства каналізаційного господарства м. Харкова – КП КГ «Харківкомуночиствод» (далі - КП КГ «ХКОВ»).

КП КГ «ХКОВ» несе відповідальність, передбачену законодавством, за технічний стан мереж і споруд системи каналізації, а також за відповідність якості очищених стічних вод гранично-допустимим скидам (ГДС) забруднень у водний об’єкт, що встановлені та затверджені Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Харківській області.

    1. Правила приймання стічних вод Споживачів у каналізаційну мережу м. Харкова (далі - Правила) визначають умови приймання стічних вод Споживачів і регулюють відносини між КП КГ «ХКОВ» та Споживачами.

    1. Правила регламентують умови скиду стічних вод від об’єктів господарської діяльності у систему каналізації м. Харкова з метою:

  • забезпечення безаварійної роботи, безпечної експлуатації і довговічності каналізаційної мережі і споруд, що на ній розташовані;

  • забезпечення якісної і безаварійної роботи міських очисних споруд;

    1. Правила містять:

  • права та обов’язки КП КГ «ХКОВ» та Споживачів;

  • порядок укладання договорів і умови приймання стічних вод Споживачів до каналізаційної системи м. Харкова;

  • вимоги до стічних вод, що надходять у каналізаційну мережу, у т. ч. нормативи концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах, що приймаються у міську каналізаційну систему від Споживачів з урахуванням можливості їх приймання діючими спорудами біологічного очищення стічних вод;

  • умови і порядок приймання рідких відходів від неканалізованих об’єктів;

  • систему контролю за скидами стічних вод у міську каналізаційну систему та за виконанням цих Правил;

  • порядок обчислення та стягнення плати за послуги водовідведення;

  • відповідальність за порушення Правил.

    1. Правила відповідають:

      1. Цивільному кодексу України;

      2. Господарському процесуальному кодексу;

      3. Господарському кодексу України;

      4. Водному кодексу України;

      5. Закону України «Про благоустрій населених пунктів»;

      6. Закону України «Про житлово-комунальні послуги»;

      7. Закону України «Про місцеві державні адміністрації»;

      8. Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

      9. Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»;

      10. Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008р № 923;

      11. Правилам надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005р №630;

      12. Положенню про державну систему моніторингу довкілля, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1998 р. № 391;

      13. Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору (зі змінами і доповненнями), затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 1999 року №303;

      14. Правилам охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1999 року № 465;

      15. Правилам користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом № 190 Мінжитлокомунгоспу України від 27.06.2008 р.;

      16. Правилам технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду України від 5.07.1995р. №30;

      17. Будівельним нормам і правилам «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди» (БНіП 2.04.03-85, окрім п. 6.2);

    1. Правила є обов’язковими для КП КГ «ХКОВ» та Споживачів послуг водовідведення усіх форм власності, що скидають стічні води в каналізаційну мережу м. Харкова.

    1. Відносини КП КГ «ХКОВ» і Споживачів, у тому числі й питання про відповідальність Споживачів та КП КГ «ХКОВ» за порушення даних Правил, будуються на засадах господарсько-правових договорів і регламентуються нормативними актами.

    1. При здійсненні контролю за скидом стічних вод Споживачів у міську каналізаційну мережу КП КГ «ХКОВ» керується чинним законодавством, цими Правилами та укладеними Договорами на послуги водовідведення (далі Договір).