Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія упр..DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

4.3 Функції менеджменту. Управління як процес

Управлінська діяльність передбачає виконання пев­них функцій. Кожна функція націлена на вирішення специфічних проблем, з якими стикається організація у своїй діяльності. Нині в теорії управління існує кілька класифікацій функцій менеджменту. Найчастіше за ос­нову класифікації беруть ступінь вияву функції в уп­равлінській діяльності. За цією ознакою виділяють за­гальні та конкретні (часткові) функції.

Загальні функції. До них відносять прогнозування, планування, організовування, мотивування, контролю­вання і координування (регулювання). Вони визнача­ють тільки вид управлінської діяльності незалежно від місця його виникнення; властиві управлінню будь-якою організацією І всім процесам в організації. Форму­ють управлінський цикл, який охоплює стадії:

— прийняття управлінського рішення;

— реалізацію прийнятого рішення;

— контроль за реалізацією рішення.

Найважливішими із загальних функцій управління є планування, організування, мотивування і контролю­вання.

Конкретні функції. Вони задіяні в усіх видах (сферах) діяльності, що обумовлені горизонтальним поділом управлінської праці і відображають їх особ­ливості. До конкретних функцій відносять:

— управління інноваціями;

— управління виробництвом;

— управління фінансами;

— управління маркетинговою діяльністю;

— управління персоналом та ін.

Поділ функцій на загальні та конкретні є умовним, оскільки вони тісно переплітаються, взаємно проникаю­чи і доповнюючи одна одну. До того ж, загальні функції реалізуються через конкретні. Наприклад, зав­дання пристосування виробництва до вимог і попиту ринку вимагає виконання функції маркетингу, в межах якої визначаються основні напрями і пропорції розвитку виробництва (функція планування); налагоджуються організаційні відносини між різними підрозділами для реалізації управлінських рішень і досягнення заплано­ваних результатів (функція організовування).

При виконанні кожної з функцій менеджери опра­цьовують інформацію, необхідну для обґрунтування і прийняття управлінських рішень. Інформація надходить завдяки налагодженим комунікаційним проце­сам.

Отже, процес управління організацією передбачає пошук і аналіз менеджерами інформації про стан орга­нізації та умови її взаємодії із зовнішнім середовищем. На основі цієї інформації менеджери приймають рі­шення щодо цілей організації та шляхів і засобів їх досягнення. Інструментами вирішення конкретних управлінських завдань є часткові функції менеджмен­ту - управління інноваціями, фінансами, персоналом тощо. Координація зусиль працівників організації за­безпечується через загальні функції менеджменту — планування, організовування, мотивацію, контролю­вання. Виконуючи їх, менеджери можуть виступати в різних ролях — від генераторів ідей до педантичних розпорядників, що дає змогу їм ефективно використо­вувати наявні виробничі ресурси.