Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод указ к лабораторным работам ООП 3 семест...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
22.34 Mб
Скачать

Типові схеми uml діаграм

Рис. 2.3. Види зв’язків у діаграмах класів

2.2 Програма роботи

  1. Виконати об’єктно-орієнтований аналіз та проектування предметного середовища засобами UML:

    1. Розробити сценарій поведінки об’єкта (послідовний опис дій об’єкта під час його функціонування).

    2. Визначити типи взаємодій між користувачем та системою. Побудувати діаграму прецедентів.

    3. Виконати ідентифікацію класів системи, що моделюється. Створити словник даних із списку іменників, які відповідатимуть класам. Здійснити аналіз іменників з метою вилучення таких, що не відповідають класам задачі. Побудувати UML-діаграму класів.

    4. Виконати ідентифікацію атрибутів. Здійснити уточнення списку іменників з метою визначення їх складу. Доповнити діаграму класів даними про атрибути

    5. Здійснити ідентифікація операцій (методів). Доповнити словник даних списком дієслівних фраз, що відповідатимуть методам класів. Вилучити всі несуттєві дієслівні фрази. Доповнити діаграму класів списком методів..

    6. Визначити взаємодію між класами: асоціації, агрегації, композиції. Доповнити діаграму класів взаємовідношеннями.

  2. Об’єктно-орієнтоване програмування:

    1. Створити проект Win32 Console Application

    2. Розробити файлову структуру програми на С++ для інтерфейсів (файли .h) і реалізацій класів (.cpp). Для кожного класу мають бути власні заголовні та срр-файли.

    3. Розробити тестову програму (у вигляді функції main()), що запускає процес моделювання та перевіряє правильність створених інтерфейсів класів.

УВАГА На цьому етапі не потрібно давати реалізацію методів.

2.3 Варіанти завдань

  1. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу комп’ютера. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює процес включення живлення, після якого моделюється завантаження операційної системи і далі завантаження прикладних програм. Передбачити реакцію користувача на аварійні ситуації під час завантаження операційної системи (збої в апаратній частині комп’ютера, збої в програмному забезпеченні). Планувальник програми генерує завантаження прикладних програм після успішного завершення завантаження операційної системи. По запиту користувача виводиться на екран дані про активні прикладні програми, розподіл оперативної пам’яті, завантаження процесора (аналогічно диспетчеру задач у Windows). Основні параметри комп’ютера (тип процесора, його швидкодія, обсяг оперативної пам’яті) користувач теж отримує по запиту. Моделююча програма має продемонструвати ситуації, що можуть привести до припинення роботи комп’ютера та виходу його з ладу (завершення роботи та вивантаження операційної системи, виключення живлення, аварійне завершення чи переривання роботи прикладної програми, порушення користувачами протоколів роботи, знищення користувачем системних файлів, збої в роботі вінчестера чи інших носіїв інформації, раптове зникнення зображення на екрані в результаті його поломки, екранні перешкоди тощо). Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  2. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу автомобіля. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює процес випробування автомобіля, дозволяючи користувачу в діалоговому режимі вибирати режими прискорення та гальмування. Планувальник програми може генерувати аварійні ситуації в процесі моделювання режиму прискорення (закінчення пального, поломка автомобіля, зіткнення з іншими об’єктами). Режим гальмування теж може ускладнюватися критичними ситуаціями (відмова гальм, поломка автомобіля тощо). Планувальник програми генерує появу інших рухомих об’єктів на трасі руху автомобіля, робота якого моделюється. Користувач має можливість вибрати варіант своїх дій із запропонованих планувальником. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  3. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес вступу абітурієнтів до ВНЗ. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу вступу до ВНЗ абітурієнтів, такі. Абітурієнт готовить документи (атестат з додатком, медичну довідку, військові документи, фотокартки) до здачі їх до приймальної комісії. У приймальній комісії він заповнює анкету та пише заяву про допуск до іспитів. Дані із заяви та анкети заносяться до бази даних оператор приймальної комісії. Якщо документи перевірені, то абітурієнта допускають до іспитів або співбесіди. Абітурієнта допускають до співбесіди, якщо він подає документи на контрактну форму навчання, або закінчив середній заклад освіти із медаллю. В результаті істиків чи співбесіди абітурієнт отримує бали і приймає участь у конкурсі на вступ до ВНЗ. Якщо він отримує прохідний бал, то приймальна комісія рекомендує його зарахувати на навчання і готовить відповідний наказ. Якщо абітурієнт не набрав прохідний бал, то він переоформлює документи на контрактну форму навчання або забирає їх з приймальної комісії. Під час ступної кампанії абітурієнт може декілька разів змінювати свій вибір щодо факультету та спеціальності і тоді процес оформлення документів повторюється. Абітурієнт може на першому іспиті отримати незадовільну оцінку і не здавати наступні іспити. Він переоформлює документи на контракт і проходить співбесіду. Абітурієнт може набрати полу прохідний бал і тоді він чекає повідомлення від приймальної комісії про можливість бути зарахованим, якщо деякий студент, який має прохідний бал, забере документи або не здасть оригінал атестата. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  4. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу телефонної лінії. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час телефонної розмови такі. Планувальник програми випадковим чином визначає момент, коли користувач „знімає трубку”. Починається гудок, якщо телефон підключено і він в працюючому стані. Користувач набирає цифру, гудок припиняється. Набір цифр продовжується, поки не набрано потрібний номер. Телефон абонента починає дзвонить, користувач чує гудки виклику. Якщо абонент знімає трубку, то гудки припиняються і здійснюється розмова, після якої користувач вішає трубку, телефони роз’єднуються. Якщо абонент не відповідає, то планувальник програми через певний час „припиняє з’єднання”. Якщо телефон абонента зайнятий, то користувач чує короткі гудки і вішає трубку, що моделюється виведенням на екран відповідних повідомлень. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів..

  5. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює взаємодію банка та клієнта. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює такі процеси банківської діяльності під час обслуговування клієнта. Клієнт має особовий рахунок у банку. Комп’ютер банка підтримує рахунки клієнтів, тобто зберігає дані в базі даних і виконує проводки над цими рахунками по запитам з касових терміналів (проводка касира, дані про котрі вводяться касиром). Дані про клієнта (код клієнта, його ім’я, прізвище, код особового рахунку тощо ) поступають у комп’ютер. Якщо вірні введені дані, то починається бухгалтерська проводка. Вона полягає в зміні даних на рахунках клієнтів і підготовці звітної документації. Проводка здійснює перевірку права клієнта на доступ до його рахунків на момент проводки (перевірка безпеки), перевірку відповідності суми, яку зажадав клієнт, поточному стану його рахунку. Якщо перевірки пройшли успішно, можливі ситуації: клієнт суму знімає, і вона більше балансу рахунку, тоді проводка відміняється; клієнт суму знімає, і вона менше балансу рахунку, тоді рахунок дебетується і касир гроші видає; клієнт вносить суму на рахунок, то рахунок кредитується. Під час здійснення проводки можуть бути збої в роботі апаратури, або клієнт передумав отримувати гроші. Тоді слід відмінити проводку, що розпочалася. В цьому випадку всі рахунки та звітні документи мають бути відновлені в тому стані, в якому вони були до початку проводки (відкат). Для реалізації відкату здійснюється ведення записів про зміни, що вносяться в базу даних банка під час проводки. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  6. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу касира по продажі залізничних квитків. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює такі процеси. Пасажир замовляє певну кількість квитків на певний потяг і певну дату. Касир робить запит про наявність квитків, вводячи відповідні дані до комп’ютера. Запит з термінального комп’ютера касира поступає до центрального комп’ютера (сервер застосувань) звідки формується запит до сервера бази даних. Якщо запит задовольняється, то касир бачить відповідь про наявність чи відсутність місць. За згодою пасажира касир оформлює квитки, задаючи паспортні дані, та отримує гроші, які потрапляють до каси. Дані про продані місця поступають до серверу бази даних з метою унеможливити повторний їх продаж. Під час здійснення продажу можуть бути збої в роботі апаратури, або клієнт передумав купувати квитки. В реальній системі непередбачений відкат. На бажання розробника системи можна такий відкат реалізувати. Якщо квитки виписані, а пасажир передумав їх купувати, то він має здати їх. Процес здачі квитків передбачає введення до бази даних інформації про дату, потяг, місця, що повертаються до продажу. Якщо відбувся збій в роботі апаратури, то планувальник програми здійснює затримку виконання процесу моделювання, повідомивши про це відповідним повідомленням користувача програми. Відновлення процесу моделювання здійснюється натиском певної клавіші клавіатури. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  7. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу складу продукції [Г. Буч. Объектно-ориентированный анализ и проектирование]. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює процеси складського обліку. На складі міститься продукція, для якої задаються назва, кількість, вартість, дата їх надходження. Продукція поступає на склад від постачальників відповідно до договорів про поставку товарів. Для визначення потреби в продукції здійснюється планування її надходження відповідно до кон’юнктури ринку (попиту на товари та їх наявність на ринку, активність постачальників). Для постачання продукції на склад бухгалтерія здійснює оплату поставок. Після перерахунку грошей на рахунки постачальників продукція поступає на склад. Поставки продукції супроводжуються постановкою її на облік (занесення в базу даних інформації про товари, що поступили). Для видачі продукції зі складу ведеться облік замовлень від клієнтів. Клієнт посилає замовлення на склад про отримання продукції. Бухгалтерія готовить рахунок-фактуру на його оплату і видає клієнту. Після надходження грошей на рахунок складу клієнт отримує продукцію зі складу. Відвантаження продукції здійснюється відповідно до специфікації на комплектуючі товарів. Під час здійснення поставок може виникнути критичні ситуації: продукція поставлена незамовленої номенклатури, постачальник відмовився постачати продукцію. Під час здійснення продажу продукції клієнт може замовити продукцію більшої кількості, ніж є на складі, або вимагати продукцію, що є виставковим примірником. Якщо поставлена неякісна продукція, то склад її не приймає і починається процес узгодження інтересів складу та постачальників. Шляхи її розв’язання пропонує розробник системи. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  8. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу відділу кадрів фірми, що розробляє програмне забезпечення. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює процеси підбору кадрів, прийняття людей на роботу та звільнення з роботи, просування по службі, призначення посадових окладів та їх підвищення згідно з фондом заробітної плати. У фірмі існує ієрархія посад: директор, менеджери з різних напрямків роботи, керівники проектів, системні аналітики, системні адміністратори, програмісти, допоміжний персонал — робітники. Посадові оклади фахівців визначаються пропорційно до окладу робітника. Планувальник програми визначає оклад робітника, який є мінімальним серед працівників фірми. Оклад інших працюючих на кожному рівні ієрархії збільшується на 50%. Користувач або планувальник програми задають розмір вартості договорів на розробку програмного забезпечення. Фонд заробітної плати визначається моделюючою програмою, як 40% від суми договорів. Програма має скласти штатний розклад, в якому вказати посаду працівників, їх кількість та розміри окладів. Кількість посад та їх оклади розраховується відповідно до фонду заробітної праці. Програма моделює процес прийому на роботу спеціалістів та робітників і призначення їм окладів. Якщо сума всіх окладів виходить за межі розміру фонду заробітної праці, то виникає критична ситуація, яку розв’язує користувач програми (”взяти кредит у банку”, „звільнити” деяких робітників чи спеціалістів, „заключити додаткові договори на розробку” тощо). Якщо сума всіх окладів менше, ніж розмір фонду заробітної праці, то ця ситуація означає економію фонду заробітної праці. Планувальник програми розподіляє розмір економії фонду зарплати між усіма працівниками фірми у вигляді премії, величина якої визначається як певний відсоток від окладу. По результатам роботи фірма отримує винагороду (генерується планувальником програми), яка розподіляється між вибраними планувальником категоріями працівників. Якщо працівник порушує трудову дисципліну (прогули, запізнення на роботу, неякісне виконання роботи тощо), то можливе його звільнення або позбавлення премій. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  1. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює рух літаків у аеропорту [С. Дьюхарст, К. Старк. Программирование на С++]. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час руху літаків, такі. Літаки створюють черги, в яких вони очікують обслуговування. За кожні 10 тактів модельного часу аеропорт обслуговує один літак, що йде на посадку, і один літак, що злітає. Якщо у повітрі та на злітній смузі нема літаків, то вони беруться з черги. Якщо літак витратив пальне під час очікування посадки, то моделюється аварійне приземлення, і літак видаляється з моделі. Для здійснення посадки літак посилає запит диспетчеру (планувальнику програми) з інтервалом від одного до тридцяти тактів модельного часу. Інтервал часу між прибуттям літаків знаходиться в діапазоні від одного до тридцяти тактів. Обслуговування літаків на землі теж займає від одного до тридцяти тактів, потім літак може знов злетіти. Моделюються такі ситуації: літак просить дозвіл на посадку, отримавши дозвіл, літак сідає; посадка затримується, літак залишається у повітрі; літак відправлено на інший аеродром; літак просить дозвіл на зліт, отримавши його, літак злітає; літак потерпає від аварії під час посадки; літак розбивається; зліт літака затримується. Генератор випадкових чисел визначає момент, коли літаки знаходяться у повітрі та чекають на посадку, коли літаки на землі та чекають на зліт, коли літаки поступають до черги. Під час моделювання слід врахувати перевантаження наземних черг, що може привести до аварійних ситуацій. Розгляньте вплив на появу аварійних ситуацій, затримок літаків, пере адресації польотів таких чинників, як: розмір черг та інтервал часу між прибуттям літаків. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  2. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу автотранспортного підприємства (автопарку). Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час роботи автопарку, такі. Автопарк має певну кількість однакових автомобілів для здійснення перевезень пасажирів. Кожний автомобіль має свій ідентифікаційний номер. Кожний водій є володарем автомобіля. Автопарк працює за попередніми викликами клієнтів. Планувальник програми випадковим чином генерує появу замовлення клієнта. Під час отримання замовлень диспетчер фіксує час його прийому, пункт призначення та адресу клієнта. Замовлення приймаються не раніше, ніж за годину до його виконання. Після отримання замовлення на перевезення диспетчер визначає машину та водія, що будуть виконувати замовлення. Диспетчер здійснює вибір машини за наявності її в даний момент в автопарку. Якщо простоюють декілька машин, то перевагу на виконання замовлення має той водій, котрий знаходиться в стані очікування більший термін. Якщо вільних машин на час отримання диспетчером замовлень нема, то замовлення стає в чергу невиконаних замовлень і чекає моменту виконання. В цьому випадку диспетчер обдзвонює усі машини, що є на маршрутах і шукає таку, яка знаходиться найближче до місця розташування клієнта. Знайдена машина призначається для виконання замовлення. Кожний рейс приносить в касу автопарку певну грошову суму. Після закінчення процесу моделювання планувальник програми виводить на екран суму виручки за день. Окрім того, планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  3. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу користувача комп’ютерної мережі. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час здійснення освітньої діяльності, такі. Планувальник програми випадковим чином генерує появу користувача, якому потрібен комп’ютер. Користувач реєструється в комп’ютерній мережі. У разі введення неправильного пароля він повторює ідентифікацію. Якщо три рази поспіль користувач задає неправильний пароль, то він втрачає можливість продовжувати роботу і звільняє комп’ютер. Одночасно в мережі працює певна кількість користувачів. Робочі (термінальні) станції зв’язані з сервером. Дані можна зчитувати з сервера та записувати на нього. Під час роботи комп’ютерної мережі можливі збої в роботі термінальних станцій та сервера. Планувальник задач генерує час появи таких збоїв. Якщо збій відбувся на термінальній станції і є вільний комп’ютер, то користувач міняє робоче місце і реєструється на іншому комп’ютері. Якщо збій відбувся на сервері, то робота усіх користувачів переривається на певний період. Тривалість перерви встановлюється планувальником програми. Користувачі вирішують різні задачі під час роботи в мережі. Кожна задача характеризується тривалістю виконання та обсягом даних, що їх слід пересилати по комп’ютерній мережі. Будемо вважати, що сервер працює стабільно, якщо кількість задач в мережі не перевищує кількості термінальних станцій. В іншому випадку виконання задач потребує більше часу, а деякі задачі (планувальник ідентифікує такі задачі випадково) ставляться у системну чергу і очікують моменту їх обробки на сервері. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  4. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес управління проектами. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час здійснення освітньої діяльності, такі. Відділ маркетингу шукає замовників, на основі викладеної замовниками інформації формулюється тема проекту та його зміст (наприклад, технічне завдання), далі призначаются керівники проекту, дата початку, кінця та його ревізії (а також допоміжні дати та додаткові дні – для оптимізації задач по днях). Керівник призначає виконавця (на деякі задачі не одного). Після цього етапу починається етап виконання та тестування. По закінченні, чи на фінальній стадії відділ маркетингу шукає покупця. Після знаходження покупця чи замовника (контрагенти) іде процедура оформлення договору про замовлення на виконання чи придбання проекту. У кожного відділу, як і в підприємства, може бути всій договір. Після укладання договору оформлюється технічне завдання (тема та зміст проекту/задачі), відповідно до якого виконується проект. Тут повинні бути поставлені завдання та описані форми результатів. Для контролю за виконанням проекту вчасно виставляються дати ревізії по задачах та по проекту в цілому. За несвоєчасне виконання етапу проекту виконавець штрафується згідно з розробленою для таких випадків таблицею штрафів. Керівник проекту робить оптимізацію проекту по днях та виконавцях. Після чого починає виконуватись проект. Оптимізація може проводитись на кожному етапі виконання. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  1. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програмної системи бронювання місць на літаки (потяги). Задачі моделювання включають моніторинг таких параметрів: рейсів, пасажирів, літаків (потягів), білетів. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час здійснення моніторингу, такі. На початку моделювання задана кількість рейсів. Кількість літаків відповідає кількості рейсів. Рейс із заданим номером додається до списку рейсів або вилучається, рейси не дублюються, якщо при додаванні їх номери співпадають, ім’я пасажира додається до списку пасажирів заданого рейсу або вилучається. За сценарієм роботи програми необхідно приймати замовлення від пасажира, здійснювати пошук інформації відповідно до замовлення, формувати відповідь пасажиру. Якщо є білети на літак відповідно до запиту пасажира, то його ідентифікатори заносяться у базу даних (файл). Місця, що їх продали (забронювали), відмічаються як зайняті, кількість вільних місць на даний рейс зменшується. Якщо пасажир здає білети, то кількість вільних місць на даний збільшується. Одночасно ведеться підрахунок грошової виручки. Закінчувати роботу програми відповідно до команди користувача. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу слід подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту, результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм класів, об’єктів, прецедентів, станів і переходів, послідовностей, кооперацій.

  2. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес навчання студентів у вузі. Задачі моделювання включають моніторинг таких параметрів: група, студент, дисципліна, успішність, стипендія. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час здійснення моніторингу, такі. На початку моделювання задається назва групи, кількість студентів у групі, середній бал студента. Планувальник програми моделює процес збільшення або зменшення студентів у групі, визначення кількості відрахованих студентів перед іспитами та після них. Передбачити методи, що моделюють процес відрахування з вузу за неуспішність, недопуск до сесії, нарахування стипендії за успішну здачу сесії, переведення студента на контрактну форму навчання, отримання диплома тощо. Режим роботи програми у ситуаціях прийняття рішень щодо відрахування студента або переведення його на контрактну форму навчання відбувається у діалоговому режимі з користувачем. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  3. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює документообіг з придбання товарно-матеріальних цінностей в університеті. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи, такі. Після оформлення замовлення на придбання потрібних товарно-матеріальних цінностей та його узгодження з тендерним комітетом здійснюється підготовка фінансових документів та їх проведення через бухгалтерію університету. Для цього на обраній фірмі береться рахунок-фактура. На її основі виписується заява головному бухгалтеру ФІОТ про виписку доручення для придбання обраного товару. Потім, по довіреності з головного корпусу, в фірмі виписується видаткова накладна і на її основі робиться дві заявки на переказ грошей – для кафедри та інституту. На основі цих заявок та видаткової накладної друкується платіжне доручення, за допомогою якого ВНЗ переказує гроші за товар на обраній фірмі. Після проведення оплати ТМЦ банком матеріально-відповідальним по підрозділу ВНЗ отримує товарно-матеріальних цінності з фірми-постачальника. Отримання ТМЦ з фірми здійснюється разом з отриманням податкової накладної, яка свідчить про сплату ПДВ .Для оприбуткування товарно-матеріальної цінності оформляється прийомний акт. Для поставлення ТМЦ на баланс, в бухгалтерію факультету здається по одному екземпляру рахунку-фактури, видаткової накладної та податкової накладної. Для списання товарно-матеріальної цінності здійснюється класифікація ТМЦ. Якщо отримана ТМЦ відноситься до мілкого майна (канцтовари, наочні посібники, господарчий інвентар), то вона відразу списується після оприбуткування. Для цього оформляється акт списання мілкого майна. При списанні основних засобів, у яких не вийшов термін експлуатації, оформляється дефектний акт, в якому приводяться причини виходу ТМЦ з ладу. Його підписують члени комісії ФІОТ. Якщо в дефектному акті не вказана вартість ТМЦ, що підлягає списанню, то оформлюється оціночний акт. Сама ТМЦ здається на металолом. В ній визначається присутня вага чорного та кольорового металу. На кольоровий метал оформлюється акт здачі кольорового металу. На чорний метал оформлюється прийомний акт, який потім відноситься у відділ метрології. На основі попередніх отриманих актів оформлюється акт списання основних засобів. Потім до нього додають дефектний акт, оціночний (якщо мав місце), прийомний акт на чорний метал, акт здачі кольорових металів і ці всі документи відносяться в бухгалтерію факультету, після чого відбувається списання основного засобу з балансу. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, котрі відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  4. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює один день пленарного засідання Верховної Ради. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи Верховної Ради, такі. Депутати розпочинають робочий день з реєстрації. Планувальник програми генерує кількість депутатів, що присутні у сесійній залі. Спікер оголошує порядок денний і запрошує на трибуну доповідача. Кількість питань, що обговорюють депутати, та їх зміст визначає планувальник програми випадковим чином. Після доповіді та виступів декількох депутатів по поточному питанню, починається голосування. Планувальник програми випадково визначає прийняття або неприйняття рішення з поточного питання. Іноді виникає ситуація, коли деякі фракції не погоджуються з порядком денним і блокують трибуну. Планувальник програми цю подію відмічає як затримку в роботі парламенту. Спікер може спробувати навести лад в сесійній залі або оголосити перерву. У разі, коли депутати не можуть стримати свої емоції, розпочинається бійка, яка може завершитися викликом охоронців, бригади швидкої допомоги, терактом тощо. Під час моделювання планувальник програми може генерувати ситуацію, що імітує мітинги прихильників чи противників тих чи інших фракцій парламенту. Вплив мітингуючих на характер прийняття рішень парламентом генерується планувальником. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  5. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу Internet-магазину різних товарів електронної техніки. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи Internet- магазину, такі. Системний адміністратор торгової фірми розміщує на web-сайтах дані про товари та їх ціни. Дані оновлюються періодично. Замовник по web-сайтах здійснює пошук товару, ціна та функціональні параметри якого задовольняють його. Замовлення на поставку певного товару та дата його доставки оформлюється замовником дистанційно згідно з можливостями web-сайта. Оплата товару може здійснюватися готівкою та по платіжним карткам через банки замовника та Інтернет-магазину. Якщо оплата здійснюється по банківській картці, то під час оформлення замовлення покупець вказує відповідні банківські реквізити, номер картки, назву банка, своє прізвище тощо. Якщо замовник буде оплачувати вартість товару готівкою, то в призначений термін торгова фірма відправляє йому товар з платіжними документами. Покупець розраховується готівкою за придбаний товар з його постачальниками. Під час оформлення замовлення, спілкуванню по e-mail з Інтернет-магазином, доставки товару може виникнути такі ситуації: товар є в каталозі, але замовлення не приймають через відсутність його на складі; товар замовлено, гроші перераховано, але замовнику доставили товар іншого асортименту. В першому випадку магазин пропонує заміну товару йому рівнозначним. Замовник може погодитися або відмовитися від придбання товару. В другому випадку замовник вимагає повернути гроші. Системний адміністратор Інтернет-магазину веде облік покупців і нараховує їм пільги під час оплати товару, якщо замовник придбав товару на суму, розмір якої більше за такий, що генерований планувальником програми. На екран слід виводити повідомлення про події, що відбуваються у моделюючій системі. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  6. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу локальної обчислювальної мережі для консалтингової фірми.. Консалтингова фірма надає консультативні послуги користувачам з певних питань. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Користувачами локальної мережі будуть керівник фірми, менеджери проектів, консультанти, допоміжний персонал (клерки), секретар керівника, адміністратор мережі, клієнт. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи локальної мережі такі. Адміністратор мережі здійснює підключення (відключення) користувача до мережі, забезпечує безпеку інформації, здійснює підключення Інтернет, підтримує прикладне програмне забезпечення, адмініструє доступ до розподілених баз даних. Консультант інтерв’юїрує клієнта, записує його пропозиції, працює над проектом, що реалізує пропозиції клієнта, створює каталог замовлень клієнтів, використовує розподілені бази даних, виконує розрахункову частину проекту. Менеджер проекту здійснює керівництво проектом, використовує e-mail для дистанційного спілкування з клієнтом. Клерк здійснює некваліфіковані роботи (друк звітів, пошук інформації на web-сайтах). Керівник фірми відповідає за інформаційну безпеку конфіденційність тощо. Секретар керівника використовує офісне програмне забезпечення для підготовки документів для керівника фірми. В процесі роботи локальної мережі можливі відмови, наприклад, програмний збій в роботи серверів, апаратна поломка сервера чи робочої станції, збій в роботи офісного програмного забезпечення тощо. Моделююча програма повинна вивести на екран відповідні повідомлення і рекомендації щодо подальшої роботи. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  7. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює автомати по продажу напоїв.. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи автомата, такі. Перед початком роботи спеціаліст заправляє автомат. Заправка здійснюється через певні проміжки часу. Спеціаліст розблоковує систему захисту автомата, відкриває його та заповнює ємності для напоїв і поповнює запас монет для здачі. Потім він закриває автомат і включає систему захисту. Збір виручки від продажу ініціюється через заданий інтервал часу. Цей процес включає такі самі дії, що й процес заправки автомата: розблокування автомата, відкриття його, забір грошей, закриття та блокування автомата. Якщо спеціаліст ураховує попит споживачів на різні сорти напоїв, то замість рівномірної заправки усіх сортів напоїв можна збільшити кількість напоїв, що користуються попитом. Покупець напоїв ініціює процес продажу, опускаючи монети в автомат. Потім він вибирає сорт напоїв, натискує кнопку автомата для отримання товару. Автомат видає покупцю вибраний напій. Якщо потрібного сорту напоїв нема, то покупцю видається відповідне повідомлення і пропонується вибрати інший сорт напоїв або повернути гроші. Якщо покупець не має потрібної точної суми грошей, то автомат видає напій і здачу або повертає всю суму при відсутності здачі. Автомат може повідомляти про необхідність опускати точну суму грошей без здачі до подачі покупцем грошей. Режим роботи автомата визначає планувальник програми. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  8. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес встановлення медичного діагнозу та призначення лікування. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу встановлення медичного діагнозу, такі. Пацієнт звертається до лікаря із скаргою на погане самопочуття. Лікар опитує пацієнта, фіксує його скарги, оглядає його та призначає обстеження та дає направлення на аналізи. Пацієнт звертається до діагностичного центру, де проходить медичне обстеження та здає аналізи. Результати обстеження та аналізів поступають лікарю, який ставить діагноз і призначає лікування. Пацієнт купляє медикаменти, приймає ліки, проходить лікувальні процедури. Через деякий час приходить до лікаря на контроль. Можливі такі критичні ситуації: призначене лікування не дає позитивний результат, тоді лікар призначає нові ліки; поставлений неправильний діагноз і стан пацієнта погіршився, лікар призначає додаткові дослідження і нові медичні препарати; стан пацієнта погіршився і він шукає нового лікаря, який починає процедуру діагностування з початку; стан пацієнта поліпшився, він припиняє лікування і через деякий час йому стає гірше; пацієнт шукає народних цілителів, які призначають йому нові препарати, в результаті втрачає час, хвороба прогресує, і т. д.. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  9. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес відправлення факсу. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання відправлення факсу, такі. Відправник факсу друкує документ, що містить текст для відправлення факсом. Процес відправлення ініціюється включенням факсу. Відправник документа набирає номер телефону / факсу приймальника. Після відповіді абонента-приймальника відправник повідомляє про необхідність прийняти факс. Паперовий документ, що пересилають, вставляється у факс-машину відправника і після натиску кнопки відправлення, здійснюється передача повідомлення по каналах зв’язку. Відправлення повідомлення виражається у протягуванні паперу з текстом у факс-машині. В цей час приймальник має включити свою факс-машину. Процес прийняття повідомлення виражається у друкуванні переданого тексту на папері, що встановлений у факс-машину. Сам процес передавання повідомлення полягає у передачі сигналів з факс-машини відправника на центральний вузол обміну повідомленнями, який маршрутизує факси та телефонні виклики, тобто здійснює з’єднання абонентів. Під час передавання повідомлення можуть виникнути такі ситуації: лінія зайнята – передача повідомлення неможлива, помилка у факс-машині відправника – передача повідомлення неможлива, помилка у факс-машині приймальника – прийом повідомлення неможливий. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  10. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес приготування кави за допомогою кавоварки. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу приготування кави, такі. Користувач здійснює пошук потрібного сорту кави. Якщо потрібний йому сорт знайдено, то кава засипається до фільтру кавоварки, який вставляється у неї. Користувач заливає воду у резервуар кавоварки і натискує на кнопку включення. Після завершення процесу варіння, користувач шукає чашку і наливає туди каву. Якщо потрібний сорт кави не знайдено, то користувач заварює чай у чайнику. Процес заварювання чаю аналогічний описаному вище. Якщо і чаю немає, то користувач шукає інший напій, наприклад газовану воду. Він відкриває пляшку, наливає воду у склянку і випиває. Під час приготування кави або чаю можливі ситуації: відключили електроенергію, нема чашки для кави чи чаю, води залито більше норми, вона під час кипіння заливає кавоварку і робить коротке замкнення, фільтр забитий наваром від попереднього приготування тощо. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  11. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес обслуговування клієнтів у ресторані. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу ресторанного обслуговування, такі. Клієнт приходить у ресторан і здає верхній одяг у гардероб. Якщо столик зарезервовано або є вільні місця, то метрдотель розміщує клієнта за сервірованим столиком і викликає офіціанта. Він приносить меню та характеризує блюда. Клієнт вибирає блюда, офіціант записує замовлення на бланку, який віддає шеф-кухарю. Поки на кухні готують основні блюда, клієнт отримує закуски та напої. Через певний час офіціант подає гарячі блюда. Після закінчення обіду офіціант пропонує десерт і каву або чай. Якщо клієнт згоден на десерт, офіціант задовольняє його бажання і приносить рахунок. Якщо клієнт відмовляється від десерту, то він отримує рахунок. Через декілька хвилин офіціант отримує плату по рахунку готівкою або у вигляді кредитних карток. Офіціант приносить здачу та квитанцію про сплату рахунку. Клієнт одягається і виходить. Обслуговуючий персонал готує столик для нових клієнтів (прибирають посуд, міняють скатерку, сервірують). Під час моделювання процесу обслуговування клієнта можливі такі ситуації: у ресторані немає вільних місць — клієнту пропонують пройти у бар і зачекати, або зарезервувати столик і прийти пізніше; клієнту відмовляють у обслуговуванні через його нетверезий стан або брудний зовнішній вигляд; клієнт поспішає і вчиняє галас через довге чекання заказаного блюда. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  12. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес приготування блюда шеф-кухарем у ресторані. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу приготування блюда у ресторані, такі. Шеф-кухар приймає замовлення у офіціанта та починає готувати закуски та гаряче блюдо. Шеф-кухар передає готові закуски офіціанту для подачі їх клієнту. Офіціант слідкує за клієнтом і фіксує момент, коли слід подавати гаряче блюдо. Офіціант повідомляє шеф-кухаря про готовність клієнта куштувати гаряче блюдо і той завершує його приготування. Він передає готове блюдо офіціанту, який приносить його клієнту. Звичайно шеф-кухар обслуговує декілька замовлень від різних офіціантів для різних клієнтів. Під час моделювання процесу приготування блюда можливі критичні ситуації: закінчилися продукти для замовленого блюда, виключили електроенергію на кухні, помічники шеф-кухаря отримали травму тощо. В першому випадку шеф-кухар повідомляє офіціанту про неможливість виконати замовлення і пропонує внесення змін у замовлене блюдо (замінити соус, сорт м’яса, гарніру тощо). Офіціант повідомляє по це клієнту і той замовляє інше блюдо або за пропозицією офіціанта погоджується на заміну інгредієнтів. Офіціант повідомляє шеф-кухарю про рішення клієнта. В другому випадку шеф-кухар використовує інші засоби для приготування блюда (включають газові плити, чи каміни). В третьому випадку шеф-кухар бере на себе обов’язки постраждалого кухаря і приготування блюда затримується. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  13. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес організації зустрічі з клієнтом в консалтинговій фірмі. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу зустрічі з клієнтом, такі. Агент фірми домовляється про зустріч з клієнтом. Якщо зустріч планується в офісі фірми, то спеціаліст по технічному забезпеченню готує конференц-зал для перемовин. Якщо зустріч планується в офісі клієнта, то консультант готує потрібну документацію на портативному комп’ютері. Консультант і агент фірми зустрічаються з клієнтом. Агент готує документи про результати зустрічі. Якщо узгоджена постановка задачі, то консультант оформлює пропозицію. Для цього він використовує офісне програмне забезпечення. Під час створення документа виконують такі операції: завантаження програми текстового редактора, створення файла, збереження файла, введення тексту, якщо потрібні графічні вставки, то відкриття графічного редактора, створення графічного зображення, вставка його в документ і т. д., збереження файла, друк документа, закриття вікна програми. Консультант відправляє документ клієнту. Під час моделювання процесу зустрічі з клієнтом можливі критичні ситуації: клієнт запізнюється, агент і консультант запізнюються, клієнт переносить зустріч на іншу дату, вийшов з ладу портативний комп’ютер, вийшов з ладу принтер. Розв’язання критичних ситуацій покладається на студента. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  14. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює процес взаємодії складових частин комп’ютера під час його роботи. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання процесу роботи комп’ютера, такі. Користувач включає живлення, і починає обертатися жорсткий диск із швидкістю 7000 обертів на хвилину. До оперативної пам’яті завантажується операційна система. Після закінчення процесу завантаження користувач запускає прикладну програму. При цьому він мішею вибирає потрібну піктограму на „робочому столі” монітора і натискує кнопку миші. Використовуючи клавіатуру, користувач вводить дані до програми. Введені дані потрапляють до оперативної пам’яті, звідки зчитуються у регістри процесори. Код команди, що обробляє ці дані, записується до регістра команд процесора. Результат виконання команди заноситься до комірок оперативної пам’яті. Звідти дані передаються на монітор, а якщо потрібно відтворити звуковий сигнал, то звукова карта здійснює озвучування. В процесі роботи комп’ютера користувач хоче змінити параметри монітора. У відповідному вікні користувач бачить настройки, що їх було встановлено під час інсталяції операційної системи. Якщо вийшов з ладу дисковід гнучких дисків, то користувач розкриває системний блок і пробує з’ясувати причини поломки. Студенту пропонується визначити критичні ситуації, що їх слід промоделювати. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  15. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу банківського автомата. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Планувальник програми моделює процес отримання грошей користувачем банківського автомата. Слід врахувати, що користувач має банківську картку, яка забезпечує доступ до особового рахунку в банку. Якщо користувач не зареєстрований у банку, то моделююча система виведе повідомлення про неможливість ввести картку у банкомат. Якщо користувач забув чи ввів невірний пін-код, то моделююча програма знов повідомить про неможливість роботи з банкоматом. Якщо картка прочитана, та код введений вірний, то відповідно до команд банкомату слід продемонструвати його роботу (запит на виведення даних про наявну суму на рахунку, запит на отримання певної суми). Якщо користувач запросив суму більшу за остачу на рахунку, то моделююча програма виводить повідомлення про неможливість отримання вказаної суми за відсутністю коштів на особовому рахунку. Планувальник програми має генерувати критичні ситуації (закінчення грошей у банкоматі, технічна поломка, затримка картки тощо) з виведенням відпорних повідомлень. Якщо користувач отримав гроші, то сума на особовому рахунку має зменшитися на певну величину. Через термін, який визначає планувальник програми, на особовий рахунок поступають гроші, що визначається збільшенням суми, що залишалася. Планувальник програми має виводити на екран повідомлення про події, що відбуваються у системі, що моделюється. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.

  16. Здійснити об’єктно-орієнтований аналіз та об’єктно-орієнтоване проектування програми, що моделює роботу ліфта в багатоповерховому будинку. Моделююча програма включає годинник, який на початку моделювання встановлюється в 0, а потім відраховує такти часу до моменту завершення процесу моделювання. Основні події, що відбуваються під час моделювання роботи ліфта, такі. Пасажир викликає ліфт, натискуючи кнопку на поверсі. Ліфт рухається на потрібний поверх на вимогу пасажира, який викликає його. Рух ліфта зображується підсвіченням кнопки на поверсі. Кнопка на підсвічена, коли ліфт у стані очікування виклику. Прибувши на поверх, ліфт відчиняє двері. Якщо на поверсі чекають пасажири (Іванов, Петров, Сідоров), вони входять до ліфта. Останній розрахований на певну вагу (кількість пасажирів). Якщо ліфт перевантажений, про це подається сигнал (засвічується кнопка перевантаження, дзвонить дзвоник тощо). В такому випадку двері не зачиняються та ліфт не рухається. Якщо перевантаження немає, то двері закриваються після натиску кнопки поверху, на якій ліфт прямуватиме. По досягненні заданого поверху, ліфт відкриває двері, пасажири виходять. Для спрощення задачі можна вважати, що на проміжних поверхах ліфт не зупиняється під час його руху нагору чи вниз по виклику, тобто не можна перехопити ліфт, якщо він почав рухатися. Моделююча програма має передбачити аварійні ситуації: ліфт не викликається, пасажири застрягли у ліфті між поверхами. Ліфт викликано, проте двері не відчиняються тощо. Усі події, що відбуваються у моделюючій системі, супроводжуються відповідними екранними повідомленнями. Результати об’єктно-орієнтованого аналізу подати у вигляді сценарію роботи фізичного об’єкту та переліку іменників, дієслів, що претендують на назви класів, атрибутів і методів класів; результати об’єктно-орієнтованого проектування подати у вигляді діаграм прецедентів, об’єктів і класів. Згенерувати код інтерфейсів класів, побудувати проект (на кожний клас – по два файли: заголовний та срр), додати до проекту код згенерованих класів.