Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MET_ТЕА_Власюк.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський НАЦІОНАЛЬНИЙ університет технологій та дизайну

Техніко-економічний аналіз

Програма, методичні вказівки та контрольні завдання

для студентів заочної форми навчання

галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»,

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»,

Освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра

Упорядник: доц. Власюк Т.М.

Затверджено на засіданні кафедри економіки, обліку і аудиту

Протокол № 15

від « 20 » травня 2010 р.

Київ, 2010

Техніко-економічний аналіз. Програма, методичні вказівки та контрольні завдання для студентів заочної форми навчання галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування», напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент», освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра / Упор. Т.М. Власюк. – К.: КНУТД, 2010. – 28 с.: укр. мовою.

Упор. Т.М. Власюк

Відповідальний за випуск зав. кафедри економіки, обліку і аудиту, д. е. н., професор А.П. Гречан.

Видання містить методичні вказівки та завдання до контрольних робіт та питання для самостійної роботи студентів.

Видання розроблено відповідно з програмою дисципліни «Організація і методика економічного аналізу», яка рекомендована кафедрою економіки, обліку і аудиту КНУТД.

  1. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

    «ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ»

    Навчальна дисципліна “Техніко-економічний аналіз” є однією з дисциплін фахового спрямування у процесі підготовки бакалаврів галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування».

Предмет: результати діяльності суб’єктів господарювання.

Мета: набуття знань щодо організації та методики проведення аналізу діяльності підприємств усіх форм власності.

Завдання: оволодіння сучасними прийомами економічного аналізу; набуття вмінь і навичок визначення резервів підвищення ефективності виробництва.

Міждисциплінарні зв'язки: дисципліна фахового спрямування, успішне засвоєння якої неможливе без глибоких знань з бухгал­терського обліку, статистики, економіки підприємства, фінансування та інших учбових дисциплін.

Вивчивши курс студент повинен вміти:

  • вільно орієнтуватися в теоретичних та практичних аспектах організації та методики проведення аналізу в світі та Україні;

  • проводити аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства;

  • виявляти резерви підвищення ефективності діяльності підприємства та розробляти управлінські рішення щодо їх мобілізації.

  1. Зміст навчальної дисципліни «техніко-економічний аналіз»

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

Тема 1. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Сутність і значення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Задачі аналізу прибутку та рентабельності в умовах ринкової економіки.

Аналіз динаміки чистого доходу, валового прибутку, фінансового результату від операційної діяльності, фінансового результату від звичайної діяльності до та після оподаткування, чистого прибутку (збитку). Визначення величин та характеру фінансових результатів з окремих видів діяльності підприємства (операційної, участі в капіталі, фінансових операцій, іншої діяльності). Аналіз структури прибутку від звичайної діяльності до оподаткування. Аналіз напрямів використання прибутку на підприємстві.

Порядок визначення факторів на фінансовий результат від операційної діяльності: зміни собівартості реалізованої продукції, адміністративних витрат, витрат на збут, оптових цін, обсягу реалізації, асортименту та якості продукції, що випускається; зміни інших операційних доходів та інших операційних витрат. Виявлення резервів підвищення прибутку від операційної діяльності.

Рентабельність виробництва та її динаміка. Рентабельність продукції. Факторний аналіз показників рентабельності. Методи виявлення резервів збільшення рентабельності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]