Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
предпр перевод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

3. Поняття і види підприємницької діяльності

Визначення поняття підприємництва має не тільки важливе теоретичне, але і практичне значення, оскільки ряд норм законодавства застосовується лише до такого роду діяльності. Особливу значущість це набуває при вживанні імперативних норм, у тому числі регламентуючих санкції за порушення законодавства про підприємництво.

При визначенні поняття «підприємництво» необхідно виходити з теоретичної економічної основи, що пояснює його сутність. Як справедливо відзначає німецький учений Петер Вер-хан, «важко знайти таку ж складну і неоднозначну сферу діяльності, як підприємництво. В ринковому господарстві воно реалізується на перехресті економіки, політики, техніки, юриспруденції, психології і етики»

При визначенні теоретичної основи підприємництва багато провідних економістів миру концентрують увагу на підприємництві як процесі, що має інноваційний характер, що відбувається постійно і цілеспрямовано. Такий підхід до розуміння підприємництва представляється самим виправданим (порівняно з іншими поясненнями суті і значущості підприємництва), оскільки він дозволяє підкреслити динаміку підприємництва як діяльності.

Розвиток процесу наукового осмислення підприємництва пройшов «три хвилі» розвитку теорії підприємницької функції. «Перша хвиля», яка виникла ще в XVIII в., була пов'язана з концентрацією уваги на несенні підприємцем ризику (Р. Кантільон, Й. Тюнен, Р. Мангольдт, Ф. Найт). «Друга хвиля» в науковому осмисленні підприємництва пов'язана з виділенням инновационности як його основної відмінної риси (Й. Шумпетер). «Третя хвиля» пов'язана з обгрунтовуванням поліфункціональної моделі підприємництва і відрізняється зосередженням уваги на особливих особових якостях підприємця (Л. Мізек, Ф. Хайек, І. Кирцнер). Сучасний етап розвитку теорії підприємницької функції відносять до «четвертої хвилі», поява якої зв'язується перенесенням акценту на управлінський аспект в аналізі дії підприємця, у тому числі внутрішньофірмового підприємництва [Бусыгин А.В. Підприємництво. — М.: Инфра-м, 1998. — З. 13-15].

Підприємництво в зарубіжній економічній літературі за останні декілька десятиріч трактувалося і в даний час розуміється вельми багатоманітно і позначається і як «тип поведінки», і як «творчий акт», і як «динамічний процес» і т.п. Не дивлячись на привабливість позначення підприємництва як процесу, такі його визначення навряд чи можуть практично служити визначенню конкретної діяльності як підприємницька зважаючи на їх спільність і упущення ряду специфічних рис підприємництва, що дозволяють відрізнити його від інших видів діяльності.

Цілком зрозуміло, що якщо досвід описів і визначень підприємництва в розвинених країнах складає декілька десятиріч, то подібний досвід у вітчизняній літературі і літературі інших країн, що здійснюють трансформацію до ринкової економіки, складає декілька років. Проте тут також існує безліч різних визначень поняття «підприємництво », які можуть бути підрозділені на легальні і наукові.

Не дивлячись на істотні відмінності легальних і наукових визначень, а також визначень, пропоновані учеными-экономиста-міЛегальні визначення поняття «підприємництво» дано в ст. 42 Господарського кодексу України.

Згідно ст.42 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів і отримання прибутку.

Може бути дано наступне наукове визначення аналізованого поняття: підприємницька діяльність — це націлена на отримання прибутку економічна діяльність по виробництву товарів, виконанню робіт, наданню послуг, володіюча самостійним і ініціативним, творчим і інноваційним, систематичним і ризиковим, правомірним і соціально відповідальним характером, здійснювана легітимним суб'єктом, несучим самостійну юридичну відповідальність.

Визначаючими для характеристики підприємництва є його класифікація: 1) по критерію предмету — на виробниче і комерційне; 2) по критерію суб'єкта — на здійснюване фізичними особами і юридичними особами.