Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приказ_Гес-Украина.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
518.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ І ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра обліку та аудиту

Розрахунково-графічна робота

з дисципліни

«Облікова політика підприємства»

Виконала

Студентка III курсу ФЕіП

Гр. ОіА 2009-1

Москвіна Анна Леонідівна

Харків 2012

Вступ

Побудова та функціонування бухгалтерського обліку на кожному підприємстві здійснюється на підставі нормативно-правових документів. Це забезпечує порівнянність облікової та звітної інформації, її єдність не лише за формою, а й за змістом.

Кожне підприємство, виходячи з конкретних умов своєї роботи, вибирає найбільш прийнятний для себе варіант, який забезпечує надійний контроль за ефективним використанням даного ресурсу. Цей вибір і становить, власне, суть сучасної облікової політики.

Відтак під обліковою політикою підприємства розуміють сукупність конкретних методів і способів організації та форм ведення бухгалтерського обліку, прийнятих підприємством на підставі загальних правил та особливостей його роботи. У процесі розробки облікової політики конкретним підприємством найбільш важливими є такі основні фактори: форма власності та організаційно-правова структура підприємства;галузеві особливості, які й визначають вид діяльності та зумовлюють технологічно-організаційні умови роботи;обсяг діяльності, кількість працівників, номенклатура продукції та ін.;відносини з податковою системою, наявність пільг та умови їх одержання;умови постачання та збуту продукції; матеріальна база та рівень забезпечення кваліфікованимиобліковими працівниками;система та умови матеріальної заінтересованості, відповідальності тощо.

Облікову політику підприємства визначають його керівник та головний бухгалтер відповідним наказом чи розпорядженням з обов'язковим розкриттям в окремих розділах методичних принципів побудови бухгалтерського обліку, техніки його ведення та організації роботи бухгалтерської служби.

ТОВ «ГЕС УКРАЇНА»

НАКАЗ

Від 01.01.2012 м. Харків

Про облікову політику підприємства та

організацію бухгалтерського обліку

Показник

Зміст

Підприємство

ТОВ “ГЕС УКРАЇНА”

Форма власності підприємства

Господарське товариство

Організаційно-правова форма

Товариство з обмеженою відповідальністю

Ознака особи

Юридична

Територія

м. Харків

Номер свідотства про державну реєстрацію

№ 14801060003044977 від 18 січня 2010р. Харківським міськвиконкомом

Ідентифікаційний код

№ 148010600030

Юридична адреса та місцезнаходження

м. Харків, пр-т Московський 199-Б, оф. 723

Наявніть філій, підрозділів

немає

Основний вид господарської діяльності

Оптова та роздрібна торгівля

Вид інвестиційної діяльності

немає

Вид зовнішньоекономічної діяльності

немає

Вид фінансової діяльності

немає

Статутний капітал

625 000 грн.

Кількість акціонерів

3 особи

Середня чисельність персоналу

5 осіб

Тривалість операційного циклу

12 міс.

Керуючись Законом України від 16.07.99 р. № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, затверджених

Міністерством фінансів України з метою забезпечення єдиної облікової політики й надання достовірної фінансової звітності, НАКАЗУЮ:

Здійснити організаційні заходи щодо ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності.

Наказ Про облікову політику

  1. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

    1. Покласти на головного бухгалтера, відповідно до п. 4 ст. 8 Закону України від 16.07.99 г. № 996-XIV " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні " та установчих документів, відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років. Бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією підприємства, яку очолює головний бухгалтер. Контроль за рівнем відповідності регістрів обліку, порядку, і способу реєстрації та узагальнення інформації, передбаченого даної комп'ютерною програмою, вимогам законодавства покладається на головного бухгалтера підприємства.

    2. Бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією підприємства, яку очолює головний бухгалтер.

    3. Відповідно до п. 7 ст. 8 від 16.07.99 р. № 996-XІV Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" головний бухгалтер підприємства: - Забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової та податкової звітності; - Організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; - Бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від неї, втрат і псування цінностей підприємства.

    4. Розпорядження головного бухгалтера, які стосуються здійснення бухгалтерського обліку на підприємстві, є обов'язковими для виконання

    5. Затвердити перелік посадових осіб, які наділяються правом підпису документів первинного обліку господарських операцій та податкового обліку та зразки підписів за переліком (Додаток №1).

    6. Перераховані в додатку №1 особи наділяються правами та несуть всю повноту відповідальності за відповідність проведених операцій чинному законодавству та Статуту підприємства (Додаток №2).

    7. Для проведення інвентаризаційної роботи затвердити постійно діючу інвентаризаційну комісію у складі: комерційний директор – голова комісії, головний бухгалтер – член комісії, старший менеджер – член комісії.

    8. З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності в період з 25.12.2012 р. по 29.12.2012 р. проводити щорічну інвентаризацію майна і фінансових зобов'язань у відповідності зі ст. 10 Закону України від 16.07.99р. № 996-XІV від "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", а також іншими нормативними документами.

    9. Проводити інвентаризацію активів і зобов'язань щороку перед складанням річної фінансової звітності станом на 01 грудня року, за який складається фінансова звітність. Для проведення інвентаризаційної роботи затвердити постійно діючу інвентаризаційну комісію у складі: комерційний директор – голова комісії, головний бухгалтер – член комісії, старший менеджер – член комісії.

    10. Для проведення раптової інвентаризації каси підприємства створити комісію у складі: комерційний директор – голова комісії,старший менеджер – член комісії. Інвентаризацію каси проводити не рідше одного разу на місяць відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637.

    11. Затвердити розроблений на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій,затвердженого наказом Мінфіну України від 21.12.99 р. № 291,робочий план рахунків і регістрів аналітичного обліку (Додаток №3).

    12. Застосовувати на підприємстві комп'ютерну бухгалтерську програму 1С: Бухгалтерія 8 для України.

    13. Відповідальність за своєчасне і якісне складання документів, передачу їх у встановлені графіком документообороту терміни для відображення у бухгалтерському обліку, за достовірність даних, наведених у документах, несуть особи, які склали і підписали ці документи (Додаток № 4).

    14. Первинні документи підлягають обов'язковій перевірці працівниками, які ведуть бухгалтерський облік, за формою і змістом, тобто перевіряється наявність у документі обов'язкових реквізитів та відповідність господарської операції діючому законодавству, логічна ув'язка окремих показників.

    15. Забороняється приймати до виконання первинні документи на операції, що суперечать законодавчим і нормативним актам, встановленому порядку приймання, зберігання і витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей та іншого майна, порушують договірну і фінансову дисципліну, завдають шкоди державі, власникам, іншим юридичним і фізичним особам. Такі документи повинні бути передані головному бухгалтеру підприємства, установи для прийняття рішення.

    16. Перенесення інформації з первинних документів до облікових регістрів повинно здійснюватися в міру їх надходження до бухгалтерії, проте не пізніше терміну, що забезпечує своєчасну виплату заробітної плати, складання бухгалтерської і статистичної звітності, декларацій і розрахунків. Здійснювати у бухгалтерському обліку запис господарських операцій в облікових регістрах відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємстві організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291, та Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 № 356. Регістри бухгалтерського обліку повинні мати повну назву, період реєстрації господарських операцій, посаду, прізвища і підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь в їх складанні.

    17. З метою упорядкованості руху та своєчасного одержання для записів у бухгалтерському обліку первинних документів наказом керівника підприємства, установи встановлюється графік документообігу, в якому вказуються дата створення або одержання від інших підприємств та установ документів, прийняття їх до обліку, передача в обробку та до архіву.

    18. Графік документообігу оформляється у вигляді схеми робіт із створення, перевірки та обробки документів, що виконуються кожним підрозділом підприємства, установи, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв'язку і термінів виконання робіт.

    19. Працівники підприємства, установи створюють і подають первинні документи, які відносяться до сфери їх діяльності, за графіком документообігу. Для цього кожному виконавцю видається витяг із графіка. У витязі наводиться перелік документів, що відносяться до функціональних обов'язків виконавця, терміни їх подання та підрозділи підприємства, установи, до яких передаються ці документи.

    20. Контроль за дотриманням виконавцями графіка документообігу на підприємстві, в установі здійснюється головним бухгалтером. Вимоги головного бухгалтера щодо порядку подання до бухгалтерії або на обчислювальну установку необхідних документів та відомостей є обов'язковими для усіх підрозділів і служб підприємства.

    21. Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку,бухгалтерські звіти і баланси підлягають обов'язковій передачі до архіву.

    22. Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку, бухгалтерські звіти і баланси до передачі їх до архіву підприємства повинні зберігатися в бухгалтерії.

    23. Бланки суворої звітності повинні зберігатися в сейфах.

    24. Первинні документи поточного місяця, що пройшли обробку ручним способом і відносяться до відповідного облікового регістру, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються і супроводжуються довідкою для архіву.

    25. Термін зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів у архіві підприємства визначається згідно з Переліком типових документів, що утворюються в діяльності органів державної представницької і виконавчої влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємстві з зазначенням термінів зберігання матеріалів, затверджених Головним архівним управлінням при Кабінеті Міністрів України.

    26. Зберігання первинних документів та облікових регістрів, що пройшли обробку і були підставою для складання звітності, а також бухгалтерських звітів і балансів, оформлення і передачу їх до архіву забезпечує головний бухгалтер підприємства.

    27. Видача первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів і балансів з бухгалтерії і з архіву підприємства працівникам інших структурних підрозділів може провадитися тільки за рішенням головного бухгалтера.

    28. Вилучення первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів і балансів у підприємства може бути здійснено тільки за постановою органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і судів, державної контрольно-ревізійної та податкової служб відповідно до чинного законодавства України. Вилучення оформлюється протоколом (актом), копія якого вручається під розписку комерційному директору підприємства.

    29. З дозволу і в присутності представників органів, які здійснюють вилучення, відповідні посадові особи підприємства повинні бути зняти копії та скласти реєстр документів, що вилучаються, із зазначенням підстав і дати їх вилучення. Якщо вилучаються томи документів, які недооформлені (непереплетені, не пронумеровані тощо), то з дозволу і в присутності представників органів, які проводять вилучення, відповідні посадові особи підприємства, установи можуть до оформити ці томи (зробити опис, пронумерувати аркуші, прошнурувати, опечатати, засвідчити своїм підписом та печаткою).

    30. Органи, що вилучили документи, забезпечують підприємствам, установам за їх письмовим зверненням можливість зробити виписку, витяг, копію документів для видачі довідок за обставинами відповідно до законодавства.

    31. У разі повернення вказаними органами документів, що були раніше вилучені, такі документи приймаються під розписку відповідною посадовою особою підприємства та разом із рішенням про повернення підшиваються до тих же томів, з яких документи були вилучені та в яких знаходяться постанови про вилучення, реєстр і копії таких документів.

    32. У разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

    33. Для участі в роботі комісії запрошуються представники слідчих органів, охорони і державного пожежного нагляду.

    34. Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства. Копія акта надсилається Державній податковій інспекції – підприємствами та місцевому фінансовому органу – установами, в 10-денний термін.

    35. Суттєвою інформацією слід визнавати інформацію, відсутність якої в фінансовому звіті і примітках до нього може вплинути на рішення його користувачів. Встановити межу суттєвості для фінансової звітності в розмірі 100 грн.