Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ СЕМЕСТР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

Джерело методики

Пашукова Т.І., Допіра А.І., Дьяконов Г.В. Практикум із загальної психології / За ред. Т.І. Пашукової. – К.: Т – во «Знання», КОО, 2000. – 204 с. (завдання 28)

Лабораторна робота № 17

Тема: Дослідження сили нервової системи

Питання для теоретичної підготовки:

  1. Поняття про темперамент.

  2. Типи темпераментів.

  3. Основні властивості темпераменту.

  4. Фізіологічне підґрунтя темпераменту.

  5. Роль темпераменту в діяльності людини.

Мета: визначення типу нервової системи за допомогою темпінг-тесту.

Матеріал і устаткування: бланки, стандартні листи паперу (203х288 мм, 210х297мм), розділені на шесть розташованих по три в два ряди квадратів, олівці, секундомір, протокол дослідження.

Процедура дослідження

Дослідження складається з двох етапів. Його проводять в парі випробовуваний і експериментатор. Випробовуваного питають про самопочуття і просять зручно розташуватися за добре освітленим столом, узяти бланк і олівець.

Перший етап

На першому етапі випробовуваному пропонують проставляти олівцем крапки в бланку правою рукою. По сигналу експериментатора він повинен переходити до розстановки крапок з одного квадрата в іншій.

Інструкція випробовуваному: "По моєму сигналу починайте проставляти олівцем крапки в кожному квадраті даного бланка.

Прагніть проставити якомога більше крапок і переходьте з одного квадрата на іншій тільки по моїй команді і лише по напряму годинникової стрілки. Тепер візьміть в праву руку олівець і по сигналу "Почали!" проставляйте крапки".

Перевіривши правильність розуміння інструкції, експериментатор дає сигнал "Почали!" і через кожні 5 секунд командує: "Перейти в інший квадрат!" Після закінчення 5 секунд роботи в шостому квадраті він говорить "Стоп!"

Другий етап

Другий етап починається вслід за першим після прочитання інструкції з пропозицією узяти олівець в ліву руку і проставляти крапки на новому бланку лівою рукою.

Інструкція і порядок проведення дослідження на другому етапі така ж, як і на першому.

Обробка результатів

Мета обробки результатів - визначити характер працездатності випробовуваного під час виконання завдання темпінг-тесту. Для цього спочатку необхідно підрахувати кількість крапок розставлених випробовуваним за кожні 5 секунд в квадратах першого і другого бланка, і занести результати в протокол.

___________Протокол дослідження___________

Завдання _______________ Дата _______________

Випробовуваний _____________

Експериментатор _________

Самопочуття випробовуваного ________________________

№ квадрата

Проміжок часу роботи (Вс)

Кількість проставлених крапок

правою рукою

лівою рукою

1-й

0-5

2-й

6-10

3-й

11-15

4-й

16-20

5-й

21-25

6-й

26-30

Потім будуються графіки працездатності окремо для правої і лівої рук. Для цього на осі абсцис потрібно відкласти п'ятисекундні проміжки часу, а на осі ординат - кількість крапок в кожному квадраті.

Аналіз результатів

Сила нервової системи діагностується на підставі аналізу графіка працездатності за формою кривої згідно нижче вказаних критерій.

Типи динаміки максимального темпу руху проілюстровані графіками (рис.2).

Мал. 2. Графіки: а - опуклого типу; б - рівного типу; в - низхідного типу; г - проміжного і увігнутого типів. Горизонтальна

лінія - лінія, що відзначає рівень початкового темпу роботи в перші 5 секунд

1. Графік працездатності по типу опуклий: темп працездатності випробовуваного наростає в перші 10-15 секунд роботи, а в подальшому до 25-30 секунд він може знизитися нижче за початковий рівень. Тип нервової системи випробовуваного - сильний.

2. Графік працездатності по типу рівний, максимальний темп утримується випробовуваним приблизно на одному рівні протягом всього часу роботи. Тип нервової систему у випробовуваного середньої сили.

3. Графік працездатності по типу низхідний: максимальний темп знижується вже з другого 5-ти секундного відрізка часу і залишається на пониженому рівні протягом всієї решти роботи. Це свідчить про слабкість типу нервової системи випробовуваного.

4. Графік працездатності по типу проміжний; темп роботи знижується в цьому випадку після перші 10-14 секунд. Тип нервової системи в цьому випадку середньо-слабий.

5. Графік працездатності по типу увігнутий: первинне зниження максимального темпу зміняється потім короткочасним зростанням темпу до початкового рівня. Унаслідок здібності до короткочасної мобілізації такі випробовувані також відносяться до групи осіб з середньо-слабим типом нервової системи.

При аналізі результатів спочатку зіставляють графіки працездатності лівої і правої руки. В більшості випадків вони по характеру однакові. У людей які пишуть правою рукою - працездатність правої руки вище за працездатність ліврї, а у людей які пишуть лівою рукою - навпаки. У разі значних розбіжностей графіків досліди бажано повторити через деякі проміжки часу.

Важливо порівняти силу нервової системи з особливостями темпераменту випробовуваного. На цій підставі можна дати діагноз працездатності і продумати рекомендації по її підвищенню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]