Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕА ргр-2 v2.0.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

2.3 План експлуатаційного утримання дороги

Роботи з експлуатаційного утримання доріг проводяться щорічно по всій довжині дороги незалежно від розрахованих строків служби дорожнього одягу до проведення поточного чи капітального ремонтів.

Обсяги робіт із експлуатаційного утримання дороги покілометрово обчислюють на кожний рік періоду планування, грн./км

Z(t) = 0.01 F (t) ,

(2.8)

де F – площа покриття на 1 км дороги, м2; − питома вартість робіт із ліквідації вибоїн та інших дефектів проїзної частини у порядку виконання поточного ремонту для умов даної експлуатаційної організації, приймати = 3…5 грн./м2; − коефіцієнт, що враховує вартість робіт з утримання дороги, приймати = 1,5…2,5; (t) − частка щорічних пошкоджень на проїзній частині в t-му році (% від площі покриття), які підлягають ліквідації протягом t-го року в порядку виконання експлуатаційного утримання.

Значення (t) для кожного кілометра дороги можна знайти за виразом

,

(2.9)

де , − коефіцієнти, що враховують тип покриття для конкретної кліматичної зони: для асфальтобетону = 1…2, для чорного щебеню = 1,8…2,1; значення для північних районів України становить 0,12, для південних − 0,09; Nр − зведена розрахункова інтенсивність руху в осьових навантаженнях, авт.; q1 = q + 1; q – щорічний приріст інтенсивності руху на дорозі (у долях одиниці); to – строк служби покриття в роках до 0-го року планування; = 0,9…1,1 − коефіцієнт (чим більше to, тим ближче до 0,9); t – поточна координата часу в роках, яка обчислюється від 0-го року планування (t =0, 1, 2 …).

Результати розрахунків обсягів експлуатаційного утримання для всієї ділянки дороги заносять у підсумкову таблицю (табл.2.4).

Таблиця 2.4 − Підсумкова таблиця обсягів експлуатаційного утримання

Рік періоду планування

Очікувана вартість робіт з експлуатаційного утримання дороги, тис. грн.

2010

2011

2012

2013

2014

3 Обґрунтування обсягів робіт та розроблення заходів щодо нормалізації умов роботи дороги і транспорту

Даний розділ передбачає розроблення конкретних заходів щодо ліквідації невідповідностей дороги вимогам існуючого руху транспорту. Це можуть бути технічні розрахунки і визначення обсягів робіт, що випливають із результатів оцінки стану дороги, які виконані в попередньому курсовому проекті.

Розроблення заходів із ліквідації невідповідностей на дорозі включає два напрями. Перший із них має за мету ліквідувати невідповідності умов роботи дороги як комплексу інженерно-транспортних споруд для забезпечення її надійної роботи. Він поєднує такі заходи, як поліпшення водно-теплового режиму роботи дорожніх конструкцій, збереження цілісності дорожніх одягів (забезпечення необхідної міцності дорожнього одягу та відповідності типів покриття вимогам руху, попередження виникнення пошкоджень елементів дороги й ін.), підвищення стійкості земляного полотна, забезпечення довговічної роботи елементів дороги та її обладнання тощо.

Другий напрям роботи спрямований на ліквідацію невідповідностей щодо умов роботи транспорту. Він об’єднує комплекс питань, які стосуються:

а) поліпшення ефективності роботи транспортного процесу (підвищення швидкостей руху та однорідності швидкісного режиму дороги, поліпшення транспортно-експлуатаційних якостей проїзної частини й ін.);

б) підвищення безпеки руху на дорозі (розподіл та ліквідація транспортних і пішохідних потоків чи окремих підпотоків у транспортному потоці, поліп­шення системи інформаційного забезпечення учасників руху, поліпшення умов проїзду окремих ділянок дороги, підвищення пасивної безпеки тощо);

в) створення комфортних умов роботи транспортного процесу (вдоскона­лення характеристик інформаційного поля водіїв, поліпшення сервісного обслуговування учасників руху).

Для розроблення та забезпечення системи нормальної експлуатації дороги студент повинен прийняти технічні рішення щодо ліквідації всіх невідповідностей на дорозі.